4 hely, amit életedben egyszer látnod kell!

Vannak helyek, melyek akkor sem eresztik az utazót, ha már több ezer kilométerrel és jó pár évvel maga mögött hagyta őket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ ezernyi csodáját megismerni - hát még bebarangolni - egy élet is kevés, főként, ha egy-egy messzi tájra a vándort időről időre visszahúzza a szíve. Léteznek ugyanis városok, országok vagy épp természeti csodák, melyek magukkal ragadják, és nem eresztik az embert. Eláruljuk, számunkra melyek jelentettek életre szóló élményt.

Afrikai partok, letűnt civilizációk

Melinda kedvence: Leptis Magna

Afrikáról nekem nem az egyenlítő vidéke és a végtelen sivatag jut eszembe, mivel a kontinens északi részén töltöttem gyermekkorom, ami számos csodás látnivalót rejt.

Olyan római városokra lehet itt bukkanni, melyek szinte teljesen megmaradtak, a civilizációtól és toronyházaktól távol, az azúrkék tenger partján - ilyen Leptis Magna is.

Az egykori Róma atmoszférája sokkal kézzelfoghatóbb ezen a vidéken, mint az olasz fővárosban: szinte hallani lehet az ókori polgárok lépteit a sikátorok maradványainak kövezetén. Különös élmény volt gyerekként a hétvégi kirándulásokat ilyen ősi épületek és fej nélküli római szobrok árnyékában eltölteni, amit azóta is szívesen megismételnék, és úgy gondolom, hogy mindenkinek érdemes legalább egyszer átélni.

A művészet, a bor és a fények városa

Ági kedvence: Párizs

Nem véletlenül készül annyi film, nem véletlenül játszódik annyi könyv Párizsban, a fény városában. Én egy hetet tölthettem el a francia fővárosban, és gyönyörűnek találtam.

Nem is tudom, mi tetszett a legjobban: a bohém Montmartre, az Eiffel-torony vagy a Szajna-part, a Louvre vagy a Versailles-i kastély. Egyszer mindenkinek érdemes ellátogatnia ide, hiszen akár kultúráról van szó, akár romantikus városlátogatásról vagy éppen kulináris élvezetekről, mindegyikhez tökéletes. Biztos vagyok benne, hogy még legalább egyszer ellátogatok majd ide, hiszen egy hét nem elég Párizsból.

A normann partok csodája

Lilla kedvence: Mont Saint Michel

A Franciaország normandiai partjaitól mindössze egy kilométerre található, hatalmas gránitsziklán álló Mont Saint Michel apátság látványát nehéz néhány egyszerű szóval leírni. Talán a hegyet és az apátságot körüllengő misztikumnak, talán a sajátos elhelyezkedésnek és a tenger közelségének köszönhetően, elképesztően elemi erővel hat az emberre. Nem véletlen, hogy az UNESCO Világörökségi listájára is az elsők között került fel.

A sziget különlegességét A Csodaként is emlegetett kolostor, az apró utcácskák, a hangulatos éttermek és a középkori épületek varázsa mellett az adja, hogy egyike a világ azon helyeinek, ahol a legerőteljesebb az ár-apály jelenség.

Az apátságot a legszebb dagály idején meglátogatni, ilyenkor ugyanis csak egy töltésút választja el a szárazföldtől. Egy biztos, nem elég csak képen látni!

Vibráló város Katalónia szívében

Noémi kedvence: Barcelona

Régi vágyam volt eljutni Barcelonába, a spanyolországi katalán fővárosba.
Nagy kedvencem Antoni Gaudí, a 20. század legegyedibb, határtalan
fantáziájú és megszállottan alkotó építésze. A legtöbb művét ebben a
városban csodálhatjuk meg, többek között a Casa Mílá-t, a Güell parkot
vagy a még mindig épülő Sagrada famíliát.

A fantasztikus építészeti és szobrászati csodákon kívül Barcelona hangulata is remek kikapcsolódást jelent a nyaralni vágyók számára. Az emberek általában vidámak, kiegyensúlyozottak és segítőkészek. Egzotikus hangulatot keltenek a parkokban szabadon röpködő zöld papagájok és a pálma- vagy a narancsfák.

A város a tengerparton fekszik, ami természetesen kihagyhatatlan program, ha pedig már itt járunk, érdemes megnézni a modern olimpiai falut, az 1992-es olimpia helyszínét.

A belváros középkori, szűk utcácskái is kellemes hangulatúak, melyeket sötétedéskor megtöltenek a bulizó fiatalok, akik a kicsi kocsmák előtt gyülekeznek, ahonnan kiárad az utcára a jó hangulatú zene.

OLVASD EL EZT IS!

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük