Érintetlen édenkert a déli határ mellett: a Drávaszög vadregényes gyöngyszeme a Kopácsi-rét

Drávaszög a déli határ mellett található, érintetlen kincse a Kopácsi-rét.

Kopácsi-rét
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár sokan nem is sejtik, közvetlenül a déli országhatár túloldalán, a Dráva és a Duna által közrefogott Drávaszög területén egy megtestesült édenkert bújik meg varázslatosan gazdag élővilággal: ez a Kopácsi-rét.

Az UNESCO világörökségi listára jelölt, egyelőre várólistás csodája a horvátországi Eszék-Baranya megye területén található. A paradicsomi Dráva-delta szinte érintetlen ártere miatt különösen értékes természetvédelmi terület. A térség kiemelt védelmet élvez, hiszen egyrészt a magyarországi Duna–Dráva Nemzeti Parkkal, másrészt a szerbiai Felső-Dunamellék Természetvédelmi Rezervátummal határos.

A Kopácsi-rét értékei

A ligeterdőkből, nádasokból, különféle értékes növénytársulásokból álló deltavidék számos védett állat- és növényfajnak otthont ad. A Kopácsi-rét - vagy horvát nyelven Kopački Rit - nemcsak a Natura 2000-es hálózat része, de emellett a Ramsari Egyezmény védelmét is élvezi értékes vizes élőhelyként.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük