Kutyahús a piacon és férfikocsma: 4 szokás, ami sokként éri az utazókat
Utazás során az újdonság varázsával együtt elérhet a kultúrsokk is.

turista-sokk-piac
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Dr. Kalervo Oberg 1955-ben alkotta meg a kultúrsokk definícióját, elsősorban a Békehadtest önkénteseinek tapasztalataira alapozva. Amikor valaki ismeretlen vagy egzotikus helyre utazol, szükség van arra, hogy hamar kifejlessze azt a képességedet, mely az ideiglenes vagy tartós beilleszkedést megkönnyíti.

A kultúrsokknak olyan különböző fázisai vannak, mint a tagadás, az önvédelem, elfogadás és alkalmazkodás. Ezeket a fogalmakat tisztázzák a következő példák.

Máshol csemege a kutyahús és a pörkölt rovar

Ha lehetőséged van tengerentúlra, az ázsiai régióba repülni, nagyon sok bizarr dologgal kell majd szembenézned. A legextrémebb példák már annyira tájjellegűek és elszeparáltak, hogy csak elvétve találkozhatsz velük.

Koreában - noha a törvény már nem tolerálja - még mindig fogyasztanak kutyahúst. Erre a célra szakosodott piacok és leveses helyek vannak, ahol nagyon megszűrik a vendégeket.

sült-rovar-ázsia

Ha Japánban vagy Kínában jársz, egy-egy fesztivál vagy nagyobb esemény környékén érezheted, hogy kellemetlen, égett szag terjeng a levegőben.

Ennek az az oka, hogy az utcai bodegákban nassolni való csemegeként árulják a fűszeres, sült és pörkölt rovarokat, akárcsak nálunk a tökmagot. Az élelmiszerüzletek pedig tele vannak vákuumfóliás csirkelábakkal, amit mi itthon kaparónak hívunk. Ez is egy általános és elfogadott snack a távol-keleti országokban.

Mielőtt megdöbbennél, jusson eszedbe, hogy nálunk még mindig van a szupermarketek polcain lóhúsból készült felvágott vagy szalámi. Egy koreai vagy japán embernek ez lenne a szentségtörés, mivel mélyen tisztelik az egyébként a horoszkópjukban is felbukkanó állatot.

mediterrán-görög-monostor

Add meg a tiszteletet!

Ha például Görögországba utazol, annak is az autentikusabb és eldugottabb szigetvilágába, akkor fel kell készülnöd az ortodox keresztény szokásokra. Ha szeretnéd megtekinteni a háborítatlan kis pravoszláv kolostorokat, fogadd el, hogy oda fedetlen vállal, karral és lábbal nem mehetsz be.

A Mediterráneumba nyilván sortokat és topokat viszel magaddal, de legyen bekészítve két nagyobb strandkendő is, melyekkel alul-felül eltakarhatod magad szükség esetén.

jordania

Vannak ajtók, melyek a nők előtt nem nyílnak ki

Ha az észak-afrikai régióba visz az utad, Tunéziába vagy Jordániába, a patriachális társadalmi berendezkedéssel, illetve a férfiak és nők szegregációjával szembesülhetsz.

Ne sérelmezd, ha nem engednek be egy kávézóba, amikor meg akarod kóstolni a különleges és zaccosan aromás arab kávét! Egyes vendéglátó-ipari egységek szigorúan csak férfiaknak vannak fenntartva, és ugyanez a helyzet a mecsetekkel is. Ezekben az országokban nem preferálják a koedukált társasági létet.

Az orrfújáshoz való viszony

Az Egyesült Királyságban és Skóciában is érhetnek meglepetések. A britek általánosan tapasztalt kellemetlen szokása, hogy nem használnak papír zsebkendőt, és markánsan szívják az orrukat. Mielőtt megrökönyödnél, fogadd el, hogy náluk ez a szociális konvenció. Az sem jellemző, hogy azt mondják, „Egészségedre!”, ha tüsszentesz vagy köhögsz.

Bármerre visz is majd az utad, ne felejtsd el, hogy amit te extrémnek vagy tabunak gondolsz, az más népek számára elfogadott, és ez fordítva is igaz. Ha az élni és élni hagyni elv mentén élvezed az utazásodat, az felhőtlenül szép emlékként marad meg a későbbiekben.

Erdély kihagyhatatlan látnivalói

Ha még nem jártál Erdélyben, néhány fotótól garantáltan kedvet kapsz a szomszédoláshoz.

(Képek: Getty Images Hungary, Pixabay)

Ezt is szeretjük