Itt történik a legtöbb paranormális jelenség Budapesten: a hírhedt szellemtelep
Megmagyarázhatatlan jelenségek kötődnek az újpesti lakótelephez.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki hallott már különös, szellemjárta épületekről, egykor jobb napokat élt, elátkozott családi fészkekről, melyek egy-egy riasztó történettel borzolják az ember fantáziáját, vagy épp fokozzák a nyugtalanságát. Amikor azonban több épületsort, sőt, egy egész lakónegyedet övez hasonló rejtély, a jelenségek pedig több, egymáshoz közeli helyen ismétlődnek, a szellemtörténetek legendái kezdenek hitelesebb képet kapni.

A Szellemtelep építése idején
Újpesti lakótelep
Újpesti panelházak

Budapest IV. kerületében állnak azok a házak, melyek a fővárosi szóbeszéd szerint máig okot adnak az aggodalomra, ugyanis a teljes Pozsonyi utcai lakótelep egy korábbi temető helyére épült. A szokatlan jelenségek már az építkezés első hónapjaiban megmutatkoztak, a rémtörténetek pedig évtizedeken át terjedtek és gyarapodtak. Ha egy vérbeli szellemtúrára szomjazol, tarts velük a hírhedt Szellemtelepre!

Sírokból panelházak

Újpest korábban önálló iparvárosként létezett, csak 1950-ben csatolták Budapesthez. Ekkor nekiláttak a régi munkáskerületek fejlesztésének, melynek része volt az Újpest Városközpont rekonstrukciós terv is: a cél az volt, hogy részben lerombolják, de legalábbis felújítsák és átépítsék a régi, elhanyagolt, jórészt a húszas évek előtt épült lakóházakat.

Ebben az időszakban számolták fel a legtöbb temetőt a fővárosban, ugyanis Nagy-Budapest megalakulásával a peremkerületek elveszítették önállóságukat, azzal együtt pedig több kisebb sírkertet is - 87-ből 75 temető szűnt meg ez idő tájt.

Mivel Budapesten hamvasztást csak 1968 óta alkalmaznak, hamar túlzsúfolódtak és megteltek a kisebb temetők. Ennek esett áldozatul a régi Magdolnavárosi sírkert is.

1921-ben megnyitották utódját, a Megyeri temetőt, a régiből az elhunytakat pedig különböző sírkertekbe helyezték át. A felszámolás 1964-ben fejeződött be, 1969 és 1972 között pedig felépült az azóta legendássá vált Pozsonyi utcai lakótelep közel 17 ezer lakása.

Álmatlan lakók, furcsa történések

A helyiek körében gyorsan elterjedt az a pletyka, mely az építkezés alatt tapasztalt különös eseteket fejtegette. Eszerint a helyszínen dolgozó munkások közül többen furcsa véletlenekre kezdtek panaszkodni: gyakoriak voltak a meghibásodások, illetve az apróbb bosszúságok és balesetek. Az éjjel dolgozó biztonsági őr pedig megesküdött, hogy többször felbukkant a közelében egy elsuhanó árny. A szóbeszéd mégsem tántorította el a leendő lakókat, hogy birtokba vegyék a frissen épített paneltömbök lakásait.

Beköltözés után azonban néhányan ijesztő hangokat véltek hallani, különösen az éjszakai csöndet megtörve. Furcsállták a recsegő-ropogó zajokat, melyek leginkább az ódon épületeknél szoktak jelentkezni. Egyesek spontán fizikai jelenséggel igyekeztek magyarázni a még új épületek természetes mozgását, de az ütemes koppanások és cipőléptekre emlékeztető neszek sehogy sem illettek a képbe.

A Szellemtelep éjszaka

Furcsa jelenségek és a Szellemtelep ma

Persze nem kellett sokat várni ahhoz, hogy megfogalmazódjon a gyanú: a kellemetlen zajokért alighanem az egykori sírkert lehet a felelős - a lakótömbök hamarosan megkapták a Szellemtelep elnevezést, ami annyira meghonosodott, hogy még ma is használatos.

A szomszédok között szájról szájra jártak az egyre furcsább esetek, néhányuk teljes meggyőződéssel állította: a megbolygatott sírhelyek eredményezték a természetfelettinek tűnő jelenségeket. A riadalom azoknál a lakóknál volt a legnagyobb, akik árammal kapcsolatos furcsaságokat tapasztaltak: előfordult, hogy a villany magától kialudt, de az is, hogy a tévé minden előzmény nélkül bekapcsolt. Többen hirdetni kezdték a lakásukat, de a környék - épp a hátborzongató történetek miatt - nem tartozott a legnépszerűbb lakónegyedek közé.

A Szellemtelep ma

Azóta a pánik csendesedett, már alig beszélnek az évtizedekkel ezelőtt nagy port kavart esetekről, de még mindig akadnak olyanok, akik ma is érzékelik a tömeges szellemjárást, sőt, egyes turisták kifejezetten ezek miatt látogatnak ide.

Víztorony Újpesten
Újpesti városháza
A híres újpesti stadion

Azonban nem csak emiatt érdemes: ha csak a szellemek miatt jársz is a környéken, a Városházát, a Lepkemúzeumot, az Újpesti zsinagógát, a stadiont és a Víztornyot se hagyd ki a látnivalók közül.

Képek: keptar.oszk.hu; hu.wikipedia.org Újpest szócikke; www.freeweb.hu/neonvadasz/Ujpest/Ujpest.htm; ujpestvaros.hu, Nemeshegyi László.

Hiszel a Szellemtelep legendáiban?

Ezt is szeretjük