Minden cicabarát álma ez az apró japán sziget: rengeteg macskaimádó keresi fel, nem véletlenül
A macskák paradicsomában már sokkal több négylábú kedvenc él, mint ember.

macskák-szigete1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ókori Egyiptomban istenként tekintettek a macskákra, és mindent megtettek értük. Ez, úgy tűnik, azóta sem változott, csak éppen más kontinensen kell keresni a cicák földi paradicsomát.

A japán Tasirodzsimát nem véletlenül hívják a macskák szigetének, rengeteg kóbor cica él itt, ami sokak szerint aggasztó, mert már többen vannak, mint az emberek.

Jó szerencsét hoznak a cicák

Kezdetben a japán szigeten nem spirituális, sokkal inkább praktikus okok miatt szaporodtak el a házi macskák. A régi időkben a szigeten selyemhernyókat neveltek, ezeknek pedig természetes ellenségei az egerek. A selyem megóvása miatt egyre több macskát hoztak a szigetre, amik aztán hihetetlen mértékben elszaporodtak. 

macskák-szigete2
Fotó: Carl Court / Getty Images Hungary

A régi időkben nemcsak a selyemkészítőknek, hanem a halászoknak is hasznukra váltak az aranyos szőrgombócok. Kifigyelték a mozgásukat, ami sokat segített a halak helyzetének felmérésében, így a fogás is bőségesebb volt. A régi szokásoknak ma már nyoma sincs, hiszen nem használják ki a macskák képességeit, sokkal inkább istenként tisztelik őket a szigetlakók. Úgy tartják, hogy a macskák jelenléte szerencsét hoz, a gondozásuk és az etetésük pedig ezt megduplázza.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tasirodzsima lakossága annyira hisz a macskák pozitív energiáiban, hogy számos szentélyt és szobrot is emeltek a tiszteletükre, valamint kegyelettel gondolnak az elpusztult állatokra.

A lakosság folyamatosan csökken, néhány évtizede még ezren éltek itt, manapság viszont már csak száz körüli a lélekszám, legtöbbjük idős ember. 

Macska alakú szentély Tasirodzsimában.
Macska alakú szentély Tasirodzsimában.
Fotó: Sankei / Getty Images Hungary

A helyiek a rengeteg macskát nem háziállatként tartják, mégis kötelességüknek érzik, hogy gondoskodjanak róluk, etessék őket. Ezt megnehezíti az alacsony lélekszám, de szerencsére, a médiának hála, a 2000-es évek közepén igazi turistalátványosság lett a sziget a cicabarátok körében, akiknek megtiltották, hogy kutyákat hozzanak magukkal. Az idelátogatók is sokat tesznek azért, hogy fennmaradjon a népes macskapopuláció, gyakran etetik őket. Az állatok már annyira megszokták a jelenlétüket, hogy nem félnek az emberek közelében, sőt gyakran tízesével veszik körbe őket.

Japán a macskák országa

Japán egy másik pontján, Ehime prefektúrában fekszik Aoshima szigete, ami egy békés kis halászfalunak adott otthont egykor, és szintén pályázhat a macskák szigete elnevezésre. 

macskák-szigete4
Fotó: Sankei / Getty Images Hungary

A hajókon felbukkanó egerek irtása miatt a halászok sok cicát tartottak, amik aztán nagyon elszaporodtak, és ma már szinte csak ők uralják a települést. 2019-ben már csak hat lakója maradt a falunak, ezzel szemben a macskák 130-an voltak. Mivel szinte már csak a turisták tudtak gondoskodni a cicákról, 2018 februárjában úgy döntöttek, hogy elszeparálják őket egymástól, és ivartalanítást is elvégeznek rajtuk, hogy megállítsák a szaporulatot. Ez a beszámolók szerint jól is sikerült, bár még mindig a macskák vannak többségben az apró szigeten.

8 cica, akinél durván beütött a macskamenta: valósággal transzba estek

Nézd meg, hogyan hat a cicákra a macskamenta: képeken mutatjuk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük