Budapest legérdekesebb sétatúrái: máig laknak abban a budai házban, ahol az ÁVH vallatott
Mindennap elmész mellettük, de ismered a történetüket?

budapest seta
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha egy izgalmas túrára készülsz, valószínűleg távolabbi kirándulóhelyek, még nem ismert területek felderítése jut eszedbe először. De gondoltál-e már arra, hogy saját városodban legyél turista?

Amikor a hétköznapokon elrohansz egy épület mellett, talán nem is tudnád elképzelni, hogy a lassan málló falak között Pesten egy évszázaddal korábban még pezsgő irodalmi élet folyt. De bizonyára az is meglepne, hogy egyes impozáns budai lakások micsoda sötét történelmi titkokat őrizgetnek.

Szerencsére a főváros rejtélyeit már több városnéző séta keretében is megismerheted. A rendhagyó túrákon a várost egy monumentális múzeumként járhatod be, felkeresve a még hiányzó emléktáblákat a történelem fontos helyszíneiről, méghozzá hivatásos idegenvezetők társaságában.

Séta a svábhegyi szellemek nyomában

A Budapesti Aszfaltprojekt néven indult programokat Lénárd Anna képzőművész kezdeményezte, ám idővel történészek, szociológusok, művészettörténészek, irodalmi alkotók és idegenvezetők is csatlakoztak az ügyhöz, a nagy létszámúvá bővült csapat így jelentős háttértudás birtokában szervezheti az izgalmas eseményeket.

budapest-lakohaz

A Sétaműhely keretében megismerkedhetsz többek között az 1848-as forradalom belvárosával, a Szomszédok című sorozat gazdagréti lakótelepével, de felfedezheted a főváros gasztronómiai múltját is. Az egyik legizgalmasabb sétájukon a Svábhegyet járhatják be a jelentkezők, akik megtudhatják, honnan irányította Adolf Eichmann a magyarországi holokausztot, vagy melyik ma is lakott házban vallatták Rajk Lászlót és Mindszenty József bíborost.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Nyócker színpompás kincsei

Az előítéletek súlyától terhes nyolcadik kerület bemutatása volt az eredeti célja a Beyond Budapest első szervezett túráinak, melyeket két fiatal, Domján Manó és Baglyas Gyuri indított el. Egyre bővülő csapatukkal eleinte az ódon belvárosi utcákat szerették volna megmutatni a nagyközönségnek, később azonban más kerületek masszív épületeiig is elmerészkedtek.

budapest-haz-homlokzat

Útjaikon megismerheted többek között a hajdani józsefvárosi irodalmi életet, de a zsidónegyed 22 színesre festett tűzfalát is végignézheted. Izgalmas úti céljaik közé tartoznak a bezárt gyárépületek, melyek némelyikéről ma már sokan elképzelni sem tudják, egykor mire szolgáltak. Az Óbudai Gázgyárban például az utcai gázlámpákhoz is használatos légszeszt gyártották, a feledésbe merült eszközök által pedig röpke betekintést nyerhetsz a korai 20. századba is.

Hosszúlépés Sissi koráig

A város mélyebb bemutatását célozta meg a Hosszúlépés is, melyben többféle tematika közül választhatnak a jelentkezők. A szervezők úgy tartják, ha a tekintetedet a magasba emeled, a beszédes házfalakon egy csapásra megelevenedik neked a történelem, és néha a járt utat is érdemes elhagyni a járatlanért.

no-budapest

Sétáik sokszínű témavilágra épülnek, nyomába eredhetsz például az újlipótvárosi ügynöklakásoknak és a Rákosi-rendszer titkainak, megtudhatod, hogyan és hol mulattak a fiatalok a Kádár-rezsim alatt, de a 19. századi sörkultúrát is megidézik neked. Kihagyhatatlan programnak ígérkeznek a Sissi-legenda köré épülő séták is, ahol Ferenc József imádott kedvese és az ország rajongott uralkodónője köré épült mítoszokat ismerhetik meg a jelentkezők a császári udvar működésével és izgalmas titkaival együtt.

Helyek, melyeket magyarként látnod kell

Többször előkerült már, hogy bizonyos helyek meglátogatása legyen kötelező a diákok számára, ugyanis azok szerves részei a történelemnek, nem mellesleg rámutatnak a különböző diktatúrák veszélyére, hogy hasonló borzalmak ne történhessenek meg a jövőben. Te ismered már mindet?

Ezt is szeretjük