Képeken a mongol kísértetváros
Máig nem lakja senki
Belső-Mongólia furcsa, posztmodern kísértetvárosnak ad otthont. Nézd meg te is a második Ordost!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valóra vált grandiózus elképzelései nemcsak a múlt századbeli diktátoroknak voltak, de az elmúlt években is születtek olyan építészeti alkotások, melyek minden korábbi képzeletet felülmúlnak - bár mindez a technika és az építészet fejlődésének is köszönhető.

Út a kísértetvárosba
Modern település a sivatagban
Sokaknak biztosított volna lakhelyet
Különleges épületek tarkítják

Míg a nagy vezérek más hatalmak megtévesztésére hatalmas pénzmennyiségeket öltek abba, hogy országuk gazdagságát igazolják, és önnön hatalmukat is kifejezésre juttassák, addig napjainkban elsősorban gazdasági kérdések motiválják a legnagyobb beruházások kiötlőit. A tervezés során valami egyedit, hasznosat és jövedelmezőt szeretnének alkotni, ám van, amikor a sikeresnek tűnő elgondolások a valóságban kudarcba fulladnak. Ez történt Ordos kísértetvárosával is.

A leggazdagabb régió

Belső-Mongólia déli részén helyezkedik el az autonóm Ordos régió, mely Kína leggazdagabb vidékének számít, köszönhetően annak, hogy hatalmas mennyiségű szén- és földgáztartalékokkal rendelkezik.

Itt található az azonos néven ismertté vált bányászváros is, mely a kínai gazdagság egyik mércéjének is tekinthető.

1,6 millió ember él itt, az egy főre jutó GDP pedig megdöbbentően magas, hiszen átszámítva 21 200 amerikai dollár, ami majdnem kétszerese a hazánkban egy főre jutó értéknek, közel 12 ezer dollárnak.

Posztmodern nagyvárost akartak

Az egy főre jutó GDP már most is a kontinens egyik kiemelkedő adata, ám Lian Ji, a régió alelnöke szerint 2014-re Hongkongon is túlszárnyalnak majd.

Az ennek eléréséhez szükséges terjeszkedés azonban problémákba ütközött, ugyanis a közigazgatási központ, Ordos környéke az elmúlt évtizedekben fokozatosan növekvő vízhiánnyal küzd, ezért a helyi tisztviselők úgy döntöttek, a városvezetés székhelyét áthelyezik egy sokkal kedvezőbb területre, így kialakítva egy teljesen új kormányzati várost.

Mindössze öt évre volt szükség ahhoz, hogy a korábban sivatagos területet egy posztmodern nagyvárosi negyeddé alakítsák a tornyokkal, dubai stílusú felhőkarcolóval, hatalmas terekkel, színházakkal és palotára emlékeztető lakóházakkal, hogy az a politika, a kultúra, a tudományok és a pénzügyek új központja legyen, mely a távoli országrészekből is vonzza majd a kikapcsolódni vágyó, illetve a modern város életérzésére vágyó utazókat.

Még több bizarr hely
Ha kíváncsi vagy még több hasonlóan izgalmas és érdekes furcsaságra a világból, böngész Bizarr helyek linkgyűjteményünkben!

Máig nem lakja senki a helyet

A legmodernebb építményeknek, a jól kialakított infrastruktúrának és a különlegesen szép házak szegélyezte utcáknak egyetlen szépséghibája van: jelenleg nem lakja senki, így valóságos kísértetvárosként emlegetik a második Ordost.

A vonzó környék ellenére az iskolák, kórházak, kommunikációs eszközök és szórakozási lehetőségek hiánya gátat szabott az új közösség kialakulásának. Egyes vélemények szerint a város lakatlanságának másik legfőbb oka a régi várostól való 25 kilométeres távolsága, ugyanis a tisztviselők hiába juthattak hozzá fél áron az ingatlanokhoz, családtagjaik nem kívántak elköltözni.

Hangulatos lakónegyed
Máig lakatlanok a házak

Így a furcsa, utópisztikus és egyben hátborzongató helyre a legtöbben csak üres kirakatvárosként tekintenek, melyre manapság elsősorban a turisták kíváncsiak.

Képek: meiguoxing.com.

OLVASD EL EZT IS!

birosag
  • világjáró
  • amerikai egyesült államok

Itt éltek a sátán szövetségesei?

Ezt is szeretjük