A magyar város, ami 2057-ben eltűnhet a föld színéről: ismerd meg az okot!
Debrecen városán súlyos átok ül a legenda szerint.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ördög kövének is nevezett kabai kő legendája szerint Debrecen városa néhány évtized múlva a földdel lesz egyenlő.

A Református Kollégium részlete - itt őrzik a követ

Akár hiszel azonban a szóbeszédnek, akár nem, az ország egyik leghíresebb kulturális központját érdemes meglátogatnod. Ismerd meg a furcsa legendát, és tudd meg azt is, milyen látnivalók vannak Debrecenben!

Csupán egy hullócsillag

1857. április 15-én egy nagyobb meteoritdarab zuhant le a Debrecentől 32 kilométerre elterülő Kabán. Este tíz óra körül csapódott a földbe Szilágyi Gábor birtokán, a gazda éppen a háza előtt aludt.

A jelenséget kísérő mennydörgésszerű robajra nemcsak ő riadt fel, hanem a környékbeli lakosok is. Az eget átszelő, vakítóan fényes csillagdarab megjelenése és becsapódása között csupán néhány másodperc telt el, a gazda azonban csak másnap lovagolt ki, hogy megnézze, mi esett a földjére.

A fekete kő belefúródott a talajba, körülötte a talaj behorpadt és megrepedt, a férfi csak a szomszédai segítségével tudta kiásni. A hullócsillagot azóta is a Debreceni Református Kollégiumban őrzik.

Városi legendák

A kő nem sokkal a becsapódása után városi legendák egész sorát indította el. Egyesek szerint különleges összetételének köszönhetően aranyat lehet előállítani belőle, illetve gyógyító erővel bír, míg mások szerint pusztító tömegfegyver készítésére is alkalmas. Azonban a korai híradásokban kaba-debreceni lebkőnek nevezett leletről olyan mendemonda is szárnyra kélt, miszerint el van átkozva, és az ördögtől való.

Állítólag kétszáz évvel a kő becsadása után, azaz 2057-ben Debrecen hamuvá válik majd, és az összes itt élő ember keserves kínok között hal meg. Érdekes adalék, hogy azokban az években, mikor a lebkő földet ért, Erdélyben is hasonló eset történt. Az ottani kő földet érve még fehér volt, de ahogy kiásták és felvették, rögtön megfeketedett. A helybeliek - akik összegyűltek a kiemelésére - úgy találták, az egész az ördög műve, emiatt nevezték el a követ az ördög kövének.

Hol kirándulnak a budapestiek?

Ha kimozdulnál, de nem tudod, hová kirándulj, nézd meg a videót, és ismerd meg a fővárosiak kedvenc helyeit!

Ez Debrecen

Az elátkozott lebkő csak apró adalék ahhoz, miért is érdemes Debrecenbe látogatni, a történelmi jelleget és a modern városi nyüzsgést tökéletesen képviselő és összehangoló település ugyanis tökéletes úti cél a kultúra, nem utolsósorban pedig a különleges épületek szerelmeseinek.

A Csokonai Színház színpada már a múltban is a legnagyobb magyar színészeknek adott otthont - többek között Blaha Lujza is megfordult a falai között -, és ez ma sincsen másképp. A város egyházi múltja sem átlagos, ahogyan a Debreceni Egyetem képzéskínálata sem: ez az ország egyik legrangosabb felsőoktatási intézménye. Látnivalókban is bővelkedik a település: a debreceni állatkert és a vidámpark a kicsiknek és nagyoknak egyaránt kedvence lehet, a református nagytemplom története pedig egészen a 12. századig nyúlik vissza.

A debreceni református nagytemplom
Debreceni utcarészlet

A kabai kőnek otthont adó Református Kollégium kiállításait, múzeumát is érdemes megnézni, de nem szabad megfeledkezni a környék remek kirándulási lehetőségeiről sem: a Bihari-sík az érintetlen táj szépségével varázsolja el látogatóit, míg Erdőspuszta a botanika és a madárles szerelmeseinek lehet kiváló úti cél.

Képek: orszagalbum.hu, Csabi, gojkoivan, Sherad.

Ezt is szeretjük