Gyönyörű lett az ország egyik legrégebbi temploma: egyedülálló a kiszombori rotunda díszítése is
Megszépült az ország egyik legkülönlegesebb építészeti emléke.

kiszombor
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dél-alföldi Kiszombor, egyben az egész Dél-Alföld kiemelkedő nevezetessége egy kis kerek templom, ami jóformán egész Európában egyedülálló.

Az évszázadok során számos változtatáson átesett, nemrégiben pedig felújították, így ismét nagyszerű állapotban várja a látogatókat. 

Egyedülálló rotunda

A hazai román kori építészet egyik legfontosabb építészeti alkotásának tartott Árpád-kori kiszombori körtemplom, más néven rotunda számos megfejtésre váró talány elé állítja a kutatókat. Ennek az az oka, hogy kevés az írott forrás, ami a keletkezésének körülményeiről, korai történetéről mesélhetne a szakembereknek. Feltételezhetően a 12. század második felében épülhetett, bár vannak, akik korábbra datálják. Első írásos említése egy 1334-es, pápai tizedlajstromban olvasható, ami egyben arról is tanúskodik, hogy a zombori plébánia igen módos és valószínűleg jelentős lehetett. 

kiszombor1
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A rotunda különlegessége, hogy kívül kör alakú, belül pedig hatkaréjos kialakítású, hatszöges középteréhez hat félköríves fülke csatlakozik, eredeti kupolája valószínűleg a tatárjárás idején sérült meg. Hasonló szerkezetű építmény a bodrogközi Karcsán, illetve a kárpátaljai Gerényben található.

kiszombor 3
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A templom keleties, bizáncias jellegű, többen ennek tulajdonítják, hogy épségben vészelte át a török hódoltság évtizedeit, sőt még az sem teljesen kizárt, hogy a törökök használták az épületet - erre az egyik fülke oldalába karcolt török írásjelekből következtettek. A néphagyomány szerint az épület török mecsetként is funkcionált, ám erre nincsenek bizonyítékok, amint azt a templom történetével foglalkozó Marosvári Attila is megállapította.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sok átalakuláson ment keresztül

A 18. században különböző javítómunkákat végeztek a rotundán, amire valószínűleg a kiöntött Maros miatt volt szükség többek között. Ugyanakkor a nyugati oldalához hozzáépítettek egy fatornyos templomot, méghozzá úgy, mintha annak a körtemplom lenne a szentélye. Néhány évvel később ezt elbontották, majd egy új templomhajót alakítottak ki.

Drasztikus átalakítások következtek, a 19. század közepére az eredeti rotundából már alig látszott valami. 1910-ben a barokk templomot teljesen újjáépítették, az 1980-as években a rotundát leválasztották a Nagyboldogasszony templomról.

Különlegesen szép freskói, amelyek az 1900-as években bukkantak elő az átfestések alól, több periódusban készülhettek, lehetséges, hogy a fülkefalakon lévő legkorábbiak a 13-14. században. A szentek ábrázolásai között Szent Erzsébet és Antiochiai Szent Margit is megfigyelhető. A képek időrendjét, illetve a megjelenített személyeket illetően a kutatás során többször egymásnak ellentmondó vélemények bukkantak fel. A boltozaton lévő alkotások a barokk idejéből származnak, itt többek között Mária mennybemenetele vehető ki.

A nemrégiben befejeződött rekonstrukciós munkálatok során a mennyezetfreskók felújítását is elvégezték. Továbbá szigetelték a falakat, kicserélték a bádogos szerkezeteket, és hófogókat helyeztek el a tetőn.

Kiszombor látnivalói

A Makótól délnyugatra, a Maros bal partján elhelyezkedő Kiszombort nem csak a körtemplom miatt lehet érdemes felkeresni, a település műemlékekben gazdag.

Rónay-kúria.
Rónay-kúria.
Fotó: Wikipédia/ferengra

 A Rónay családhoz köthető klasszicista épületek, például az 1835 körül épült, ma vendéglőként működő Rónay-kúria, a Rónay-kastély, valamint az egyik magtárban létrehozott, bejelentkezéssel látogatható helytörténeti gyűjtemény is megér egy kirándulást. Továbbá könnyen útba ejthető a közelben lévő Makó.  

10 magyar templom, amit látni kell egyszer az életben: ezek a legkülönlegesebbek az országban

Magyarország nemcsak a természeti különlegességekben rendkívül gazdag, de a szemet gyönyörködtető épített emlékekért is érdemes útra kelni, minden tájegységre bőven jut belőlük. A különböző egyházi felekezeteknek és az építészeti stílusok váltakozásainak köszönhetően igazán különleges, monumentális vagy épp szupermodern templomokat is lehet találni az országban.

(Borító- és ajánlókép forrása: MTI/Rosta Tibor. Képek forrása: MTI/Rosta Tibor, Wikipédia/ferengra.)

Ezt is szeretjük