Elhagyatott, szovjet szellemváros az egykori Csehszlovákiában: ma is üresen áll

Állítólag egykor atomtölteteket is tartottak itt.

Boží Dar
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egykori Csehszlovákia, ma Csehország határain belül található - alig 38 kilométerre Prágától - Milovice települése, mely körül az erdő a szovjet Boží Dar romjait rejti. A dinamikusan fejlődő, elővárosias környéken a hidegháború után megmaradt egykori orosz város kicsit több mint húsz éve omladozik. 

A Boží Dar katonai bázis teljes izolációban, zárt állam módjára létezett. Az idők során 30-100 ezer szovjet élhetett itt. A kerítések Milovice határában kezdődtek, ezek mögött rejtőzött egy repülőtér és a többi titkos létesítmény. Nemcsak a katonák éltek itt, a vidékiek szeme elől elrejtve, de családjaik is a közelben tartózkodtak. 

Boží Dar, a szovjet szellemváros

A cseh Milovice nyolcezer lakója nem is sejtette sokáig, hogy közvetlen közelükben egy miniatűr szovjet világ létezik állandó fegyveres őrizet alatt. Az itt élők soha nem tehették ki a lábukat városukból, ám a Szovjetunió nagy részéhez képest így is jó helyzetben voltak: élelmezésük jelentősen jobb volt, mint a keleti blokk legtöbb más lakójának.

A berlini fal leomlása után azonban Boží Dar ideje is véget ért. A Vörös Hadsereg 1991-ben elhagyta a várost. A távozók minden értéket magukkal vittek, az épületekkel pedig vandál módon elbántak. 1992-től a romos, szennyezett, robbanásveszélyes anyagokkal teli környék visszakerült a cseh kormányhoz.

Mutatjuk, milyen volt az élet Boží Dar falai között, és mi történt az azóta elhagyatottá vált szovjet várossal!

 

Ezt is szeretjük