Így gyűri össze a levegőt egy repülőgép: bámulatos fotókat készített a NASA
A repülő körüli szuperszonikus lökéshullámok képi megjelenítésével tíz éve próbálkoztak: most végre sikerült.

lökéshullám nasa
beauty and style
Top olvasott cikkek

A NASA évek óta dolgozik egy olyan repülőgép kialakításán, ami a lakosságot zavaró zaj nélkül, mégis szuperszonikus sebességgel tud repülni.

A kutatáshoz elengedhetetlen volt, hogy a tudósok tisztában legyenek vele, pontosan hogyan hasítanak a lökéshullámba a hangsebességnél is nagyobb teljesítményre képes repülőgépek, hiszen ez indukálja a hangrobbanást. A siker egy kiválóan összehangolt kísérletnek köszönhető.

Precizitás és pontosság

Két szuperszonikus repülőgépet egy harmadikra szerelt különleges kamerákkal videóztak a levegőben. A specifikusan erre a célra átalakított B-200-as kísérő repülő, amire a kamerákat rögzítették, 600 méterrel szállt a két lökhajtásos T-38-as kiképző repülőgép felett. A fotókat egy speciális, úgynevezett Schlieren fényképezési technikával készítették el, épp abban a pillanatban, amikor a repülőgépek a hangsebességet átlépve belehasítottak a lökéshullámba. 

lökéshullám nasa 1
Fotó: NASA

A lökéshullámok tulajdonképpen eltérő nyomású légtömegek, amik a hangsebességgel száguldó repülőkkel való ütközéskor generálnak hangrobbanást. A felvételeken a repülőgépek körül áramló levegő eltérő fénytörésű részeinek eltérő intenzitású árnyéka látható.

(Képek: NASA.)

A cikk az ajánló után folytatódik

Csodálatos holdfogyatkozás

A különleges árnyalata miatt vérholdnak is nevezett jelenségre mindössze néhány évente egyszer van példa, a következő ilyen látványosságra 2022-ig várni kell.

Ezt is szeretjük