Mongólia érintetlen, szent helye: 30 ezer lámát végeztek ki, Sztálin el akarta pusztítani

A Bogd Kán-hegység Mongólia három legszentebb hegye közé tartozik - ezt a régiót nevezték ki a világon először védett területté.

Mongólia szent hegye, a Bogd Kán
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Bogd Kán-hegy Mongólia fővárosa, Ulánbátor déli részénél található. A védett hegység már 1778 óta áll oltalom alatt vallási jelentősége miatt.

Mongóliában három szent hegyet tartanak számon, a Bogd Kánon kívül még a Burkhan Khaldun és az Otgontenger-hegy is spirituális jelentőséggel bír, mindhárman az UNESCO világörökség részei.

A szent hegy

A gyönyörű Bogd Kán-hegy már évszázadok óta érintetlen, legalábbis a területen vadászni szigorúan tiltott, és a növényvilágát sem szabad bolygatni. Már 1996 óta a Bioszféra-rezervátumok Világhálózatának is a tagja, és a világ legrégebbi nemzeti parkjában, az 1783-ban alapított Bogd Khan Uul Nemzeti Park területén helyezkedik el.

mongólia hegység
Fotó: yeowatzup / Wikipedia CC BY 2.0

A hegység elválasztja az eurázsiai sztyeppét a tajga erdős területeitől, és a határa a szibériai erdőség déli határvonalát is jelöli. Összesen 416 négyzetkilométeren terül el a szent hegy, aminek legmagasabb pontja Tsetsee Gun-csúcs, ami 2256 méterre magasodik tengerszint felett.

A Bogd Kán-hegységen 220 tajgai növényfaj él, és olyan ritka állatoknak ad otthont, mint a pézsma szarvas, a vörös szarvas és a kőszáli kecske. Híres vörös fenyveséről, mind a helyiek, mind pedig a látogatók számára kedvelt túrázási, hegymászási hely. Körtúrával 5-6 óra feljutni a csúcsra, de ha valaki egyenesen nekivág, 3 óra alatt is fel lehet jutni - igaz, a leírások csak tapasztalt túrázóknak ajánlják a gyorsabb utat.

Manjusri monostor

A hegyen található az 1733-ban épült Manjusri monostor, 45 kilométerre Ulánbátortól. Alapításakor húsz templomból állt, ahol 300 buddhista szerzetes telepedett meg, ez volt Mongólia egyik legnagyobb buddhista monostora, 1000-nél több szerzetes gyűlt ide a főbb szertartási időszakokban. Azonban Sztálin parancsára, 1937-ben mongol kommunisták lerombolták, a kommunizmus idején több száz kolostort felszámoltak, és 25-30 ezer lámát végeztek ki Mongólia szerte.

A szent helyen az imádkozási ceremóniák is egészen 1995-ig szüneteltek, azonban az elmúlt években visszaállt ennek a rendje. Ma megtekinthetők a romok, és két múzeumot is kialakítottak a megmaradt épületekben, amikben a természetvilágot és a szerzetesek életét bemutató tárlatot lehet végignézni.

Bogdo kán téli palotája

Bogdo kánnak a négy palotájából az utolsó, épen maradt téli palotáját is meg lehet tekinteni, ami ma már múzeumként funkcionál. Mongólia régi, felbecsülhetetlen ereklyéit őrzik itt.

Bogdo kán volt az utolsó vallási vezető, egyben Mongólia uralkodója a 20. század elején - miután meghalt, a kommunista hatalom kihirdette az újjászületések megszüntetését, ezért az utódja a dalai lámával élt együtt Indiában, és csak 2010-ben költözhetett vissza Mongóliába.

A Föld legmélyebb és legrégebbi tava ámulatba ejtő

A környék lakói a mai napig is szent tengerként emlegetik.

A Föld legmélyebb és legrégebbi tava ámulatba ejtő: a Bajkál-tó szépségét egyszer az életben látni kell

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipedia, borító-és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük