Csak ezzel a papírral lépheted át a határt kutyával: utánajártunk, hogy igényelhető kisállatútlevél
A kisállatútlevél könnyen igényelhető, de nélkülözhetetlen a külföldi utazáshoz.

kutya-auto-utazik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A külföldi utazás kutyussal vagy macskával elképzelhetetlen kisállatútlevél nélkül, ám igénylése egyszerű és gyors folyamat.

Bár a schengeni övezethez tartozó állampolgárok szabadon közlekedhetnek, és elegendő számukra egy érvényes személyi igazolvány a határátlépéshez, a kisállatok számára továbbra is szükséges egy úti okmány megléte.

A kisállatútlevél igénylése

Akár egy rövid nyaralásra indul, akár költözés céljából készül az ember külföldre, fontos tudnia, hogy házi kedvence csak bizonyos feltételekkel, illetve egy kisállatútlevéllel lépheti át a határt. A hivatalos irat szerencsére gyorsan és egyszerűen igényelhető, legtöbb esetben elegendő egyetlen látogatás az állatorvosnál.

Az európai kisállatútlevél egy szabványos uniós minta alapján kiadott okmány, és tartalmazza többek között az állat leírását, mikrochip szerinti adatait, a veszettség elleni védőoltással kapcsolatos információkat, a tulajdonos és az okmányt kiállító állatorvos elérhetőségeit.

A kisállatútlevelet a gazda az állatorvosnál igényelheti bármely életkorban levő kedvence számára. Az igénylés feltétele a veszettség elleni oltás megléte, az európai uniós szabályozás szerint az állat legelső oltása esetén a beadástól számított 21. naptól jogosít fel az irat az utazásra.

Az úti okmány kiállításához szükséges az állat pontos egyedi azonosíthatósága, melyet a beültetett transzponder, azaz a mikrochip biztosít. Magyarországon ez a megjelölés már 2013 óta kötelező a négy hónaposnál idősebb kutyák esetében, ennek regisztrációja az állatorvos feladata. A tulajdonos és az állat adatai ezáltal kerülnek fel a PetVetData országos nyilvántartásába. Az útlevél igénylésekor történő állatorvosi látogatásnál ezt le is olvassák, ellenőrizve az adatokat.

Macskáknak is kell a mikrochip

Macskáknál a mikrochipes megjelölés és a veszettség elleni oltás egyelőre nem kötelező az országon belül, csak ajánlott, és nem is túlzottan gyakori, hogy a gazdáik gondolnak rá, ám határátlépésnél számukra is nélkülözhetetlen az egyedi azonosító. A kutyusokhoz hasonlóan a cicák és vadászgörények esetében is egyszerű, gyors művelet a chip beültetése, mely a nyak bal oldalára történik, a bőr alá. Ezt bármely engedéllyel rendelkező állatorvos elvégezheti.

Egyéb egzotikus állatfajok transzponderes megjelölése is lehetséges speciális módszerekkel, ám nekik kisállatútlevél nem állítható ki, esetükben a célország jogszabályai az irányadók. Veszélyeztetett állatfajok egyedeinek szállítása pedig engedélyköteles, szigorúan ellenőrzött.

A legutolsó bejegyzett oltás számít

Az okmány érvényességi idejét is a védőoltások érvényessége határozza meg, ezért a kisállatútlevelet újra és újra el kell vinni az állatorvoshoz, minden vakcinázás megtörténtét bejegyeztetve. Ennek elmaradása esetén az okmány nem használható a továbbiakban.

Néhány EU-s ország feltételei ennél szigorúbbak is lehetnek, akár veszettségre vonatkozó tesztet is kérhetnek, ezért utazás előtt minden esetben érdemes tájékozódni a célország szabályairól: többek között Finnországba, Írországba, Észak-Írországba, az Egyesült Királyságba, Máltára vagy Norvégiába csak Echinococcus multilocularis galandféreg elleni kezelésben részesült állat léphet be, mivel ott ez a féreg nem fordul elő. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az Európai Unión kívül nem fogadják el egységesen az európai kisállatútlevelet. Míg Svájcban vagy Norvégiában elegendő az útlevél, egyes országok, így például Szerbia az utazás előtt 3 napon belül megszerzett hatósági állatorvosi igazolást ír elő, Montenegróban pedig az igazolást, valamint az oltást és a chipet is nézik. Az Egyesült Államokba ugyancsak szükséges a plusz hatósági igazolás, Ausztráliában pedig karanténoztatás is elrendelt az állatok számára. 

Az unión kívüli országból érkező állatok számára Magyarország felé sem elegendő az európai kisállatútlevél, állategészségügyi bizonyítvánnyal is rendelkezniük kell, ezt az indulási ország egy hatósági állatorvosa állíthatja ki legfeljebb tíz nappal az unióba való beutazás előtt. 

3 hónapos kor alatti állatok utazása

Amíg a kutyus nem kapja meg az első oltását, az egészsége és biztonsága érdekében jobb otthon maradnia, és több uniós tagállam kifejezetten tiltja is a három hónapos kor alatti, nem oltott ebek beutazását. Egyes tagállamok bizonyos feltételekkel engedélyezik a határátlépést számukra, van, ahova veszettségtől mentes országból érkezhet csak az állat. Külön szigorú szabályok vonatkoznak a kereskedelmi célú szállításukra is, ám ezzel a tenyésztői kennelek tisztában vannak.

Az utazás előtt a külső élősködők elleni védelemről is nagyon fontos gondoskodni a kutyusok és cicák számára, a mediterrán térségekben például több helyen magas a kullancsok, szúnyogok, akár lepke- és tigrisszúnyogok száma, amelyek többek között a Lyme-kór, a szív- és a bőrférgesség fertőzésének kockázatát is növelik. Érdemes tájékozódni az adott térségben előforduló veszélyekről vagy az állatorvossal egyeztetni a célországot, aki segíthet ebben.

Kutyatartás felelősen

Kutyát tartani nem kötelező. Kutyát tartani hatalmas felelősséggel jár. Varga Adrienn, a Kutyaovi Állatvédő Egyesület önkéntese elmondta, mik a felelős kutyatartás alapszabályai, és ki a felelős, jó gazda.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük