Mindennap elmész mellettük: kísértetjárta épületek Budapesten
Nem is gondolnád, mennyi furcsa titkot rejtenek a régi budapesti utcák és falak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte nincs is olyan ország, melynek ne lennének meg a maga hírhedt, kísértetjárta helyszínei, melyek ahelyett, hogy elrettentenének mindenkit, aki arra vetődik, ezrével vonzzák a borzongásra vágyó turistákat.

A Szellemtelep
Az Andrássy-udvar

Így van ez a magyar helyek viszonylatában, sőt, Budapesttel kapcsolatban is, bár ezeket a történeteket kevesebben ismerik, mint a világhírű helyek legendáit. Íme, két különös fővárosi épület, illetve épületegyüttes, mellyel kapcsolatban előszeretettel emlegetik a kísértetjárta jelzőt.

A híres-hírhedt Szellemtelep

Akik a Budapest IV. kerületében található Pozsonyi utcai lakótelepet Szellemtelep néven is ismerik, valószínűleg ennek eredetével is tisztában vannak: miután a korábban önálló iparvárosként létező Újpestet Budapesthez csatolták, a korábbi magdolnavárosi sírkertet felszámolták, majd 1969 és 1972 között felépítették egykori helyén a 17 ezer lakást magában foglaló lakótelepet.

Bár a holttesteket áthelyezték, a legenda szerint már az építkezést is furcsa balesetek, meghibásodások zavarták meg, a különös jelenségek pedig a beköltözések után sem szűntek meg. Voltak, akik furcsa zajokat, neszeket hallottak, míg mások sejtelmes árnyakat és túlvilági alakokat is felfedezni véltek a házakban.

Többen is próbálták eladni lakásaikat a bizarr esetek miatt, a pánik azonban később elcsendesedett. A környék ennek ellenére máig izgalmas hely azok számára, akik kedvelik a paranormális jelenségeket.
Ha többet szeretnél tudni a Szellemtelepről, kattints korábbi cikkünkre!

Kíséretjárta ház a Kodály-köröndön

Még kevésbé ismert, de legalább ennyire izgalmas a Kodály-köröndön álló Andrássy-udvar legendája is. Az 1883 és 1885 között felépült, ma műemléki védelem alatt álló, neoreneszánsz csodáról is úgy tartják, kísértetek járják, sőt, igen merész összeesküvés-elméletek is szárnyra kaptak vele kapcsolatban. Felújításával összefüggésben merült fel, hogy azért is szakadt meg időközben, mert két munkás furcsa körülmények között eltűnt, megtalálásuk után pedig ők maguk sem emlékeztek arra, mi történt. Emellett egy rejtélyes könyv is szóba került, melyet az épületben való megtalálása után felsőbb szervek koboztak el.

Még egy különleges hely Budapesten

Ha olyan helyet keresel, mely szintén különleges, de nem a kísértetek, annál inkább az adott kor szelleme járja át, nézd meg a videót!

Mindemellett az internetre is különös történet került fel, melyet meglehetősen hitelesen ír le megosztója: beszámolója szerint társaival a kísértethistóriákon felbuzdulna próbált bejutni az épületbe, azonban egy őr elkergette őket, bizonyos Bukovics fiakat emlegetve. Mint utóbb kiderült, a fiúk az egykori építész, Bukovics Gyula ikerfiai voltak, akik 1884-ben haltak meg baleset következtében.

A mára felújított, márványlépcsős, három liftes, luxusingatlanokat magában foglaló ház földszintjén élt egykor Kodály Zoltán is, akinek emlékére múzeumot is létrehoztak az épületben - ez előzetes bejelentkezés alapján a hét bizonyos napjain máig látogatható.

Képek: wikimapia.org; ujpestvaros.hu, Nemeshegyi László.

Ezt is szeretjük