12 ezer forintra is megbírságolhatnak: még több ellenőr dolgozik szeptemberben
Fokozott mértékben ellenőriz szeptemberben a MÁV.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

E hét elejétől fokozott ellenőrzéseket tartanak a forgalmasabb vonatokon, valamint a fővárosban a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvaron a MÁV-Start Zrt. jegyvizsgálói a bliccelés visszaszorítása érdekében.

Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

Több héten át tart a fokozott készenlét

A vasúttársaság MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint több héten át egyes járatokon a szokásosnál nagyobb létszámban teljesítenek szolgálatot a jegyvizsgálók, a pályaudvarokon pedig bizonyos napokon és időszakokban ismét alkalmazzák majd a peronkapukat. Ezért a közleményben arra kérték az utasokat, hogy jegyüket őrizzék meg a pályaudvar kijáratáig.

Mint írták, az akcióval a jegy nélkül utazók számát kívánják visszaszorítani, ugyanis általános tapasztalat, hogy fokozott ellenőrzések idején megnő a jegyvásárlási hajlandóság, és csökken a kiszabott pótdíjak mértéke. Éves szinten többmilliárdos bevételkiesést okoznak azok, akik jegy nélkül utaznak - tették hozzá.

A jegyértékesítési rendszer korszerűsítése és a jegyváltási lehetőségek bővítése is növeli a bevételeket - írták. A MÁV-Start ezért az elmúlt időszakban 47 új jegykiadó automatát telepített Budapest egyik legforgalmasabb elővárosi vasútvonalára, a Budapest-Cegléd-Szolnok vonal összes állomására és megállóhelyére, valamint a Budapest-Újszász-Szolnok vonal egyes állomásaira és megállóhelyeire.

Ugyanezt a célt szolgálja az internetes jegyértékesítési rendszer folyamatos fejlesztése is - hangsúlyozták.

Ilyen bírságokra lehet számítani

A menetdíj és a pótjegy díján felül 500 forintot kell fizetned, ha nem váltottál pótjegyet, helyjegyet vagy regisztrációs jegyet olyan járatokra, ahol ez kötelező lett volna.

Ha érvényes jegy nélkül szállsz fel a vonatra, ki kell fizetned a menetdíjat, illetve, ha kell a járatra, a pótjegy árát, ezen felül azonban 2600 forintos bírságot, pótdíjat is kiszabnak rád. Ugyanennyi a pótdíj mértéke, ha valaki jogosulatlanul foglal le ülőhelyet, és nem engedi át, nem tartja be a poggyászra vonatkozó előírásokat, a kocsiajtót önhatalmúlag kinyitja vagy bezárja, vagy csak forgalmi okból álló vonatra száll fel.

Ennél súlyosabb, 8000 forintos pótdíj megfizetésére kötelezhetik azt, aki érvénytelen kedvezményre jogosító igazolvánnyal, igazolással veszi igénybe a kedvezményt, azt jogosulatlanul veszi igénybe, vagy a jogosultságát az előírt módon igazolni nem tudja.

Mi a legrosszabb a vonatokon, buszokon?

Van, aki szereti a távolsági tömegközlekedést, míg más azért vonatozik, buszozik, mert muszáj. Megkérdeztük, ki mivel elégedetlen. Nézd meg a videót!

Ugyanennyit kell fizetni akkor is, ha a menetdíjat és a pótdíjat a vonaton vagy három munkanapon belül az adott személy nem fizeti be, meghamisítva használja a jegyet vagy az egyéb utazásra jogosító igazolványt, másnak adja át, vagy mástól veszi át, miközben névre szól, megakadályozza a jegyvizsgálatot, meghúzza a vészféket, rendellenes magatartásával okot ad a vonat megállítására, illetve, ha megszegi a dohányzási tilalmat. Mindemellett 12 ezer forint pótdíjat is kiszabhatnak, amennyiben a fizetési kötelezettségnek harminc napon belül nem tesznek eleget. További információkért kattints ide!

Ezt is szeretjük