Magyarország legszebb panorámái

Csodaszép tájakat akarsz látni? Vedd célba a következő helyeket, és gyönyörködj az Európa-szerte híres magyar panorámákban!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy kiadós, frissítő túránál csak az lehet jobb, mikor egy-egy magaslatra érve lélegzetelállító panoráma feledteti el a kimerítő hegymenet minden fáradalmát.

Lenyűgöző képek: a világ legszebb panorámái

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha szeretnéd a saját szemeddel látni, hazánk tájai milyen könnyen felveszik a versenyt a világ csodált úti céljaival, egyúttal olyan élménnyel és látvánnyal akarsz gazdagodni, melyet a hideg, borús időszakban is bármikor előhívhatsz, a következő három vidékre érdemes megejtened egy kellemes ősz végi kirándulást.

Mindenhonnan gyönyörű: festői pontok a Balaton körül

Ha gyerekkorod óta figyeled a hullámokat, vagy feledkezel bele a vitorlások és a túlpart dombjainak kecses vonalába, bizonyára te is egyetértesz azzal, hogy a magyar szívnek a világon nincs szebb és különlegesebb, mint a Balaton látványa. Nehéz lenne röviden megválaszolni, mi teszi oly elragadóvá e tájat, de talán egyik legfőbb vonzereje kékes-zöldes színében rejlik, mely lágyabb, kedvesebb és melengetőbb is, mint a tengerek megannyi árnyalata.

A magyar tengerre nyíló számtalan panoráma közül a Tihanyi-félsziget az egyik legszebb, mégpedig, ahogyan Balatonfüredről tárul eléd látványa. Van valami páratlanul bájos és megnyugtató abban, ahogy a szépen ívelt kis földrész lágyan benyúlik a vízbe, a domb éppen akkora, amekkorának az emberi szem kívánja, a templom két tornyával pedig olyan, mintha csak egy mesekönyvbe illő rajzot vagy festményt csodálnál.

Tihany látványa ezen kívül a déli part felől is felejthetetlen és gyönyörű, nem beszélve a nemrég épített völgyhídról. Ha az autópályán Budapest irányába haladsz, Tihanyt fölülről is láthatod. Szintén magával ragadó a kék víz látványa Balatongyörökről is, nem véletlen, hogy az itteni dombtetőn kialakított pihenőhelyet Szépkilátónak nevezték el.

Ha engedsz a csábításnak, és utazásod során megállsz Balatongyörökön, úgy érzed majd, mintha az egész Balatont látnád és birtokolnád - látszik Badacsony, Szigliget és a Tapolcai-medence is. Ha egy kis nyugalomra és pihenésre vágysz, vagy erőt szeretnél gyűjteni a szürke hétköznapokhoz, semmiképp ne indulj tovább anélkül, hogy felkapaszkodnál ide.

Mesebeli táj: Visegrád és a Dunakanyar

A Duna és a folyót szegélyező dombok visegrádi hullámainál kevés harmonikusabb és szemnek kedvesebb hegyvidéki táj található az országban. Ha érdekel a történelem, ugyanakkor a természet szerelmese vagy, és kedveled az olyan helyeket, melyek a mesék világába repítenek, egy napra mindenképp látogass el az ország egyik legkisebb, ugyanakkor legrégebbi településére, Visegrádra, mely az egyre lágyabb őszi színeknek köszönhetően a hűvösebb időben is magával ragadó.

A Dunakanyart a vár kilátópontjából is megcsodálhatod, ha azonban magára az ódon épületre is szeretnél a környező tájak szerves részeként tekinteni, érdemes a túlpartról szemlélődnöd. A legjobb, ha a Vác és Szob közötti útvonalat gyalog teszed meg, így sokkal több időd lesz nézelődni és megcsodálni a táj szépségeit.

Világszép főváros: Budapest lentről és a magasból

Budapestről joggal tartják úgy, hogy kevés európai város képes versenyezni a Dunát, a történelmi városrészeket, a hatalmas hidakat és a világhírű Parlamentet is magában foglaló panorámájával. Nem véletlen, hogy az UNESCO Világörökség listájára az országból elsőként került fel Budapest Duna-parti látképe.

Ha alkalmad nyílik a fővárosba látogatni, vagy épp ott élsz, de eddig kevés időd akadt számba venni csodáit, mindenképp sétálj fel a Gellért-hegyre, hogy elsőként onnan nézhess rá a városra. Míg azonban a magasból távolinak, nyugodtnak, ugyanakkor kimerevítettnek tűnhet a lenti világ, ha olyan helyről tekintenél körbe, ahonnan a méretek emberibbek, a látvány azonban épp olyan gyönyörű, vedd célba az Erzsébet hidat.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Miközben úgy érzed, Buda és Pest között a víz fölött lebegsz, láthatod a Várat, teljes hosszában a Lánchidat, a budai part templomainak tornyát, a Víziváros kedves épületeit, a pesti oldalon a Parlamentet, ráadásként pedig a Dunát, hajóival, sirályaival, hídjaival, mozgalmasságával és nyugodt fenségével. A háttérben, a távolban elmosódva pedig a budai dombok látszanak.

Ezt a felejthetetlen panorámát ugyanakkor nem elég egyszer megnézni: egészen más napsütésben, az őszi napok tompa fényében vagy épp éjszaka, mikor a Vár meleg, sárga fénnyel van megvilágítva, és a Lánchíd karcsú ívét is apró sugarak teszik láthatóbbá.

Ezt is szeretjük