Magyarország 4 rejtett kincse
Gyönyörű tájak, végtelen nyugalom
Ha kicsit elszakadnál a hétköznapoktól, akkor látogass el a következő települések egyikére!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy romantikus tájakat, történelmi jelentőségű látnivalókat és titokzatos műemlékeket csodálhass meg, nem kell külföldi utazást tervezned.

Elég, ha egy kicsit jobban kinyitod a szemed, és körülnézel hazánk rejtett kincsei között. A következő négy helyen csodákra lelhetsz.

A romantika jegyében: Zsennye

A Semjén - még régebben Simon - személynévből létrejött Zsennye szóalak Vas megye ma talán legkisebb települését takarja. Az ezredfordulón csupán 99-en lakták az aprócska falut, mely első írásos említésekor, a tatárjárás előtt, az 1400-as években a Sennyi család birtoka volt.

Tőlük került a hely a Bezerédj család kezére, akik már a török világ beköszönte idején a környéken éltek. Ahogy a török félhold emelkedett, úgy vált a középkori udvarház erőddé, és mivel szükség volt rá, a végek várvonalának részévé.

Ebből épült és szelídült később barokk stílusúvá a kastély, amit végleges, romantikus jegyekkel jellemezhető alakjára 1867-ben bővítettek és építettek át. A 14 hektáros és védett park szívében meghúzódó kastély alkotóház, képzőművészek, írók kedvelt pihenő- és munkahelye. A faluban az 1801-ből való római katolikus templomot sem szabad kihagyni.

Forrás: hu.wikipedia.org

Érdekesség, hogy Zsennye határában állt egy védelem alatt álló, több száz éves kocsányos tölgy is, melyet az ország legöregebb fájának tartottak egészen 2006-ig, amikor is egy vihar elpusztította. A fa kerülete több mint tíz méter volt.

Egy világhírű mauzóleum: Ganna

Az egykor néptelen környéket, mely ma Veszprém megye része, Mária Terézia adományozta az Esterházyaknak. Ők 1748-ban németeket telepítettek ide, minek köszönhetően hamarosan templom is épült az érkezők számára.

Az átmeneti, fa épületet hatvan év múlva váltotta fel a bazilikát idéző, Szent Anna tiszteletére szentelt neoklasszicista templom, mely a római panteon kisebb mása, egyben az Esterházy család mauzóleuma. Építésekor hazánk legnagyobb kupolával fedett temploma volt a Szent Kereszt felmagasztalása titulusú szent hely.

Forrás: hu.wikipedia.org

A ma is lenyűgöző hatást keltő együttes Charles Moreau francia építőművész terveit dicséri. Ő máshol is dolgozott a császárságban, az Esterházyaknak is, többek között az ő tervei alapján készült a híres kismartoni vagy eisenstadti Esterházy-kastély is.

Nemesi kúriák vidéke: Erdőtarcsa

Az ifjú házas, boldog Madách Imre 1845-től hat éven át, amikor csak tehette, a Nógrád megyei Erdőtarcsán időzött barátjánál, Meskó Miklósnál, annak kastélyában. Ennek a kastélynak köszönhető az alkotó későbbi keserű életlátása is, mely Az ember tragédiájának megírására sarkallta.

A költő letartóztatása után ugyanis felesége félreérthetetlen szándékból tovább látogatta a legjobb barátot. Bár a történet szomorú, elmondhatjuk, hogy irodalmunk legnagyobb drámai remeklését a kastélyok településének, Erdőtarcsának, Erdőtarcsa kúriáinak köszönhetjük.

Forrás: erdotarcsa.hu

És nem is a legszebbnek, hisz a számos nevezetes itteni úri lak sorából kétségkívül a messzi környék leghíresebb és legszebb műemléke, a Szentmiklósi-Kubinyi-kastély emelkedik ki. Utóbbi mellett azonban a Végh-kúriát, a Kubinyi-Márkus-kúriát és a Millenniumi Emlékparkot is érdemes meglátogatni.

A híres hordók hazája: Gönc

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gönc sok nevezetességet mondhat magáénak. A hely egykor Aba Amadé székhelye volt, az 1312-ben a király ellen forduló nádorfiak apjáé. Az egykori Omodé-vár romjai még fellelhetőek a közeli sziklacsúcson, az Amadé-hegyen. Később a Hernád mellett sorakozó királynéi német telepesfalvak egyike létesült itt, innen ered a német eredetű falunév is.

A települést hamar a hatalmába kerítette a reformáció, melynek ma olyan látványos nevezetességet köszönhet, mint a Huszita-ház, mely igen értékes népi műemlék. Pincéjében gönci hordók pihennek hírességük tudatát jelző méltósággal. Ezek a hordók nemcsak bortárolásra és borszállításra szolgáltak ugyanis, hanem Európa elfogadott űrmértékének etalonját is adták.

Egy gönci hordó kontinens-szerte 136,7 liter volt. Szintén híres a település 1200-as évek végén épült temploma, ugyanis itt, illetve a hozzá tartozó plébánián élt és dolgozott Károlyi Gáspár élete utolsó 32 évében. Ezalatt és itt született meg a magyar kultúra és műveltség egyik legbecsesebb kincse, a Vizsolyi-, más néven Károlyi-biblia.

Cikkünk Kaiser Ottó és Papp Márió Magyarország 1000 csodája című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük