3 dolog, amiért most is büntetik a parkoló autókat: hiába ingyenes, érkezhet bírság

Noha a járványhelyzet miatt országszerte ingyenesen lehet parkolni, ha valaki helytelenül várakozik autójával, komoly bírságokra számíthat.

parkolás

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Biztos sokan tapasztalták, akár gyalogosként is, hogy szinte tobzódnak az autósok az ingyenes parkolás bevezetése óta az utakon. Önmagában teljesen érthető a rendelet, tekintve, hogy ezzel számtalan ingázó vagy ideiglenes lakóhellyel rendelkező munkavállaló életét könnyítették meg. Mégis, ha eddig nehéz volt parkolóhelyet találni, most már szinte lehetetlen.

Rengetegszer látni vészvillogóval lehúzódó autóst vagy autósokat, akik csak a megfelelő pillanatra várnak, hogy végre felszabaduljon egy hely, és lerakhassák kocsijukat. Ám a türelmetlenebb, figyelmetlenebb sofőrök a „jó lesz majd az így” megnyugtató gondolata után olyan helyeken hagyhatják járművüket, amik már a közterület-felügyelet hatáskörébe tartoznak, és bizony 2012 óta ők is kiszabhatnak közigazgatási bírságot. Sőt, valójában többek között a rendőröktől vagy a közlekedési hatóság ellenőreitől is érkezhet büntetés. 

Parkolás mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyen

Akár táblával, akár csak szimplán útfestéssel jelölt, mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyen csak azok állhatnak autójukkal, akik rendelkeznek jogosultságukat bizonyító okmánnyal, és azt jól látható helyre tették a szélvédő mögé. Bármilyen más vezető komoly kockázatot vállal, ha ilyen helyen parkolna le.

GettyImages-884912778

A 228/2012. (VIII. 23.) Korm. rendelete alapján 50-től 100 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak azok, akik ezeken a helyeken szabálytalanul várakoznak, sőt, akár kerékbilincset is kaphatnak, aminek a levételéért külön fizetniük kell. Ha fél éven belül valaki elköveti ugyanezt a hibát, a büntetés dupláját szabják ki, ha harmadjára, akkor a háromszorosát. Ingyenes parkolás ide vagy oda, a helyet hagyjuk meg azoknak, akiknek tényleg szükségük van rá.

Járdán való parkolás

Az első és a legfontosabb tudnivaló, hogy alapvetően a KRESZ-szabályok tiltják a járdán való parkolást. Csak olyan kivételes esetekben lehet, amikor tábla vagy útburkolati jel engedi, és akkor is csak úgy, hogy a várakozó jármű maximum a járda felét foglalja el, miközben legalább 1,5 méter helyet biztosít a gyalogosok számára. A helyszíni bírság 10-15 ezer forint lehet, egyébként 20-30 ezer forint büntetés jár a szabálysértésért.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A jogszabály alól csak a betegszállító járművek, a gyermekeket szállító autóbuszok, a kerékpárok, a kétkerekű motorkerékpárok és a kétkerekű segédmotoros kerékpárok mentesülnek.

Parkolás várakozni, megállni tilos tábla után

Egyértelműnek tűnhet, mert az is, hogy mind a megállni, mind a várakozni és megállni tilos táblák után sem szabad parkolni. De mégis meddig? Ha kiegészítő jelzés nem tartozik hozzájuk, akkor a következő útkereszteződésig tart, és csak az úttestre vonatkozóan érvényes.

GettyImages-916056326

Minden más esetben a kiegészítés útmutatása követendő. Ha mindkét irányba mutató nyíl található alattuk, akkor nemcsak mögöttük, de előttük is tilos parkolni. Bizonyos helyeken különböző időszakokat is jelölhetnek rajtuk, ilyenkor a tilalom csak az adott időre vonatkozóan áll fenn. A kiterjedését is lerövidíthetik, ha pontosan meghatározzák, a táblától számítva hány méteren belül áll fenn a megváltozott forgalmi rend. Aki ezekre nem figyel, 10 ezer forint helyszíni bírságra számíthat, máskülönben az összeg 20 ezer forintra rúg. A TASZ, azaz a Társaság a Szabadságjogokért részletesútmutatót készített a különböző szabálysértési eljárásokról.

KRESZ-tábla-kvíz: tudod, melyik a várakozni tilos tábla?

Tilos megállni, vagy csak várakozni nem szabad? Egyáltalán nem mindegy, milyen tábla szabályozza az útszakaszon való közlekedési rendet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük