Ilyen furcsa lények élnek a Mariana-árokban - A Föld legmélyebb pontjának űrbéli teremtményei
A Föld legmélyebb pontján a sötétben és az irdatlan mértékű nyomás alatt furcsa élőlények alakultak ki.

mélytengeri élőlény
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mélytengeri állatok többsége nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé, mivel olyan mélységekben élnek, ahova az ember nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudna lejutni.

Éppen ezért gyakorlatilag élő fosszíliák úszkálnak az óceánok és tengerek sötét fenekén, nem beszélve a 11 ezer 34 méter mély Mariana-árok lakóiról. Az amőbákon, hidraállatokon, medúzákon kívül még rengeteg furcsa élőlénynek ad otthont a Japán közelében található Csendes-óceán délnyugati medencéjének pereme.

Mariana-árok és a Mariana-szigetcsoport

A Mariana-árokban ugyan nem lehet búvárkodni, viszont környéke, a Mariana-sziget közkedvelt látogatóhely. A 16 szigetből álló Mariana-szigetcsoport legnagyobb szigete Guam, ami egész Mikronézia legnagyobb szigete is egyben. Mivel a szigetcsoport az USA fennhatósága alá tartozik, beutazáskor magyar állampolgárokra ugyanazok érvényesek, mint az Egyesült Államokba való látogatások alkalmával. Guam rendelkezik nemzetközi repülőtérrel, de Európából leginkább ázsiai átszállással lehet a szigetre eljutni.

Érdekes érzés lehet a Föld legmélyebb pontja mellett sütkérezni, ahova csak olyan kiváltságos emberek, kutatók merülhetnek, mint a méltán híres James Cameron rendező és kutató. Azonban szomorú hír, hogy mélyebbre merülvén a sötét vízbe űrbéli teremtményekkel egyre ritkábban lehet találkozni, az árok legalján az amőbákon és egysejtűeken kívül már csak műanyag szemét fordul elő.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük