18 évig élt a párizsi reptér termináljában az iráni férfi: Mehran Karimi Nasseri útlevél és állampolgárság nélkül maradt

Az iráni férfi kálváriája 1988-tól egészen 2006-ig tartott.

Mehran Karimi Nasseri története
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Valószínűleg sokan látták a 2004-es Terminál című filmet, amiben Tom Hanks a New York-i reptéren reked, és ott éli mindennapjait. A film annak idején nagyon népszerű volt, és mai napig gyakran ismétlik a tévében is, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a cselekményt egy valós esemény ihlette, aminek főszereplője Mehran Karimi Nasseri volt.

Az iráni férfi története 1973-ban kezdődött, amikor Angliába ment, hogy a Bradfordi Egyetemen tanuljon. Ebben az időszakban részt vett egy diáktüntetésen Irán utolsó sahja, vagyis uralkodója, Mohammad Reza Pahlavi leváltása érdekében. Ez azonban nem várt fordulatokhoz vezetett.

Így rekedt a férfi 18 évig a repülőtéren

Az iráni kormány nem nézte jó szemmel Nasseri részvételét a tüntetésen, ezért amikor 1977-ben visszatért hazájába, közölték vele, hogy kiutasítják, és el kell hagynia az országot. A férfi visszatért Európába, és olyan országot keresett, amely politikai menedéket adna neki, hogy segítséget kérjen az ENSZ-től iráni helyzetével kapcsolatban. Száműzetése miatt menekültstátuszt is kapott, ami lehetővé tette számára, hogy állampolgárságot kérjen az európai országokon belül. Mivel Angliát ismerte legjobban, úgy döntött, hogy megszerzi a brit állampolgárságot, és ott kezd új életet. 1981-ben végül mégis a belga kormánytól kapott menekültstátuszt, de szeretett volna a szigetországba költözni.

mehran-karimi-nasseri4
Fotó: Christophe Calais / Getty Images Hungary

1988-ban végül úgy döntött, hogy eljött az ideje annak, hogy visszatérjen Angliába. Úgy tervezte, hogy Franciaországba repül, majd onnan Nagy-Britanniába, ám nem várt fordulatokat hozott az utazás. A párizsi Charles de Gaulle nemzetközi repülőtéren volt, amikor ellopták minden iratát, ezért nem tudott továbbutazni, és mivel Belgiumot elhagyta letelepedési célokból, ezért a menekültstátusza is megszűnt az országban. A repülőteret nemzetközi térnek tekintik, ezért az ott-tartózkodáshoz és élethez nincs szükség semmilyen papírra, ám az onnan kilépést vagy a továbbutazást már szigorú szabályokhoz kötik, ezért a férfi a reptéren ragadt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egyetlen szót sem tudott franciául, ám ahogy teltek a napok, egyre jobban feltalálta magát, adományokból és apróbb munkákból élt, amiket a reptéri üzletek biztosítottak számára. Ezeken a helyeken evett, egy padon aludt, és a terminál mosdójában tisztálkodott, fennmaradó ideje nagy részét pedig az utasok figyelésével és olvasással töltötte. Néhány év elteltével Mehran már beletörődött, hogy valószínűleg soha nem hagyhatja el a repteret, és a halál is itt éri majd, ám ekkor egy Christian Bourguet nevű francia emberi jogi ügyvéd elkezdett foglalkozni az ügyével. 

Mehran 2004-ben a Terminál című film plakátjával - ekkor még a reptéren élt.
Mehran 2004-ben a Terminál című film plakátjával - ekkor még a reptéren élt.
Fotó: Christophe Calais / Getty Images Hungary

Az ügyvéd arra a következtetésre jutott, hogy a legkönnyebb megoldás az lenne, ha újra menekültpapírokat szerezne Belgiumtól, ám ezt nem tudta elintézni úgy, hogy nem léphetett be az országba. Végül csaknem tíz évvel később, 1999-ben Bourguet meggyőzte a belga hatóságokat, hogy küldjék el neki a szükséges papírokat. Meglepő módon, miután Nasseri megkapta a megfelelő dokumentumokat, elutasította őket, mert hamisnak tartotta, és mert mindenáron Angliába akart menni, ezért úgy döntött, hogy a repülőtéren marad. A személyzet úgy gondolta, hogy a bezártságtól teljesen megőrült.

Kiút a reptér fogságából

Nasseri időközben igazi helyi hírességgé vált, az átutazók pénzért fotózkodtak vele, története pedig még Hollywood figyelmét is felkeltette. Végül Steven Spielberg csapott le rá, aki közel 250 ezer dollárt fizetett neki a jogokért - bár a pénzéhez érdemben nem tudott hozzáférni, hiszen bankszámlája nem volt, a csekket pedig nem tudta hol beváltani a reptéren belül. A Terminál című filmet 2004-ben mutatták be, Nasseri pedig ekkor még mindig a reptéren élt, így soha nem volt alkalma a mozikban megnézni a filmet.

mehran-karimi-nasseri1
Fotó: Eric Fougere / Getty Images Hungary

A 18 éven át húzódó történetének végére végül 2006-ban került pont, amikor egy váratlan rosszullétnek köszönhetően kórházba szállították, így közel két évtized után először hagyhatta el a terminált. Ekkor Franciaország megengedte neki, hogy az országban maradjon, felépülése 2007 januárjáig elhúzódott. A kórházból egy reptérhez közeli hotelbe vitték, innen pedig egy párizsi menedékházba került, ahol azóta is él, bár olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a pénzt arra használta, hogy megszerezze a brit állampolgárságot, és elkezdhesse azt az életet, amire közel húsz évet várt.

Utazás a régi Malév-gépeken

Mintha csak tegnap lett volna, hogy a Malév-gépek felszálltak a Ferihegyi repülőtérről, és mogyorót ropogtatva néztünk ki az ablakokon.

Milyen volt a 60-as, 70-es években Malév-gépeken utazni? Emlékezetes fotók a múltból

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük