Folyadék szállítása repülőn: ennyit és így vihetsz fel a fedélzetre

Poggyászként könnyen adhatsz fel folyadékot, de a kézitáskádban nem lehet ennél több.

repter-folyadek
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A légitársaságok 2006-ban vezették be világszerte a biztonsági szigorítást, miszerint a repülőgépek fedélzetére, kézipoggyászban csak nagyon korlátozott mennyiségben vihető fel folyadék.

A folyadék kategóriába beletartozik az ital, hab, krém, naptej, parfüm, illetve más illatszer, sőt még a körömlakk is. Utazás előtt tehát alaposan gondold végig, mire is lesz szükséged a repülőgépen, és csak azt vidd fel magaddal - a korlátozások figyelembe vételével.

Folyadék szállítása a repülőgép fedélzetén

A kézipoggyászban kizárólag 100 milliliteres - vagy annál kisebb - kiszerelésű flakonokban vihetsz fel magaddal folyadékot, összesen 1 litert. Ezeket a flakonokat egy átlátszó, visszazárható műanyag tasakban kell elhelyezned. Ilyen zacskót vásárolhatsz már az utazás előtt drogériában, de akár a reptéri újságárusnál is.

Gyógyszer? Bébiétel?

Kivételt képeznek egyes gyógyszerek, ám, ha ezek mérete meghaladja a 100 millilitert, orvosi igazolás szükséges ahhoz, hogy a fedélzetre felvidd őket. Hasonló a helyzet a bébiételekkel: szintén felvihetők a fedélzetre, de ne lepődj meg rajta, ha esetleg megkóstoltatják veled az átvilágításnál.

Duty free shop

Ha az ellenőrző pontokon túl, a duty free shopban vásárolsz bármilyen folyadékot - italt, parfümöt, üdítőt -, ezekre már nem vonatkozik a szabály, űrtartalmuk meghaladhatja a 100 millilitert. Ezeknek a vámmentes termékeknek a számláját azonban tartsd magadnál, míg el nem hagyod a repteret.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amit vigyél magaddal a fedélzetre kézipoggyászban!

Ha tehát szeretnél egy üveg bort vagy ajándékba kozmetikumot vinni magaddal, azt a reptéren feladott poggyászodba kell csomagolnod. A kézitáskába elsősorban olyan dolgokat pakolj, melyekre az utazás során szükséged lehet, minden mást adj fel poggyászként. A következő dolgok pedig legyenek veled mindvégig az utazás során:

  • személyi és úti okmányok - például: útlevél, repülőjegy, biztosítási kötvény, szállás visszaigazolása,
  • mobiltelefon, fényképezőgép,
  • pénz, bankkártya,
  • olvasnivaló,
  • szendvics, keksz, egyéb túlélőnasi,
  • zsebkendő,
  • pulóver - a túl hideget fújó légkondi ellen.

Vicces reptéri fotók

Jegesmedve a kifutópályán, furcsa pózban alvó utasok - a Bright Side furcsa, megmosolyogtató reptéri pillanatokat gyűjtött össze.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük