180 ezer forint kártérítést is kaphatsz
Védi az utazókat az EU
Utasként megilletnek bizonyos jogok, ha például a járatod késik, vagy, ha törlik azt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Biztosan nem ismeretlen számodra sem, milyen bosszantó, mikor a vonat, mellyel utazni szeretnél, késik, vagy a repülőjáratot törlik, te pedig tehetetlenül állsz a váróteremben.

Hosszútávon azonban, mint utas, egyáltalán nem vagy tehetetlen, sőt. Minden utast megilletnek bizonyos jogok, ha a közlekedési eszköz, melyre jegyet váltott, nem indul, vagy nem érkezik időben, illetve törlik azt.

Mindenképp érdemes tehát tenned a saját érdekedben, és élned ezen jogaiddal, ha hasonló helyzetbe kerülsz. A következőkben arról olvashatsz, milyen járművön milyen jogaid vannak az EU-országokban késés, járattörlés, illetve hasonló kellemetlenségek esetén. Minderről itt bővebben is olvashatsz.

Általános utasjogok

Az utasokat minden közlekedési eszközön, így a vonatok, buszok, repülőgépek és hajók esetében is megilletik bizonyos általánosan érvényes jogok, melyekről kötelesek tájékoztatni őket, ugyanúgy, ahogyan a késésekről, valamint járattörlésekről is.

Késés esetén, ha az a szolgáltató cég hibájából történik, az utasnak kártérítés jár. Ha a járatot törlik, az utasnak joga van visszaigényelni jegye árát, vagy kérni, hogy a társaság juttassa el a jegyéért más módon a célállomásra.

Kártérítést köteles fizetni a szolgáltató társaság akkor is, ha az utas poggyásza megrongálódik, megsérül, vagy halállal járó baleset történik.

Kártérítést fizethet neked a légitársaság

Ha repülővel utaznál, de a járatodat törölték, több mint három órát késik, vagy valamiért nem engednek beszállni, akkor a légitársaság 250-600 euró, vagyis akár 75-180 ezer forint kártérítést fizethet neked. A pénzösszeg attól függ, milyen hosszú az út, és milyen távol van egymástól a kiindulási pont és a célpont.

Az összeg azonban csökken, ha a légitársaság más módon megoldja a problémát, és eljuttat téged, illetve az utasokat a célig kettő, illetve négy órát meg nem haladó késéssel. A kártérítés nem jár, ha a késést, illetve más problémákat rendkívüli körülmények idézték elő. Segíteni ugyanakkor a légitársaság mindenképp köteles.

Élelmet, szállást kaphatsz a vasúttársaságtól

Sajnos a következő szabályok jórészt csak azokon a vonatokon érvényesek, melyek nemzetközi vonalakon közlekednek az EU-ban, de egyes tagállamok belföldön is alkalmazzák őket.

Ha a vonat, melyen utazol, egy óránál többet késik, a vasúttársaság köteles élelmet, illetve frissítőket szolgáltatni az utasoknak, sőt, szükség esetén még szállást is kell biztosítania. Mindezek felett kártérítési kötelezettsége is van a társaságnak: ha az egy órát meghaladja a késés, akkor a jegyárad 25%-ának megfelelő összeget, ha több mint kétórás a késés, jegyárad felét visszaigényelheted. Ha úgy döntesz, leszállsz a veszteglő vonatról, a teljes jegyár visszajár.

Ezért bírságolhatnak meg

Nemcsak neked, de a szolgáltatóknak is vannak jogaik, melyeket érvényesíthetnek a járataikon. Nézd meg a videót, melyből kiderül, miért büntethetnek meg a buszon, vonaton.

A MÁV szabályzata szerint a belföldön járó feláras vonatok vasúthiba miatti késése esetén átalány-kártérítésre vagy jogosult a jegyen feltüntetett kiindulási és célállomás között. Ennek mértéke 30-119 perc késés esetén a jegyár 25%-a, 120 percen felüli késés esetén a jegyár fele. Érvényes jegy, pótjegy, illetve helyjegy nélkül nem kérhetsz kártérítést. Vis maior esetben ugyanakkor a MÁV mentesülhet a kártérítési kötelezettség alól. További részleteket itt olvashatsz.

Hajókon 90 perces késés után jár az utasoknak az élelem, a frissítő, illetve szükség esetén a szállás. A kártérítés összege 25, illetve 50%-os lehet, ha az egy órát meghaladja a késés.

Hosszabb buszos utakon is jár az ellátás

Az Unióban érvényes szabályok jó részét csak azokon a buszokon kell alkalmazni, melyek több mint 250 kilométeres útra indulnak el. A belföldi járatokat a társaságok azonban még így is mentesíthetik a szabályok alól ideiglenesen.

Ha a busz, melyen utazol, több mint három órát késik, akkor a vonatokon és hajókon érvényes szabályokhoz hasonlóan a busztársaságnak élelmet, frissítőt és szükség esetén szállást kell biztosítania.

Ha a járat több mint két órát késik, kérheted, hogy a társaság oldja meg más módon a célállomásra jutásodat, vagy jogod van elállni az utazási szándékodtól, ilyenkor vissza kell fizetniük neked a jegy árát. Abban az esetben, ha a társaság nem ajánlja fel neked ezeket az opciókat, később panaszt tehetsz, és a jegyárad 50%-ának megfelelő kártérítést vagy a teljes ár visszatérítését is igényelheted.

A Volán forgalmi zavar esetén visszatéríti a menetjegy árának egy bizonyos részét. A jegyárból levonják ugyanis a már megtett útra eső, arányosan kiszámolt részt. A visszatérítés igényléséhez szükséges, hogy a járaton igazolást kérj a menetjegyed hátoldalára vagy külön igazolás formájában a személyzettől, melyik megállóig mentél.

A járat kimaradása esetén a társaság köteles annak az utasnak a kárát megtéríteni, aki előre biztosította a helyét, emellett 30 percet meghaladó késés esetén is lehet kártérítést igényelni, azonban a kártérítés összege nem haladhatja meg kimaradás esetén a menetdíj 15-szörösét, késés esetén pedig az ötszörösét. Ide kattintva tudhatsz meg többet a Volán vonatkozó szabályairól.

Ezt is szeretjük