3 hely itthon, amit az egész világ látni akar
Ne hagyd, hogy külföldre húzzon a szíved, legalábbis, míg nem láttad hazánk következő három, világszerte csodált úti célját.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahelyett, hogy külföldi utazást terveznél, érezd szerencsésnek magad, amiért már néhány óra alatt elérheted hazánk azon páratlan nevezetességeit, melyekért a külföldi turisták képesek kontinenseket átszelni. Itt az ideje, hogy felfedezd a következő három csodát, mely nem véletlenül vált világhírűvé.

Kilátás a Tokaji-hegyről

A legszebb középkori épület: Ják temploma

A Vas megyei Ják 1214-től számít nagyhírű településnek, amikor is a király jóindulatú hozzájárulását adta egy bencés rendház létrehozásához. Az épület mellett a környék ura a Jaák nemzetséghez tartozó Nagy Márton comes, vagyis ispán nyomban apátsági templom építtetésébe kezdett. Bár a munka igen nagyszabású volt, gyorsan haladt, annak ellenére is, hogy a tatárok kissé megakasztották azt. Az azóta világhírűvé vált jáki templomot, melyet sárkányölő Szent György tiszteletére emeltek, 1256-ban szentelték fel.

A falu végül nem a híres építtető után kapta nevét, hanem a településről gondoskodó Szent Jakabnak köszönheti, akinek a nagy, bazilikát idéző templom mellett gyönyörű, kicsi kolostort szenteltek, mely szintén van olyan hangulatos, mint nevezetes testvére. A jáki templom ma egyike hazánk legjelentősebb, egyben legrégebbi és legjobb állapotban fennmaradt műemlékeinek.

Az építésének idejére jellemző családi - nemzetségi - monostortemplomok közül minden kétséget kizáróan a legszebb. Szerencséjére alig építették át, és jelentősen nem is bővítették, így a világon ritka érintetlenségben érhetett meg nyolc évszázadot. Hatása egyházi és világi építészetünkre egyaránt nagynak mondható, sőt, a mai napig jelentős.

A millenniumi ünnepségekre történelmi épületcsoportot tervező Alpár Ignác is belekomponálta a fővárosi Vajdahunyad vára építészeti kollázsába. Méltán örvend tehát európai hírnévnek.

Egy világhírű fürdőváros: Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló egyike a legkorábban említett helységeinknek, első írásos említése idején is régi, ismert helynek számított. Első virágzása I. Géza uralkodásával esett egybe, a település ekkor már közkedvelt vásárhely volt.

Ám mindennek vége szakadt, amikor a török térnyerés által felbátorított krími tatárok 1594-ben gyakorlatilag eltörölték a föld színéről a falut. Nem sokkal később azonban Bocskai István mintegy hétszáz lovashajdúját telepítette ide adománylevéllel. Az egykor csak Szoboszlónak keresztelt vásároshelyet ekkor toldották meg a Hajdú előtaggal.

Hajdúszoboszló mindig is kulcsfontosságú volt az ország történetében, a háborúk idején sokaknak nyújtott menedéket, majd, amikor az első vasútvonal is megérkezett határába, egész Európában csodált fejlődésnek indult. 1925-ben pedig páratlan lehetőség hullott a város ölébe: ekkor tárták ugyanis fel jelentős földgázvagyonát, illetve, ami még ennél is jelentősebbnek bizonyult, az azzal együtt feltörő, ritka kedvező összetételű termálvizet.

A Debrecentől 21 kilométerre fekvő alföldi város ma már nemcsak történelme és a magyar puszta közelsége miatt vonzza magához a külföldi turistákat - Hajdúszoboszló mára felzárkózott Európa nagy hagyományokkal rendelkező fürdővárosainak sorába, minek köszönhetően világszerte úgy tekintenek rá, mint a csehországi Karlsbad vagy éppen az angliai Bath testvérére. A magyar utazók mindemellett előszeretettel keresik fel a költő, Szép Ernő előtt tisztelegve, kinek kedves városa, ifjúságának színtere volt a hely.

Bor és szőlő, ameddig a szem ellát: Tokaj

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Tokaj egyike Magyarország világszinten is jól ismert városainak, és az sem véletlen, hogy az egyetlen olyan település, melynek neve a Himnuszban is szerepel. A település már a tatárjárás előtt is fontos kereskedelmi csomópont és átkelőhely volt, a borgazdálkodás felvirágzása pedig már ezután megkezdődött, köszönhetően annak, hogy IV. Béla olasz szőlőművesekkel telepíttette újra a hegyoldalt.

Tokaj jelentősége a 18. században érte el csúcspontját, ekkor ugyanis csak úgy sereglettek ide a messzi tájak kereskedői. Az olaszok, a görögök és az örmények mellett orosz kolónia is működött itt, sőt, Nagy Péter cár is szőlőt bérelt, illetve házat vett itt, amellett, hogy szerződést is kötött borellátására. A dicső múlt nyomait saját szemeddel is megtekintheted, ha Tokajba látogatsz, és a pincetúrák, illetve a szőlőhegyeken megejtett barangolások mellett a Tokaji Múzeumba is ellátogatsz, melynek 1700-as években emelt épülete szolgált egykor a görög kereskedők tanácskozóterméül. Míg azonban a hegyoldalban a Tisza és a Bodrog összefolyásánál a település, addig a föld alatt annak tükörképe fejlődött tekintélyt parancsolóvá.

A szinte átláthatatlan pincelabirintus legszebbike a Rákóczi-pince, melynek nagytermében egy hatlovas kocsi is megfordulhatott anélkül, hogy a lovakat ki kellett volna fogni belőle. A nem messze található Rákóczy-Dessewffy kastély is megér egy sétát, mely korábban a kincstár sótárnokának épülete volt - Tokaj ugyanis nem csak a magyar borászatnak, de a sóbányászatnak is jelentős központja volt.

Cikkünk Kaiser Ottó és Papp Márió Magyarország 1000 csodája című könyve alapján készült. Képek: www.orszagalbum.hu, SALCHEE; Hacker 75.

Ezt is szeretjük