Ezért ne engedd el a kutyát az erdőben akkor sem, ha behívhatónak ismered: prédává válhat, vagy a vadász is kilőheti

A kutyasétáltatás szabályait nemcsak az utcán, hanem az erdőben sétálva is fontos komolyan venni.

Kutyasétáltatás szabályai erdőben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években egyre több nagy mozgásigényű kutyafajta jött divatba, ezzel párhuzamosan rohamosan terjed a póráz nélküli sétáltatás népszerűsége. Amellett azonban, hogy a kutyafuttatásra kijelölt helyek kivételével belterület közterületén ez törvénybe ütközik, rendkívül veszélyes is lehet.

Magyar vizsla, border collie, szibériai husky, mudi: csak néhány azon fajták közül, amikkel egyre gyakrabban találkozhat az ember a nagyvárosokban is, ám mozgás- és feladatigényük kiemelkedő. A hiperaktívnak tűnő, sokszor kőkeményen munkaagyú kutyákkal nehéz tartani a lépést, és meglehetősen gyakori, hogy a gazdi nem is törekszik rá, inkább lecsatolja a pórázról, mondván, szüksége van a szaladgálásra és a fajtársakkal való szabad interakcióra.

Aztán a víz leveri az embert, amikor az ingerszegény környezetben még engedelmes kutyus nyílegyenesen átszalad a közúton, meglátva egy ismerős két- vagy négylábút, netán megijed, vagy üldözni kezd valamilyen vadállatot, ezzel pedig akár saját és mások életét kockáztató balesetveszélyes helyzetet okozhat.

A póráz nélküli séta sok helyen tilos

Bár szinte nap mint nap szembetalálkozik az ember a közösségi oldalakon kirándulás vagy egy egyszerű séta közben eltűnt kutyák hirdetéseivel, még ez sem bír elegendő elrettentő erővel, hiszen számos gazda megingathatatlanul hiszi: kutyája minden helyzetben behívható. A legtöbb esetben talán így is van, az utcán azonban még stabilan behívható kutya sem engedhető el törvényesen.

„A belterület közterületén - kivéve az ebek futtatására kijelölt területet - ebet csak pórázon lehet vezetni” - írja a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. témába vágó tájékoztató cikkében. Külterületen ugyan általában nincs jogszabályba foglalva a pórázkötelezettség, ám természeti vagy védett természeti területen, illetőleg vadászterületen egyaránt nem lehet elengedni a kedvenceket a vadász- és triflakereső, azaz szarvasgombakereső kutyák kivételével.

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény értelmében természeti terület valamennyi olyan földterület, melyet elsősorban természetközeli állapotok jellemeznek. Védett természeti terület a jogszabály által védetté vagy fokozottan védetté nyilvánított (kiemelt természetvédelmi oltalomban részesülő) földterületet jelenti. Ezeken kirándulva minden esetben póráz felcsatolása szükséges a kutyusra a vadvilág zavartalan nyugalma érdekében. A szabály megszegése helyszíni bírsággal járhat.

A természetben mindemellett számos veszély leselkedik a kalandvágyó négylábúakra, amellett, hogy egy kisebb vad vagy egy dög megkóstolásával életveszélyes, akár zoonózis fertőzéseket is elkaphatnak, egy nagyvad, például egy vaddisznó támadása a kutyus életébe is kerülhet, sajnos sok ilyen esetről hallani akár a lakott területek közvetlen közeléből is. Különösen veszélyes ez a tavaszi ellési időszakban.

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény, közismertebb nevén az erdőtörvény szerint a kiránduló nem okozhat kárt a természetes terület életközösségében, továbbá nem zavarhatja meg a többi kiránduló nyugalmát. A rendelkezés szintén felelősséget ró a kutyával túrázókra, hiszen hiába tudja valaki házi kedvencéről, hogy barátságos, ez nem feltétlenül egyértelmű annak, aki az erdei ösvényen találja magát szemben vele, vagy egyszerűen tart a kutyáktól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény alapján a vadászterületen, ha a vad sérelme másként nem hárítható el, a vadász a vadállomány védelme érdekében - a vad elfogására, elejtésére megengedett vadászati eszközzel - elfoghatja vagy elejtheti a vadat űző vagy a vadat elejtő kutyát, ha a tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetőség. Ez áll fenn akkor is, ha úgy ítélik meg, egy fertőzés továbbterjedése másképp nem akadályozható meg. Bár többségében nem ez az eljárásrend, feltétlenül számolni kell azzal, hogy ennek értelmében a kutya akár ki is lőhető, ha egy nyúl vagy őz után fut a vadászterületen.

Nem játék a felelősség, és a legfontosabb mindig a biztonság: a kutyát érdemes csak zárt, biztonságos, illetve kutyafuttatásra kijelölt részen szabadon engedni. Manapság bármelyik kisállat-felszerelést árusító üzletben néhány ezer forintért vásárolható akár 10-20 méter hosszú tereppóráz, sőt a speciális, derékövre csatolható, rugalmas szárú póráz is remek megoldás, ha mindkét szabad kézre szükség van egy erdei túra során.

Bár ilyen módon csakugyan több kitartást és időt igényel a nagy mozgásigényű kutyus lefárasztása, néhány otthoni körülmények között is végezhető gyakorlattal, környezetgazdagítással gyerekjáték szellemileg és fizikailag lekötni a végtelennek tűnő energiákat.

A séta többnyire úgysem elegendő: a divatos, munkaorientált fajták hátulütője, hogy elegendő speciális foglalkozás híján a lakásban, de még egy nagy udvarban is hajlamosak az unatkozásra, ami akár rendetlenséghez, rágcsáláshoz, a terelőfajtáknál a járókelők csipkedéséhez, túlzott ugatáshoz, szökéshez vezethet. Ha valaki hobbicélból, családi kutyaként fogadja őket magához, fel kell kötnie a nadrágját, hiszen mindegyik trenírozást, sportot igényel.

Szerencsére már sok kutyás sport elérhető városban, de némelyik akár otthon is megvalósítható: legyen szó vadászkutyáknál apportírozásról, terelőknél treibballról vagy agilityről, flyballról, mantrailingről, a szánhúzóknál canicrossról (kutyás terepfutás) vagy bikejöringről (terepkerékpározás), a házi kedvenc fajtájához és egyéniségéhez illően kiválasztva.

Nyugodt kutyafajták, amik szeretnek a lakásban pihenni

Többnyire nem a méret határozza meg, melyik kutyus mekkora mozgásigénnyel bír, akadnak olyan óriások, akik fél napot elheverésznek a szobában, míg a kisebb terrierek, tacskók imádnak mozgásban lenni, dolgozni. Néhány nyugis kutyafajta azonban a kis méretek kedvelőinek is javasolt: ha ilyesfélékkel osztanád meg a lakást, keresd a fajtamentést, vagy válassz megbízható tenyésztőt!

8 kis testű kutyafajta, ami lakásban is békésen elvan: kicsi a mozgásigényük, aprók és nagyon aranyosak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük