Képeken a világ legmegrázóbb emlékműve
Másfél millió gyermek emléke
Jad Vasem a világ egyik legmegrázóbb holokauszt-emlékhelye.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Izraelben található Jad Vasem a világ talán legmegrázóbb holokauszt-emlékműve. A név jelentése emlékjel, illetve kéz és név. A műemlék-együttes a jeruzsálemi Har Hazikaron-on, vagyis az Emlék-hegyen fekszik, és számos múzeum, archívum és szobor együttesét foglalja magában a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Emlékhatósága jóvoltából.

Az Emlékek Csarnoka
Az Igazak Kertje
Korczak és a gettóbeli gyermekek
Gyermekemlékmű

Hogy soha többé ne kerüljön rá sor

Az emlékkomplexumot nem sokkal a második világháború lezárását követően, 1953-ban alapították meg. A hely minden egyes szeglete fájdalmas emlékeket őriz, ugyanakkor a megmaradt emberség előtt is tiszteleg, bízva egy szebb és igazabb jövőben, valamint abban, hogy az emlékezés és a múlt hibáinak tanulsága segít abban, hogy hasonló szörnyűség soha többé ne fordulhasson elő.

Megrázó látnivalók

Az emlékhely rendkívül megrázó, az Emlékek Csarnoka például örök nyughelyéül szolgál a halál- és munkatáborokban elhunytak összegyűjtött hamvainak, a szándékosan rideg Holokauszt Történelmi Múzeum pedig az egyéni sorsok és a falain található, megindító feljegyzések és emlékezések segítségével teszi kézzelfoghatóbbá a múlt gyalázatos időszakát.

A halottak neveit, a zsidó közösségek történeteit és az ellenük elkövetett tettek súlyát teszi még nehezebben feldolgozhatóvá a barlangszerű, nyomasztó tér is.

A Nevek Csarnokában hatszáz fénykép őrzi a halottak, elhurcoltak és eltűntek emlékét, valamint mintegy kétmillió oldalnyi vallomást mutat be, hogy a holokauszt során életüket vesztett zsidók története semmiképp ne tűnhessen el a feledés homályában, valamint, hogy érzékeltesse, nem csupán milliós számokról van szó, hanem emberi életekről, sorsokról, melyek mindegyike más jövőt érdemelt volna.

Emlékmű a gyermekeknek

A legmegrázóbb látnivalók közé tartozik továbbá a Deportáltak emlékműve, mely egy rozsdás sínpáron futó marhavagont jelenít meg, a Közösségek völgye, ahol az elpusztított zsidó közösségek nevei szerepelnek több mint száz kőlapon, nem utolsósorban pedig a Gyermekemlékmű, melyet egy föld alatti üregből vájtak ki.

A szívszorító emlékmű másfélmillió gyermek lelkét és életét őrzi, azokét, akik a holokauszt idején életüket vesztették. Mécsesek égnek értük a mélyben, melyek a sötét veremből kivilágítva olyan látszatot keltenek, mintha millió ártatlan csillagként élnének tovább, reményt és hitet adva az embereknek és a jövő generációinak. Az emlékmű, ugyanúgy, mint a múzeum, a meggyilkolt gyerekek nevét, országát és életkorát is őrzi.

Az egyik legszívhezszólóbb szobor is a gyermekeknek állít emléket Jad Vasem területén: a Korczak és a gettóbeli gyermekek a lengyel árvaház-igazgatót ábrázolja, amint féltőn karolja át az árvákat. Őt nem akarták Treblinkába hurcolni, de a gyerekek mellett maradt, és önként csatlakozott hozzájuk 1942-ben.

Egy szebb jövő reménye

A múzeum és a műemlékek azonban nem csupán elborzasztani akarnak. Nem céljuk a durva és naturális bemutatók felvonultatása, az emlékezés mellett csupán az ember és az emberség tiszteletére szeretnék felhívni a figyelmet. Továbbá egy szebb jövő képét kívánják felvázolni, többek között olyan megindító látnivalókkal, mint a Világ Igazai számára ültetett fák, melyek azon nem zsidók előtt tisztelegnek, akik akár életüket is kockáztatták, hogy zsidókat mentsenek a világháború idején.

A Holokauszt Történelmi Múzeum
Az út vége - kilátás az erkélyről

A látogatás végén szintén a nyomasztó hangulat feloldására szolgál, és a reményt testesíti meg az az erkély is, ahol a séta véget ér, hiszen a város napsütötte, tiszta levegőjű dombjaira néz. Jad Vasem ezzel is azt szeretné üzenni a világnak: ha nem feledjük el a múltat, hasonló szörnyűségeknek soha többé nem kell, és nem is szabad megtörténniük.

Megrázó helyek a világban
Ha szeretnél elgondolkodni, és tudni akarod, hol találhatsz még a világban hasonló helyeket, böngéssz linkgyűjteményünkben!

Jad Vasem a zsidó ünnepek és szombat kivételével minden nap nyitva áll a látogatók előtt, akik Jeruzsálem központjából busszal is kijuthatnak a Herzl-hegyhez, ahonnan ingyenes járatok viszik őket tovább az emlékhelyre. A belépés díjtalan.

Képek: hu.wikipedia.org, Berthold Werner, EdoM; en.wikipedia.org, Deror avi, David Shankbone.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük