Eltűnt egy egész magyar falu: mi lett Jásztelekpuszta sorsa?

Mára lassan a település nyomai is eltűnnek.

Jásztelekpuszta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nógrád megyében, valahol a Cserhát és a Börzsöny vonulatai között több kicsiny település is megbújik. Egyre kevesebben emlékeznek azonban csak arra, hogy néhány évtizeddel ezelőtt még több falucska vette körül Rétság kisvárosát.

Elmondjuk, hogyan vált teljesen kihalttá Jásztelekpuszta évszázadokat túlélt települése, és az is kiderül, mit talál az, aki most arra jár!

Jásztelekpuszta

A nógrádi falucska mindössze két kilométerrel volt a 2700 fős Rétság határain túl, ezért ide jártak a jásztelekpusztai gyerekek iskolába. A településeket földút kötötte össze, de mára ennek nincsen nyoma, csakúgy, mint lassan magának a településnek sem.  

benyovszky

Hiába létezett Jásztelekpuszta már a középkorban is, és vészelte át a törökök pusztítását, a nagy járványokat és sok más vihart. Az ősi múltra emlékeztető földvár sáncának formáit ma már csak az veszi észre, aki tudja, mit keres.

A település még az 1960-as években is lakott volt, ám a '70-es években az urbanizáció felgyorsulásával és a szocialista mezőgazdasági átszervezésekkel megszűnt létezni. Kieső elhelyezkedése miatt valamennyi lakó fokozatosan elköltözött a faluból. A legtöbben Rétságon találták meg új otthonukat, melyet a 2-es számú főút Borosberényhez és az ország vérkeringéséhez kapcsol. Jásztelekpuszta elnéptelenedésével azonban számos történelmi, kulturális érték is odaveszett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A faluban egykor kastély állt, a helyi urak, a Benyovszky család lakhelye. A díszes épületet azonban, miután lakatlanná vált, téglánként hordták szét új házak építéséhez. Az egykori nemesek emlékét ma már csak a família roskadozó kriptája őrzi a temetőben. Mivel azonban ez még mindig az egyik legépebb emlék Jásztelekpuszta után, itt található a faluban elhelyezett geocache.

A Benyovszky-kripta mellett még itt-ott düledeznek fejfák, de a természet lassan visszaköveteli a temetőt, amit már senki sem gondoz. Akadtak, akik halottaikat más nyughelyre vitették át, a többi sírt azonban már alig látogatják.

Egy másik nevezetes épület volt Jásztelekpuszta magtára, melyet átmenetileg műemlékké is nyilvánítottak, ám ebben is akadtak, akik az építőanyagot látták, nem pedig az eszmei értéket. A magtárnak ma már nyoma is alig van. Ugyancsak eltűnt a falu fából épült haranglába, míg a lakóépületekből maradt téglákat, használati tárgyakat csak a szántás fordítja ki néha a földből.

A falu történetéről Végh József helytörténész Egy eltűnt település: Jásztelekpuszta címmel könyvet írt.

Elsüllyesztett falvak

A következő tíz falu mindegyike emberi hibából - hol mulasztás, hol kegyetlen döntések miatt - került víz alá, és pusztult el végleg. Szívszorító történetek!

Bözödújfalu és 9 sorstársa: szörnyű döntések miatt kerültek víz alá

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kép forrása: galo.blog.hu.

Ezt is szeretjük