Képek! Így néz ki ma Csernobil
Már csak a turisták látogatják
A világ egyik legfélelmetesebb helye, Csernobil ma már nyitva áll az utazók előtt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem is olyan régen még csak kutatók és különböző szakemberek léphették át a csernobili tiltott zóna határait, tavaly év végén azonban az ukrán kormány bejelentette, hogy az egykor rendkívül veszélyesnek nyilvánított terület megtekinthető lesz minden 18 év feletti személy számára. Bár az egynapos extrém kalandtúra ára kissé borsos, körülbelül 35 ezer forint, a katasztrófaturisták szerint megéri, a szigorú biztonsági szabályok révén pedig a sugárveszély mértéke is elhanyagolható.

Az erőművet ma szarkofág borítja
Távolban az erőmű
Szellemváros az erőműnél
Hotel Pripjatyban

Hatalmas radioaktív robbanás

A csernobili atomerőmű négyes számú reaktora 1986. április 26-án robbant fel egy rutin biztonsági ellenőrzés során. A robbanás kiütötte a reaktor kétezer tonnás tetejét, minek következtében a hirosimai mennyiségnél négyszázszor több radioaktív csapadék került a légtérbe, ami beszennyezett egy 200 ezer négyzetkilométeres területet Európában és az Egyesült Államok keleti részén, ahol legalább 600 ezer ember volt kitéve nagy dózisú sugárzásnak. Túlnyomórészt hosszú évek alatt lebomló, ezért rendkívül veszélyes kálium-jodid és plutónium szóródott szét a nukleáris állomás közvetlen közelében, beleértve Pripjaty területét, ahol a legtöbb csernobili munkás élt családjával.

Van, ami még ma is veszélyes

A tragédia után, mivel bizonytalan volt, hogy a reaktor környezete milyen mértékben vált szennyezetté, a hatóságok sietősen jelölték ki a lezárt terület határait. A kutatók később megállapították, hogy egyes területeken a tiltott zónán belül már csak alacsony szintű a sugárzás, ugyanakkor a radioaktív anyagok idővel le is bomlanak, néhány pedig a robbanás után hamarosan el is tűnt. Egyéb területek azonban, mint például a radioaktív hulladéklerakó telephelyek, a sérült erőmű maradványai és a Vörös-erdő, ahová a legtöbb sugárveszélyes szennyeződés hullott, még most is veszélyesek.

Katasztrófaturizmus biztonságosan

A látogatók nem mehetnek a szennyezettebb területekre, és ami a leglényegesebb, semmilyen élelmiszert nem fogyaszthatnak, mely a területről származik.

A kormány az ukrán gazdaság fellendülését kívánja elérni az idegenforgalom várhatóan jelentős növekedése által, ugyanakkor valószínűleg a nagy létszámú, a tiltott zónát illegálisan látogató évi több ezer turista biztonságának érdekében is megnyitották a területet az érdeklődők számára. Így szervezett körülmények között, védőruhában, csak a kijelölt területeken tekinthetik meg a nukleáris katasztrófa maradványait.

Látnivalók a tiltott zónában

A radioaktív baleset emlékhelyeit bemutató túra során az utazók láthatják a tiltott zóna egyes részeit, Pripjaty és Csernobil azóta is kihalt városrészeit, valamint magát az atomerőművet. Az Ukrajnából Fehéroroszországba átnyúló tiltott zóna, mely egy harminc kilométeres sugárban helyezkedik el a sérült reaktor körül, a legerősebben sugárszennyezett zóna, melynek tíz kilométeres területét lakhatatlanná nyilvánították.

Még több bizarr látnivaló
Ha olyan helyekre vagy kíváncsi, melyek eltérnek a szokványos turistacélpontoktól, böngéssz Bizarr helyek linkgyűjteményünkben!

Ahol megállt az idő

Pripjaty található legközelebb a reaktorhoz - míg a katasztrófa előtt 49 ezer lakosa volt, ma már senki nem él ott. A lakatlan és csendes kisvárosban a robbanás napján megállt az idő, ezért máig hűen őrzi a nyolcvanas évekbeli szovjet nagyhatalom jelképeit.

Pripjaty elhagyatottan
Gázálarc a romos épületben

A lakásokat az elmúlt 25 év során többnyire kifosztották, de az óvodákban és iskolákban még megmaradtak egyes emléktárgyak, például gyerekjátékok vagy tanszerek. Pripjatyban a legnagyobb a sugárveszély, de, mivel a látogatók itt csak kevés időt töltenek el, összességében nem lépik át a megengedett határértéket.

Csernobil városa négy kilométerre, déli irányban található a reaktortól. A balesetet követően százezer embert telepítettek ki a városból és a környező településekből, manapság körülbelül hétszáz, többnyire idős ember tért vissza egykori lakóhelyére. A turisták közel mehetnek magához a négyes atomerőműhöz is, egy különleges kilátóteraszról pedig megtekinthetik a sérült reaktor, a szarkofág maradványait.

Képek: hu.wikipedia.org, Magnus Manske, Marku1988, Imjustmatthew, BKfi.

Ezt is szeretjük