Kiderült, ki utazhat nyáron Horvátországba vagy Olaszországba: íme, a feltételek országonként

Aki nyáron külföldre utazna, annak érdemes tisztában lennie az adott ország beutazási feltételeivel.

Külföldi turizmus utazási feltételei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan tervezik belföldön eltölteni a szabadidejüket idén, amelynek szabályai egyre jobban körvonalazódnak. Aki azonban a külföldi nyaralás gondolatával kacérkodik, érdemes lesz figyelnie az utazási híreket: egyre több ország teszi közzé a következő időszakra vonatkozó beutazási feltételeit.

A napokban tették közzé, hogy a magáncéllal külföldre utazó magyarok hazaérkezve a védettségi igazolvány birtokában korlátozás, karanténkötelezettség nélkül léphetnek be az ország területére. Arra viszont nem árt figyelni, hogy a célországban és a tranzitországokban vannak-e a beutazásra vonatkozóan korlátozó szabályok. Feltétel-e az oltás, és ha igen, vajon bármelyik vakcinát elfogadják-e majd? Esetleg szükséges-e negatív PCR-teszt? Bár sok minden múlik az elkövetkező időszak járványügyi változásain, néhány ország már közzétette, előreláthatólag hogyan tervezik a nyarat.

A külügyi tárgyalásokban jelen napig Szerbiával, Montenegróval, Szlovéniával és Bahreinnel sikerült megállapodni arról, hogy az országok Magyarországgal kölcsönösen elfogadják egymás védettségi igazolványát, így - függetlenül a vakcina típusától - ide már biztosan teszt nélkül utazhatnak az itthon beoltottak. Szlovéniával ez már a hétvége óta életben van, így oda a kínai és az orosz vakcinákkal oltott magyarok is utazhatnak.

Oltás vagy teszt kell majd

Horvátország javában készül a nyárra és a biztonságos utazási feltételek megteremtésére. Ennek érdekében áprilisban több szabályt érvénybe léptettek, előreláthatólag a könnyített határátlépésre vonatkozó előírásokat a nyáron is fenntartják. Regisztráció még szükséges a belépés előtt, de április óta a 48 órán belüli PCR-teszt helyett elegendő már egy fél éven belüli oltási igazolvány vagy egy igazolás is arról, hogy az ember átesett a koronavírus-fertőzésen.

Továbbra is opció ezek helyett a negatív PCR-teszt és az Európai Unió által elfogadott antigénteszt. Ha egyik sem lehetséges, tíznapos karantént kell betartani.

A Covid elleni védőoltásról szóló igazolás a kétdózisú oltások esetén a második dózist követően, a védettség megszerzése után érvényes a szabályok szerint, az egydózisú esetén legalább 14 nap elteltével. A határozat szerint a szülő vagy gondviselő társaságában utazó, hét év alatti gyermekek mentesülnek csak a fenti kötelezettségek alól, így a hét év fölöttieknek PCR- vagy antigénteszthez, illetve oltáshoz - aki már megkaphatja - köthetik az utazást, egyéb esetben tíznapos karantén vár a családra.

2021. 05. 06-tól Magyarország állampolgárai - a két országban hatályos járványügyi és rendészeti szabályokra is figyelemmel - korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Horvátországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától - írja a Konzuli Szolgálat oldala.

Egységes vakcinaútlevél is jöhet

Horvátországban a megállapodáson túl támogatja az egységes, Unió által elismert vakcinaútlevelek bevezetését június közepétől, amelyet a betegségen átesettek és az oltást kapók egyaránt megkaphatnak, ezek hiányában a negatív teszt is az igazolásra kerülhet. Ez papíralapon és digitális formában is elérhető lesz, tehát akár okostelefonon is be lehet majd mutatni. A tervezet szerint az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagról - jelenleg a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen vakcinákról - szóló igazolást minden tagállam köteles elfogadni.

Emellett az adott tagállam dönthet arról, hogy az uniós engedéllyel rendelkezőkön túl mely más, legalább az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat fogadják el a belépésnél, amelyek ugyanúgy mentesítik majd a turistákat a teszt és a karantén alól. Ennek kapcsán tudni kell, hogy a Sinopharm és a Sinovac vakcináinál jövő hétre várják a WHO jóváhagyását, a Szputnyik V-ről egyelőre nincs hír, így ezekkel még csak a Magyarországgal megállapodó államokkal utazhatnak az emberek, bár ez idővel változhat.

Szerbiában a horvátországihoz hasonló tervekkel készülnek a nyárra: akkor tekintenének el a turistáknál a karantén kötelezettségétől vagy a negatív teszttől, ha azok a védőoltások mindkét adagját megkapták már, ők azonban azt is hozzátették: az AstraZeneca vakcinája esetén legalább az első dózist. Erre nyilvánvalóan azért van szükség, mert a brit-svéd oltás esetében a második dózis beadására sok helyen csak hónapok múltán kerül sor. Szerbiába a Magyarországgal kötött megállapodásuk értelmében, ahogy a cikk elején említettük, bármely vakcinával utazhatunk.

Szinte minden országban elkezdődött valamiféle nyitás, így Olaszországban is elindult az élet belföldi színtéren. Számos tartományban kinyithattak a teraszok és a mozik, ám az elmúlt időszak fontos híre volt, hogy az északkeleti Veneto tartományban megjelent a rendkívül fertőző indiai koronavírus-variáns. Ettől függetlenül egyelőre a nemzetközi turizmust június 2-ától tervezik beindítani, amely nap egyébként az olasz köztársaság ünnepe.

Az országban egyébként különböző színű veszélyfokozatokkal jelölik a tartományokat, egyelőre a sárga, veszélytelenebb régiókban várható szabadabb mozgás. Narancssárgával jelölik a közepes kockázati fokozatúakat, melyek jelenleg az északi Valle d'Aosta, a déli Calabria, Puglia, Basilicata és Szicília. Szardínia egyelőre piros fokozattal jelölt. Oltási igazolás, fertőzésből felgyógyulást igazoló dokumentum vagy maximum 48 órája készült negatív PCR-teszt szükséges lesz előreláthatólag, de májusban még változtathatnak a szabályokon, érdemes lesz figyelni a híreket.

Görögországban már május közepétől várják az oltással vagy negatív teszttel jelentkező turistákat karanténkötelezettség nélkül, a második oltás után 14 nappal. Az itt elfogadott oltóanyagok a Konzuli Szolgálat közlése szerint: Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Szputnyik V, Cansino Biologics, Sinopharm, az igazolásnak angolul is tartalmaznia kell az erre vonatkozó adatokat. Spanyolországban egyelőre a tesztkötelezettség van érvényben, de júniusban ezt várhatóan eltörlik a védőoltással rendelkezőknek. Légi vagy vízi úton történő beutazásnál regisztrációra van szükség, a formanyomtatványt a belépéskor az egészségügyi ellenőrzés során kell bemutatni.

A következő hónapban tehát sokan szeretnék kinyitni a kapukat a nemzetközi turizmus előtt, az utazók biztonságát is szem előtt tartva - több országban éppen ezért a kétoldalú külügyi tárgyalások mellett már szervezetten oltják az idegenforgalomban dolgozókat is.

Virtuális utazás a népszerű úti célokra

Amíg nem utazunk, webkamerán is megkukkanthatjuk a népszerű turistacélpontokat.

Hogy néz ki most az izlandi vulkán vagy Róma belvárosa? 4 webkamera, amibe élőben bepillanthatsz

Az élő webkamerákon betekintést nyerhetnek az érdeklődők, mi zajlik a világ távolabbi pontjain.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük