3 módszer, amivel kirabolhatnak a vonaton: megmutatjuk, hogy védekezz!

Így dolgoznak a trükkös tolvajok a vonatokon.

Lopás a vonaton
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Azzal mindenki tisztában van, hogy a vonaton való utazás során nem célszerű őrizetlenül hagyni a csomagokat - például a mosdó felkeresése miatt -, sokan azonban nem is gyanítják, milyen kiemelkedő kockázatot jelentenek a vasúti kocsikon tevékenykedő trükkös tolvajok.

A magyar rendőrség honlapja, a Police.hu is igyekszik felhívni a figyelmet a problémára. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának itt közzétett anyaga például számos hasznos információt tartalmaz, mind a módszerek felismerése, mind pedig a védekezés tekintetében.

Aljas módszerekkel dolgoznak a tolvajok

A tájékoztató anyagból kiderül, hogy a tolvajok általában békés utasnak látszanak, akik kifigyelik a fogason lógó kabátokat vagy épp a csomagtartón pihenő táskákat, majd egy alkalmas pillanatban - amikor a sértett utas kimegy a mosdóba, vagy épp elszunyókál - lecsapnak az értékekre.

csalad-vonat

Előbbi alapvető módszeren kívül azonban trükkösebb technikákat is bevetnek a bűnözők, ezek közé tartozik például az, amikor a vonat indulása előtti percekben az elkövetők egyike felszáll a járműre, és végigsétál azon, miközben társa a peronon vele párhuzamosan halad. Ha az elkövető kiszemelte az áldozatot, jelez a peronon várakozó társának, aki bekopog az utashoz, mintha csak kérdezni szeretne valamit, alkalmat teremtve ezáltal arra, hogy, míg az utas nem figyel, megszabadítsák értékeitől.

Szintén gyakori módszer, hogy az elkövető a sértett kabátja mellé akasztja a sajátját, egy alkalmas pillanatban pedig belenyúl a másik zsebébe, miközben úgy tesz, mintha csak a sajátjában keresne valamit. Bevett szokás továbbá, hogy a tettes üres laptoptáskáját az áldozat táskája mellé helyezi - amennyiben azok hasonlóak -, majd a sértettével távozik.

7 utazási kedvezmény, amit lehet, hogy nem ismersz: pedig neked is járhat!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Hogyan védekezhetsz?

A vonatokon tevékenykedő tolvajokat a rendőrség tájékoztatása szerint nem egyszerű elfogni, legtöbbször ugyanis egyáltalán nem szúrnak szemet az utasnak, emellett bárhol leszállhatnak. Mindezek miatt rendkívül fontos az éberség és az elővigyázatosság, különösen, ha egyedül utazol. Nemcsak a vonaton, de a peronon, illetve le- és felszálláskor is nagyon vigyázz csomagjaidra, értékeidre, szorítsd magadhoz a táskádat, emellett ügyelj rá, hogy olyan könnyen elérhető helyeken, mint például a kabátzsebed, ne tarts értékeket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehetőleg ne vigyél magaddal túl sok pénzt, és a bankkártyád mellett ne legyen ott a PIN-kód. Ha észleled a lopást, a rendőrség tanácsa szerint ne szállj szembe a tolvajjal, mert többen is lehetnek, reakcióik pedig kiszámíthatatlanok. Hívj segítséget - jegyellenőrt, vasúti dolgozót, utastársat -, és értesítsd a rendőrséget is mielőbb. Bővebb információt a témában a rendőrség honlapján találsz, kattints ide!

Ezt is szeretjük