A híres betyár szülőfaluja varázslatos: a Bükk mesés völgyében bújik meg Mónosbél

A Bükk csodás falva Mónosbél, Vidróczki Márton szülőfaluja, amelyet páratlan fekvése miatt is imádnak a túrázók.

Mónosbél látnivalói a Bükkben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Bükk hegység nyugati lábánál, Egertől mintegy 19 kilométer távolságra, Bélapátfalva szomszédságában, a Mónos-patak partján fekszik az alig több mint 400 fős Mónosbél. A települést páratlan fekvése igazán különlegessé teszi a térségben.

Mónosbél csodás természeti adottságai és remek elhelyezkedése miatt kedveltté vált a túrázók és a vidéki csendre vágyók körében. Hangulatos utcái hátterében a Bükk lankáiban gyönyörködhet az ember, egészen a Bél-kőig ellátni, de a Hársas- és a János-tető látványa is varázslatos.

Mónosbél, Vidróczki Márton szülőhelye

A települést írásos oklevelek először 1261-ben említik a Bél nemzetség birtokaként. A török hódítások korában kipusztult, hosszú ideig teljesen lakatlannak számított, birtokosaitól a bélapátfalvai gazdák bérelték a mezőgazdaságban hasznosítható területeit. A 18. századtól vált egyre fontosabbá lakóhelyként is urasági cselédek, majd bányászok számára. 

A falu híres szülöttje Vidróczki Márton, a mátraiként híressé vált betyár. A katolikus családba született fiú rossz útra téréséről számos népi elbeszélés más-más képet fest. Valószínűsíthető, hogy juhászbojtárként verte meg számadója, emiatt hagyott fel a munkájával, de az is lehetséges, hogy katonaszökevény volt. 

Úgy tartották, a betyár rettenthetetlen és igazságos volt, tisztelet övezte, mindig csak a gazdagoktól rabolt, ellenségei félték a nevét. Haláláról is több legenda él, de a legesélyesebb, hogy betyártársa ölte meg Mátraverebélynél. Sírja és emlékműve Egerben látható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A falu szélén, egy dombon egy 1785-ben épített Nepomuki Szent János-templom magasodik, amelynek kertjéből bámulatos panoráma nyílik a környező vidékre. Különleges múltbéli látnivalót jelent a falu déli oldalán, a vasútállomás mellett álló szénadagoló torony is. Az ipari műemlék kedvelt fotótéma, noha sajnos gyorsan romlik állapota.

Mónosbél híres történelmi jelentőségű almáskertjéről is, amelyet 2011-ben takarítottak ki és hoztak helyre. Az eredeti gyümölcsöskertet szervita szerzetesek telepítették a templom építésének évében. A gondoskodásnak köszönhetően a fák ismételten gyümölcsöt teremtek, ami genetikai kincset jelent az utókor számára.

A gasztronómia is izgalmas a környéken, Mónosbélen működik sajtmanufaktúra, és levegőn érlelt húsételek is kaphatók egy családi üzletben, ahol pihenőterasz is működik. A szomszédos Bélapátfalván több vendéglő is működik, így a kiránduló garantáltan megtöltheti a hasát jobbnál jobb falatokkal.

Túrák Mónosbél környékén

A falut ugyan közvetlenül nem keresztezi turistaútvonal, a környékén szép számmal adódnak lehetőségek a természetjárásra. A szomszédos Szarvaskő és Bélapátfalva között az Országos Kéktúra vonala vezet, előbbiből a zöld, utóbbiból a piros útvonalon is elindulhat az ember, hogy meghódítsa a Bükk felejthetetlen élményt kínáló lankáit. Bélapátfalván a Lak-völgyi-tó és a Ciszterci Apátság történelmi épülete is megér egy kiruccanást.

A gyönyörű Szarvaskő

A Bükk lábánál található Szarvaskő fekvése festői, és utcái is tele vannak látnivalókkal.

Mesefalu a Bükk lábánál: 300-an lakják csak, de nincs, aki ne szeretne bele azonnal

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Wikipedia/ Mrcsifkin , Indafotó/HR-HZ.)

Ezt is szeretjük