A Káli-medence falvacskáinak különös épületei: a mosóházakban gyűltek össze az asszonyok
A Káli-medence bájos falvaiban ma is megtekinthetőek a mosóházak, amelyek valaha fontos szerepet töltöttek be a közösségek életében.

köveskál mosóház
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Balaton-felvidék legszebb régiója a Káli-medence, ami egyaránt kedvez a természet szerelmeseinek és a falusi turizmus rajongóinak. 

A gyönyörű vidék falvai rendkívül hangulatosak, a ráérős, jó levegőt, szép tájat, finom falatokat és italokat kiélvező pihenés tökéletes helyszínei. Varázsukat részben a népi építészet lépten-nyomon felbukkanó emlékeinek köszönhetik, ide tartoznak a mosóházak is, amelyek a falusi élet fontos mementóiként őrzik a múlt egy szeletét. 

Mosóházak a Káli-medencében

A mosóházak itthon kifejezetten a Balaton északi partjára, azon belül is a Káli-medencére jellemző épületek. A környéken pihenők minden bizonnyal találkoztak már egyik-másik fennmaradt példánnyal, és az is elképzelhető, hogy nem mozgatta meg különösebben a fantáziájukat, hiszen szerény kis létesítményekről van szó. Első pillantásra talán nem is gondolná az utazó, hogy milyen fontos szerepet töltöttek be a múltban.

1244004928
Fotó: Országalbum

A források fölé épült mosóházakba jártak a falvak asszonyai mosni. Az egyszerű kőépületeken átfolyt a víz, az aljukra pallókat fektettek a szennyes, valamint a tiszta ruhák tárolásához. Az asszonyok vízben áztatták, házi disznózsír szappannal szappanozták az otthon gondosan szétválogatott, talicskán vagy lavórban magukkal hozott ruhaneműt, majd sulykolófával is megdolgozták. Kifacsarás után pedig hazavitték, ahol kiteregetve megszáradhatott. A fehérneműket, ágyneműket otthon még ki is főzték, majd visszavitték kiöblíteni.

Mivel a művelet több órát igénybe vett, a mosóházak a közösségi élet színterei is lettek egyben, ahol a nők a szorgoskodás közben megbeszélhették ügyes-bajos dolgaikat. Míg a nagyobb mosóházak egy-egy falu igényeit elégítették ki, a szerényebb mosógödrök néhány családot, kisebb közösséget szolgáltak. 

Ma is találkozni velük

A mosóházak több faluban még az 1950-es években is használatban voltak. Az, hogy ma is találkozhatunk velük, az egyes települések értékmegőrző munkájának köszönhető. Különösen hangulatos például a Nivegy-völgyi Óbudaváron található épület zöld környezete, ami pihenőhellyé lépett elő. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A Kővágóörs határában, Kékkút felé eső mosóház a 8 kilométeres Theodora tanösvény állomása. Az 1700-as évekből származó épületet 2005-ben mentették meg a teljes pusztulástól, permi vörös kőből építették újjá. Takaros mosóház díszeleg Köveskálon is, méghozzá a falu központjában, a két templom között nagyjából félúton. A létesítmény szintén a 18. században épült. Szentantalfán a Kút utca végében 2002-ben állították helyre a kiskút és mosó épületét, amelyet a múltban a mosáson túl az állatok itatására, mezőgazdasági célokra használtak, valamint innen származott a falu ivóvizének egy része is. 

8 csodás házikó a Balaton-felvidéken

A Balaton-felvidék arculatát nem csupán a csillogó víztükör, az itt-ott magasodó tanúhegyek, a Déli-Bakonnyal szinte egybefonódó lankák határozzák meg, de a bájos falvak utánozhatatlan képe is. Ebben pedig nagy szerepe van a vidékre jellemző, régi korok emlékét idéző házaknak is.

(Kiemelt kép: Mosóház, Köveskál. Forrás: Indafotó/upsalatty. Cikken belüli képek: Országalbum,  Fortepan/Kornyek Antal, ) 

Ezt is szeretjük