3 álomszép kirándulóhely Magyarországon
Az őszi természet ilyenkor is megannyi szépséget tartogat. Ha egy kiadós túrához keresel terepet, vedd célba hazánk gyönyörű hegyvidékeit.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár országunk nem a zordon magashegységekről és égbe nyúló szirtekről híres, vadregényes, meghódításra váró csúcsok határai között is akadnak bőven. Ilyen a következő három is, melynek kacskaringós, erdei útjain a friss, kellemesen hűs levegő és a sárgán hajlongó lombok között átszűrődő, gyenge napsütés még különlegesebb atmoszférát teremt. Ha kedvet érzel az utazáshoz, illetve szeretnél testileg és lelkileg is feltöltődni, érdemes megmásznod valamelyiket.

A híres magyar csúcs: Kékestető

1014 méteres tengerszint feletti magasságával a Kékestető ugyan nem sorolható a világ legmagasabb hegyei közé, sőt, valójában csak középhegység, ám hazai viszonylatban így is élen jár, és joggal lehetünk rá büszkék. Utóbbit nem csak gyönyörű, tarka hegyi túraútvonalai, de az azt övező látnivalók sokasága és világhírű, gyógyító levegője is alátámasztja.

Az Országos Kéktúra által érintett Kékestető közigazgatásilag Gyöngyöshöz tartozik, a csúcsra pedig egy 1978-ban kiépített műút vezet. Ha már feljutottál a Kékes legmagasabb pontjára, melyet egy nagy, piros-fehér-zöld színekre festett kő jelez, vedd célba a 186 méter magas TV-tornyot, melynek körkilátójából felülről csodálhatod meg az ország legmagasabb vidékét, egyúttal az itt működő presszóban kipihenheted a hegymenet fáradalmait is.

A hely klímája egyedülálló, az őszi időszakban pedig különösen csendes, így a nyüzsgő nagyvárosból bátran idemenekülhetsz. Kékestetőtől délre található a Mátra két híres üdülőhelye is, Mátraháza és Mátrafüred. Előbbi egész évben kiváló hegyi levegővel és szállodák sorával várja a pihenni vágyókat, de Mátrafüred sem okoz csalódást a hűvösebb időben, itt található ugyanis a híres palóc babagyűjtemény, illetve egy néprajzi magángyűjtemény is.

Innen nem messze terül el a Sástó, az ország legmagasabban fekvő tava, melynek lágy hullámain - egy meleg pokróc társaságában - az őszi időben is csónakra szállhatsz. Ha pedig úgy döntesz, télen is szeretnél visszatérni, az ország leghosszabb, 1,8 kilométeres sípályája várja, hogy birtokba vedd.

A Dunántúl legmagasabb pontja: Írottkő

Írott-kőt sokan az ország legszebb kirándulóhelyének tartják, azonban nemcsak azért, mert 883 méteres magasságával a Kőszegi-hegység, egyben a Dunántúl legmagasabb pontjának számít. A helyi erdők és hegyvidéki túraútvonalak különleges hangulatához az országhatár közelsége is hozzájárul, illetve az a tény, hogy Írott-kő az Alpokalja szerves része, így nyugat felé haladva egyre varázslatosabb tájakra bukkanhatsz.
 
Mielőtt célba vennéd a csúcsot, érdemes Kőszeg mesés utcáin is kalandoznod egy keveset, többek között megnézned a Jurisics-várat és a Hősök kapuját. Írott-kő felé a Kálvária utca mentén indulj el, majd kövesd az Országos Kéktúra kék jelzését. Az út során olyan nevezetességeket pillanthatsz meg, mint a Kálvária-hegy, a Pintér-tető, a Hét vezér-forrás, de a Hörmann-forrást, a Stájer-házakat, az Ördögtányér sziklaalakzatot és az ősi bükköst se hagyd ki.


Bár a csúcs megmászása kiadós sétát jelent, a fáradtságért hamar kárpótol majd a festői szépségű panoráma, illetve a határt jelölő lucfenyőerdő és a ritka növények üdítő látványa. Visszafelé pedig a közeli Velemet is ejtsd útba, különös tekintettel az itt található fafaragóműhelyre és a Szent Vid-templomra.

A kistestvér magányában: Galyatető

A Mátraszentimre egyik településrészének számító, illetve az Országos Kéktúra szerves részeként nyilvántartott Galyatető a maga 964 méteres magasságával a Kékestető kistestvérének nevezhető, egyúttal az ország második legmagasabb csúcsa, mely gyógyhatású levegőjének - mely igen jó hatással van a légzőszervi megbetegedésben szenvedők állapotára - köszönhetően országos hírű üdülőhely.

Ha felérsz a csúcsra, a csodás kilátáson kívül érdemes egy pillantást vetned az egykori híres Nagyszállóra, mely az ország egyik első luxusberuházása volt, majd betérni a kis római katolikus templomba, melyben egy olyan harmónium található, melyen egykor Kodály Zoltán is gyakran játszott. A zeneszerző továbbá itt, a Galyatetőn alkotta meg egyik legszebb művét, a háborús idők emlékét őrző, 1942-es Csendes misét.

A hely valóban alkalmas az elmélkedésre és a megnyugvásra, az erdőkben barangolva pedig könnyen támad olyan érzése a vándornak, mintha egyedül csak ő és a természet létezne, harmóniában a mindenséggel. Míg azonban ősszel a táj teljesítménytúrákra és kirándulásokra csábít, télen itt is a téli sportok veszik át a terepet: a galyatetői sípálya kiválóan alkalmas kezdő síelők számára, a vállalkozóbb szelleműek pedig a sífutást is kipróbálhatják.

Ezt is szeretjük