4 hely, amit kötelező lenne meglátogatni a magyaroknak - Te már túl vagy rajta?
A pártok szerint a következő helyeket látnia kellene mindenkinek.

terror haza
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A több magyar parlamenti párt is nyújtott már be javaslatot arra vonatkozóan, hogy bizonyos helyek meglátogatása legyen kötelező a diákok számára, ugyanis azok szerves részei a magyar, illetve az egyetemes történelemnek, elsősorban pedig rámutatnak a különböző diktatúrák veszélyére, és felhívják a figyelmet az emlékezés fontosságára, mely segíthet abban, hogy a tragédiák és kegyetlenségek ne ismétlődhessenek meg.

Terror Háza Múzeum
Barakk a recski emlékparkban

Az Országgyűlés oktatási bizottsága az indítványokat általános vitára alkalmasnak találta, ugyanakkor a kötelezővé tételt nem támogatja - azt azonban igen, hogy a következő helyek meglátogatására a gyerekeknek lehetőségük legyen.

Terror Háza Múzeum

A Terror Háza Múzeum kötelező meglátogatására, mely az általános iskolák 5-8. osztályos tanulóit érintené, KDNP-s képviselők nyújtottak be javaslatot. Az Andrássy út 60. alatt álló múzeum 2002 februárjára készült el, célja pedig az, hogy emléket állítson a 20. századi diktatúrák áldozatainak.

Az intézmény meglátogatása megrázó élményt jelent, azonban nemcsak a kiállítások hitelessége miatt, de a helyszín okán is, a háromemeletes épület ugyanis egykor a nyilasok, majd az ÁVH székhelye volt.

A kommunizmus ellenségeinek kikiáltott polgárokat az épület pincelabirintusában vallatták, és sokukat kínozták halálra. A múzeum meglátogatását a középiskolások számára jelenleg is támogatja az állam: csoportos ideutazás esetében például nem kell fizetniük a vonatjegyért.

Recski Nemzeti Emlékpark

A Nemzeti Emlékpark meglátogatását önálló képviselői indítványként nyújtotta be Vona Gábor - Jobbik -, aki elsősorban a 9-10. évfolyamos tanulók számára tenné kötelezővé. Az egykori kényszermunkatábort, melyet a magyar Gulagnak is neveztek, az ÁVÓ hozta létre 1950-ben. 1300 ember raboskodott, dolgozott és éhezett területén egészen 1953-ig, amikor is - Sztálin halála után - Nagy Imre megszüntette.

Az itt elhunytak tömegsírját a mai napig nem találták meg. 1991-ben emlékművet avattak itt fel, 1996-ban pedig átadták az emlékparkot is, ahol felépítették az egykori őrtorony mását, egy barakkot, valamint az egykori szögesdrótkerítés része és kiállítás is megtekinthető.

A holokauszt emlékhelyei

A ma az UNESCO Világörökség részét képező, lengyelországi Auschwitz-Birkenau Múzeumot 1947-ben hozták létre a legnagyobb német megsemmisítő tábor helyszínén, ahol a nácik legalább 1,1 millió embert öltek meg - 90%-uk zsidó volt. A múzeumról nincs ember, aki ne hallott volna, mint ahogy olyan sincs, aki valaha is el tudta volna felejteni, hogy ott járt: a gázkamrák maradványait, az áldozatoktól elvett személyes tárgyakat, fényképeket.

Emlékezés Auschwitzban
A Holokauszt Emlékközpont
Lágerruha a központ gyűjteményében

A helyszín meglátogatásával kapcsolatban MSZP-s képviselők, Tóbiás József, Steiner Pál és Lendvai Ildikó képviselők nyújtottak be önálló indítványt, csakúgy, mint a Holokauszt Emlékközponttal kapcsolatban.

Megrázó hely Budapesten

A holokauszt áldozataira emlékezik 2005 áprilisa óta a Cipők a Duna-parton című alkotás is.

A budapesti Páva utcában található tudományos, oktatási és kulturális központot 2004-ben alapította a Magyar Köztársaság Kormánya, célja pedig a holokauszt történetének feltárása, bemutatása, valamint az áldozatok emlékének megőrzése.

Képek: hu.wikipedia.org, Uzo19, Both Előd; www.hdke.hu, indafoto.hu / irenne56.

Ezt is szeretjük