Szibéria gyöngyszeme a sziklákkal csipkézett tó: különleges nevet adtak neki az oroszok

A csodálatos szépségű szibériai tavat az oroszok az amerikai íróról, Jack Londonról nevezték el.

jack-london-to

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szibéria távol-keleti vidékén egy festői szépségű tó bújik meg, amelyet csipkésen szabdalt partvidéke miatt gyakran a norvég fjordokhoz hasonlítanak. A tó egy gyönyörű, érintetlen területen fekszik, ám nem csak ettől igazán különleges.

A civilizációtól távol rejtőző csodálatos szibériai tó ugyanis meglepő módon nem orosz nevet visel: Jack London amerikai íróról nevezték el a felfedezők.

Jack London orosz tava

A választás csak elsőre tűnhet meglepőnek, valójában ugyanis az amerikai író a Szovjetunióban is népszerűnek számított. Egy városi legenda úgy tartja, hogy a tavat tanulmányozó geológuscsoport Jack London Martin Eden című könyvét találta meg a parton. A könyvről úgy vélték, egy korábbi felfedezőcsoport hagyhatta ott, így végül kvázi a véletlennek köszönhetően jött az ötlet, hogy az amerikai író tiszteletére nevezzék el a tavat.

Jurij Bilibin geológus, a vidék tanulmányozója.
Jurij Bilibin geológus, a vidék tanulmányozója.
Fotó: Bartosh Dmitriy

Bármi is legyen a rendhagyó ötlet hátterében, a Kolima-vidék első tanulmányozójaként ismert Jurij Bilibin és Pjotr Szkornyakov geológusokhoz kötik a névadást, így 1932 óta amerikai névvel szerepel a tó a térképeken.

Különleges tó a Kolima-vidéken

A 10 kilométer hosszú és 1,5 méter széles tavat a környék egyik leggyönyörűbb pontjának tartják, mely a Kolima-folyó közelében található. Sziklákkal csipkézett partja helyenként a skandináv fjordokat idézi. A környező hegyeket szibériai törpe- és vörösfenyőerdők teszik még elragadóbbá, és még négy sziget is van benne. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A vidéket megközelíteni azonban nem épp a legegyszerűbb. A legközelebbi település ugyanis mintegy 70 kilométerre van tőle, és csak földút vezet a térségbe. 

A földút az időjárás viszontagságai miatt sokszor ráadásul teljesen járhatatlan. Télen gyakoriak a mindent elsöprő hóviharok, nyáron az esőzések. A szubarktikus klíma miatt nagy hőingás is előfordulhat, a januári átlaghőmérséklet -33 °C, míg a júliusi +12 °C. Az esetenként 2 métert is elérő jégréteg a tavon van, hogy csak júliusban olvad ki egészen.

Az elzártság mégis különleges védettséget biztosít a tóvidéknek, így a Jack London-tó a legszebb oroszországi turisztikai látnivalók listájára is rendszeresen felkerül, olyan szépségekkel osztozva a helyeken, mint a Kamcsatka-félsziget, a Vrangel-sziget vagy a rejtélyes Pratom-kráter.

Mesebeli Feröer-szigetek

Az északi tájak szerelmesei a dán autonóm területként számontartott Feröer-szigeteket is imádják. A képek alapján nincs is mit csodálni ezen.

(Képek: Wikipedia/Sergei siluyanovAlglusBartosh Dmytro, Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük