Hol vannak Magyarország legmagasabb és legszebb kilátói? 5 magasles, ami megéri a lépcsőzést
Meseszerű látványban lehet része annak, aki megcélozza a legszebb tornyokat.

kekesteto
beauty and style
Top olvasott cikkek

Természetanya cseppet sem volt fukar, amikor kis hazánknak látnivalókat osztogatott, hiszen telis-tele pakolta szebbnél szebb vidékekkel, melyek felfedezését vétek lenne kihagyni. A túrázás azonban mindenkinek mást jelent: valaki a kényelmes sétákat szereti, míg mások inkább a kihívást keresik, és nem félnek elhagyni a járt utat a járatlanért a semmihez sem fogható, páratlan kilátásért.

Odafentről minden másképp fest: a hatalmasnak látszó dolgok eltörpülnek, a fák koronái felett az ég szemmagasságba kerül, a táj pedig széles takaróként nyújtózik előtted. A következő öt hazai magaslesen pontosan ilyen csodás látványban lehet részed.

A nagykanizsai Csónakázó-tó melletti kilátó

48 méteres magasságával a Dunántúl legmagasabb magaslese a nagykanizsai Csónakázó-tónál lévő torony, melyet tíz évvel ezelőtt lezártak, a közelmúltban pedig teljesen felújítva ismét átadtak. 

Érdekesség, hogy a fémből és üvegből álló építmény csaknem 100 tonna, és összesen 230 lépcsőfokot kell megmászni a tetejéig, ám a pazar látvány bőven megéri az erőfeszítést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kékestető, tévétorony-kilátó

A Magyarország legmagasabb pontján magasodó tévétorony egyértelműen a Mátra egyik fő ismertetőjegye. A magasles 1981-ben készült el, magassága 176 méter, a fogadóteréből pedig lifttel lehet eljutni a második szintre, illetve a felette található nyitott kilátóba. 

Aki veszi a bátorságot, és utóbbira felmerészkedik, az 1059 méteres tengerszint feletti magasságból fürdőzhet a csodálatos kilátásban.

A balatonboglári Gömbkilátó

Lehetetlen nem észrevenni Balatonboglár ufószerű kilátóját a város központjában álló Várdomb tetején. A Gömbkilátó különlegessége, hogy lényegében bármelyik oldalon tekintsen is ki az ember, lélegzetelállító panoráma tárul a szeme elé. 

Ám, ha valami igazán különlegesre vágysz, akkor látogass el a kilátóhoz este, az ugyanis kivilágítva sem utolsó látvány! Ezen a linken pedig akár most rögtön megnézheted, micsoda látkép fogad a nappali fényben.

Kőszegi-hegység - Írott-kő-kilátó

1913-ban építették a 884 méter magasan álló Írott-kő-tornyot, melynek pontosan a közepét szeli át az osztrák-magyar határ. Elnevezése a kilátóhoz közeli - körülbelül 40 méterre lévő - sziklaalakzathoz köthető, melyre C, B és E betűt véstek.  

Az elmélet szerint ezek a Batthyány-Eszterházy-birtokok közigazgatási határvonalát jelölték. A kilátó Kőszeg, Velem, Bozsok és Ausztria felől is megközelíthető, de innen indul a híres-neves Kéktúra is. Itt többet is megtudhatsz az útvonaljelzésekről, illetve a menetidőkről.

Zempléni-hegység, Magas-hegyi kilátó

514 méteres a Magas-hegyen álló torony, ahonnan Sátoraljaújhely, a Hegyalja, Bodrogköz és Szlovákia fenséges hegyormai is jól látszódnak. 

A magasles libegővel is megközelíthető, egészen pontosan Magyarország leghosszabb libegőjével - 1332 méter -, ami egyben sífelvonóként is szolgál. A kilátótól turistaösvények is vezetnek, melyek mentén felfedezheted a Zempléni-hegység természeti kincseit.

10 gyönyörű város, amit pár ezer forintért busszal is elérsz 

Az utazás manapság nem számít luxusnak, ezért egyre többen látogatnak el a környező országok városaiba, akár egynapos kirándulások keretében is.  Ha a hazai látnivalók után más érdekességeket is meg akar tapasztalni egy utazó, már számos busztársaság kínál kedvezményes utakat, melyek közül most mi is összegyűjtöttünk néhányat.

Képek forrása: indafoto.hu/marcipan74, vaskalap, Nardai Károly, Sensitive, ildike88, imre_hegyaljai11,  kirandulastippek.hu, MTI/Varga György.

Ezt is szeretjük