Málta 3+1 csodája, amit látnod kell - Nincs ilyen máshol a világon

Történelmi városok, lélegzetelállító partok és filmes helyszínek egy parányi szigeten.

Valletta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Málta a világ kilencedik legkisebb nemzetközileg elismert független országa, egy apró sziget a Földközi-tenger közepén.

Területe kétszer elférne a Balatonon kiterítve, gazdag történelme, a mediterrán és arab kultúra és építészeti stílus keveredése és természeti csodái mégis bakancslistás úti céllá teszik.

1. Mdina, az ódon főváros

Mdinában, az egykori fővárosban elsőként a föníciaiak telepedtek le. Lakói az évszázadok folyamán várárokkal és magas fallal vették körbe, épületein minden történelmi korszak nyomot hagyott. A város színes ajtajai mögött ma papok, apácák és nagy múltú, helyi családok élnek - kevesebb mint háromszázan.

Mdina

Az arab világot idéző, mészkőből épült házak, a mediterrán növényekkel befuttatott belső udvarok, szűk utcácskák és a részletgazdag barokk homlokzatok Mdinát semmilyen más déli városhoz nem hasonlítható mikrovilággá teszik. Nem csoda, hogy helyet kapott a Trónok harca című sorozatban - ahogy Málta több helyszíne is -, itt található a tér, ahol Jaime és katonái elfogták Ned Starkot, és az oroszlános főkapu is feltűnik az első évad néhány képkockáján.

2. A Barakka kertek

Vallettát, az új fővárost azután építették a szigeten élő lovagok, miután Mdina védelme nem bizonyult elég hatékonynak a török támadása ellen. Bár kétségtelenül szép várost emeltek Málta egyik északi félszigetén, tervezésekor az esztétika nem játszott szerepet, olyannyira, hogy meghagyták, Vallettában nem épülhetnek kertek, hiszen csak elvonnák a felbecsülhetetlen értékű édesvizet.

barrakka
Fotó: Maltaguy1 / Getty Images Hungary

Az 1600-as évek második felében mégis létrehozták a Nagy kikötőre néző Alsó és Felső Barakka kerteket. Ezek a pálma- és olajfákkal teli mediterrán parkok a város békés oázisai, ahol szívesen töltődnek fel a helyiek, a turisták pedig főként az árkádok alól nyíló kilátás miatt érkeznek ide. A Nagy kikötő túloldalán a vitorlásokkal teli kikötő partján emelkedik a Három Város: Birgu, Isla és Bormla, amik akár a partról, a velencei gondolákra emlékeztető dhajsákkal is megközelíthetők.

3. Dwejra

Málta kihagyhatatlan látnivalója Gozo, az ország második legnagyobb szigete. Gozón egymást érik a látnivalók: a mezolitikus szentélyek, a lovagkori malom, a római kori sólepárló medencék és természetesen a csodálatos tengerpartok, amik nyáron a strandolni vágyókat és a búvárokat, ilyenkor tavasszal a kirándulókat vonzzák.

Dwejra

Dwejrában, a sziget keleti részén állt a három évvel ezelőtt leomlott Azúr ablak, de a királykék tenger fölé ugró szirtekkel szegélyezett partszakaszhoz még mindig érdemes elzarándokolni, és megcsodálni a Generális-sziklát vagy csónakázni a Kék-barlangban.

+1 Máltai karnevál

A máltai karnevált a farsangi időszakban, február végén rendezik meg, amihez a sziget városai a maguk hagyományaival csatlakoznak.

Valletta karnevál

Vallettában a konfettizáporos ünneplés öt napig tart. Ilyenkor esténként az utcák mesehősöket és hírességeket ábrázoló kocsikkal, jelmezbe öltözött táncosokkal és a világ számos pontjáról érkező turistákkal telnek meg.

Eldugott, csodaszép szigetek Európában: nagyon kevés magyar nyaral itt, pedig megérné

Elvonulnál a világ elől, teljes nyugalomra vágysz? Olyan rejtett szigeteket mutatunk be, ahol még izgalmas történelmi helyekkel is lehet találkozni!

Ezt is szeretjük