Dzsingisz kán meghajolt előtte, és Sztálin sem tudta lerombolni: a mágikus szikla ma is tiszteletnek örvend

Az oroszországi Sámán-sziklához több híres történet is fűződik.

olhon sámán szikla
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Olhon-sziget Oroszország különös történelmi legendákkal átszőtt helye, ahol a mai napig élő sámánkultusszal is találkozhat az ember.

Az Olhont a Bajkál szívének is nevezik, hiszen a föld legmélyebb tavának kellős közepén található, rajta pedig egy hatalmas szikla tör az ég felé: a Sámán-szikla, melyről sokan úgy vélik, hogy különleges erővel bír.

A Sámán-szikla legendái

A legenda szerint a Sámán-szikla olyannyira tiszteletet parancsoló képződmény, hogy még történelem egyik legnagyobb hódítójának tartott Dzsingisz mongol kán is meghajolt előtte, amikor Európa felé vonult, és elzarándokolt a területre. 

Az uralkodó és utódai hozták létre a valaha volt legnagyobb összefüggő területű uradalmat, a Mongol Birodalmat, mely Kínától a mai Oroszország területén át Kelet-Európáig és a Közel-Keletig tartott.

Sztálin le akarta rombolni

Míg a történelem hatalmas hódítója és a mongol nemzeti tudat meghatározó alakja meghódolt a természet hatalmassága előtt, a szovjet vezetőség a 20. században kevésbé tisztelte meg a sziklát.

A Sámán-szikla a sámánizmus fontos helyszíne volt, sőt a mai napig él a sámánkultusz itt, ami Sztálin szemét hamar szúrni kezdte, így úgy döntött, lerombolja a tóparti hatalmasságot. A szikla azonban megmenekült, mivel az időjárási viszontagságok, a kemény fagyok és a megközelítés nehézségei lehetetlenné tették a rombolást.

A cikk az ajánló után folytatódik

Turizmus az Olhon-szigeten

A szigeten számos más hegy és barlang köré is épültek legendák, a tavat pedig a mongolok Dalaj-Nor, vagyis szent tenger néven is emlegetik, ám a hely igazi vonzerejét máig a Sámán-szikla jelenti. Ez a mai napig változatlanul áll, és egyre kedveltebb turisztikai célpontként tartják számon. A képződményről úgy tartják, sem megmászni, sem tiszteletlenül viselkedni nem szabad körülötte, ezzel ugyanis a benne élő szellemeket haragítaná magára az ember.

A turisták a szigeten a burját sámánok és a sámánista hitűek életébe, sőt, ha szeretnének, a szertartásaikba is betekintést nyerhetnek. A 73 ezer hektáros szigetet komppal lehet megközelíteni, itt pedig egy nagyobb falunyi lakosság, nagyjából 1700 fő él. A híres szikla a legnagyobb város, Khuzhir mellett található.

A mongol burjátság egyébként nagyrészt itt, a Mongóliával határos Burjátföldön él, illetve a tőle északra levő Irkutszki területen. 2008-ig autonómiával is rendelkeztek, ezt követően járásokba sorolták őket. Szibériában nemcsak a burját népre jellemző a sámánizmus, számos egyéb között a jakutoknál, a tunguzoknál, az evenkiknél és a csukcsoknál is, melyek mindegyike különböző hagyományokat tisztel.

A Bajkál-tó látnivalói

A Bajkál-tó környékén az Olhon-szigeten túl is temérdek a látnivaló, amelyek bakancslistás tétellé emelik a környéket a más kultúrákra fogékony utazók mellett a természetjárás szerelmesei számára is.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük