Panamába repült a magyar édesanya: különleges dolgot indított el az utazni vágyóknak

Szabó Orsi évente több országot is bejár. A magyar anyuka a Working Holiday nevű kezdeményezéssel az utazni vágyóknak is segít.

utazas-utlevel-terkep-laptop
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szabó Orsi élete sokak szemében irigylésre méltó lehet, hiszen évről évre rengeteg országban megfordul. Ilyenkor azonban nem egyszerűen a napon sütteti a hasát, vagy várost néz: munkája ugyanis helyfüggetlen, digitális nomádként jellemzi magát, így az utazást munkával köti össze.

A fiatal édesanya állandó mozgásban van, szabadúszó szövegíróként és közösségimédia-menedzserként csak egy laptopra és internetkapcsolatra van szüksége a napi munkavégzéshez. Hol Costa Ricából jelentkezik be, máskor online életét épp Rotterdamban éli, netán az osztrák hegyek között vagy Cipruson, legutóbb pedig Panamában járt.

Helyfüggetlen munka és család

- Amennyire lehet, próbálok helyfüggetlen lenni, ami azt jelenti, hogy idén nagyjából minden hónapra jutott egy külföldi út vagy munka. Ezek két-három napos utaktól a háromhetes körútig terjedtek időben. Ilyenkor is dolgozom, mivel a munkámhoz csupán egy laptop és internet szükséges, így, ha útra kelek, nem áll meg az élet, sőt - meséli Szabó Orsi.

- Igyekszem kombinálni a munkát és a magánéletet is: ha olyan külföldi szabadúszó fesztiválon vagy szakmai úton vehetek részt, amit aztán kiegészíthetek némi magánprogrammal is, akkor szívesen ötvözöm ezeket. És így van ez fordítva is: ritka az a nyaralás, amikor 100%-osan felfüggesztem a munkát.

Az ügyfelek úgy szokták meg, és azt szeretik bennem, hogy szinte bármikor elérhetnek, és országtól, időzónától függetlenül elvégzem a feladatokat. Nekem ez az életstílus jelenleg egyszerre elégíti ki az utazás iránti vágyamat, és teremti meg a stabil családi életet.

Panama és Costa Rica

- Legutóbb Panamában és Costa Ricában töltöttem majdnem három hetet a Selina szálláslánc jóvoltából. Közel kilencszáz jelentkezőből választották ki azt a 12 digitális nomádot, aki körbeutazhatta ezt a két csodás országot. Én voltam az a szerencsés, aki Magyarországot képviselhette, ráadásul, mint digitális nomád anyuka.

Nagyon kiváltságosnak érzem magam, hogy ilyen hihetetlen kalandban lehetett részem, hiszen az indulás előtt pár héttel még fogalmam sem volt arról, mibe csöppenek nemsoká'. Ráadásul nemcsak a helyszínek voltak felejthetetlenek, hanem az útitársaim is egytől egyig zseniálisak.

- Mind nomádok vagyunk, különböző mértékben ugyan, és nagyon eltérő tehetségekkel, készségekkel, így rengeteget tanultunk egymástól. Volt köztünk üzleti tanácsadó, belső dizájner, coach, fotós, videós, Insta-influencer, digitálismarketing-szakértő vagy épp szövegíró, mint jómagam.

Working and Holiday

Szabó Orsi nemcsak a maga utazásait egyengeti, de közben egy szuper lehetőséggel is megismerteti az utazni vágyókat. A Working and Holiday vízum keretében ugyanis több országba egy évre szóló vízumot kaphatnak az igénylők országonként kissé eltérő feltételekkel.

Munkavállalási engedély tartozik hozzá, mégsem számít munkavállalási vízumnak, alapvetően utazásra jogosít, ehhez pedig szezonális és alkalmi munkák végzését teszi lehetővé.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A Working Holiday HU 2015-ben indult útjára, amikor hazaértem egy majdnem egyéves, új-zélandi és ausztrál útról: utam során ezzel a vízumtípussal tölthettem kint egy évet, és dolgozhattam legálisan. Valójában épp ez a vízum lényege: dolgozz, és keresd meg a pénzed arra, hogy utazhass az adott célországban. Főként 18-35 év közötti fiataloknak szól a vízum, és itthonról már lassan nyolc országba (Új-Zélandra, Dél-Koreába, Tajvanra, Japánba, Ausztráliába, Chilébe, Hongkongba, illetve várhatóan 2019-től Argentínába - a szerk.) utazhatunk vele.

Ez egy szerelemprojekt volt, amit azért indítottunk el, hogy a hozzánk hasonló fiatalok is minél több információt elérhessenek az olcsó és lehetőségekkel teli utazási módokról. Most már számos Working Holiday-csoport létezik, és körülbelül háromezer-négyezer fős közösséget érünk el - teszi hozzá.

Noha mindenki különböző motivációval indul útnak, a fiatalabbak már sokkal többre értékelik a mobilitást, a helyfüggetlen munkát, és előbb szeretnének világot látni a családalapításnál: nekik tökéletes megoldás, hogy egy évre kiszakadjanak a mókuskerékből, és körbenézzenek a távoli országokban akár vastag pénztárca nélkül is.

Új nemzedék, új motivációk

- Épp most láttam egy videót a millenniumi generációról - nagyjából az 1980 és 2000 között született generáció - a szerk. -, akiknek már teljesen mások az elképzeléseik, céljaik és szokásaik: ők már nem akarnak hamar házasodni, beleugrani egy lakáshitelbe, nem hiszik, hogy csak az egyetemeken képezhetik magukat, hanem állandó önfejlesztésben vannak, nem nyelnek le mindent egy munkahelynek, hanem fogják a laptopjukat, és továbbállnak.

Nekik a hozzáadott érték és élmény számít a munkavégzésben: minél inkább legyen az helyfüggetlen, elég legyen hozzá egy laptop és internet, lehessen minél többet ismerkedni másokkal, és fontos az is, hogy alkothassanak.

A világjárás azért jó, mert kiszakít a megszokásból, nem enged kiégni, és nyitottá, alkalmazkodóvá tesz, amit a munkáltatók vagy megbízók is nagyon értékelnek. Nem beszélve a nyelvtudásról! Nekem életem legjobb befektetése volt anno útra kelni, a mai napig ebből táplálkozom, és építem a karrierem, ami most már teljesen más úton jár, mint ahogy anno indultam, jogászként.

Jelenleg Zsolya néven arról is írok - kvázi blogolok -, és adok tanácsokat, miként lehet azt a pontot megtalálni és átlépni, ahol már nem vagyunk irodai keretek közé szorítva, ahol a magunk főnökei vagyunk, és a munkánkat valóban imádjuk.

Érdekesség, hogy mindebben én végül édesanyaként tudtam kiteljesedni, éppen ezért rengeteg nő és női vállalkozó keres meg, hogy dolgozzunk együtt. Én most nekik igyekszem leginkább segíteni.

Ezt is szeretjük