A Föld legmélyebb és legrégebbi tava ámulatba ejtő: a Bajkál-tó szépségét egyszer az életben látni kell
Érintetlen őserdők keretezik a Föld legmélyebb édesvízi tavát, a Bajkál-tavat, mely ritka és különleges állatfajoknak is otthont ad.

bajkál tó nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Oroszországban található 1642 méter mély Bajkál-tóba legalább 300 folyó vize ömlik. Víztömegét tekintve nem csak a világ legmélyebb, de legnagyobb édesvízi tava terül el Oroszország déli részén. 1996 óta a világörökség részét képezi.

A tó keletkezési ideje 20-30 millió évvel ezelőttre datálható, így egyesek még a legősibb tónak is tartják - lemeztektonikai mozgások által jött létre ez a hasadéktó. A környék lakói a mai napig is szent tengerként emlegetik.

A Bajkál-tó 

A hatalmas kiterjedésű tó területén belül, amit a helyiek szent tengernek vagy Szibéria gyöngyének is hívnak, 27 sziget található. Közülük a legnagyobb a 730 négyzetkilométer területű Olhon-sziget. Rengeteg legenda, ősi történet és mítosz kering a tó körül. Nem csoda, hiszen a mai napig érintetlen őserdő övezi, a helybéli törzsek harmóniában élnek a természettel. Ráadásul 1500-1800 fajta élőlénynek is otthont ad, rendkívül értékes az ősi tó flórája és a faunája.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük