Itt éltek a sátán szövetségesei?
Hírhedt város Amerikában
Salemet ma is boszorkányvárosként emlegetik az egykor itt megtörtént, szörnyű események miatt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Massachusetts állambeli Salemet tipikus álmos, amerikai kisvárosként tartanák számon, ha turisztikai vonzerejéhez és hangulatához nem adna sajátos elemet az a tény, hogy a világ talán leghíresebb boszorkánypereinek szolgált helyszínéül. Bár sokáig hírhedt és baljós helynek számított, melyet a legtöbben messziről elkerültek, Arthur Miller drámájának megjelenése, valamint az utóbbi évtizedek filmfeldolgozásai - elsősorban az 1996-os - óta turisták tízezrei lepik el minden évben a települést, titkok és tények után kutatva.

Boszorkánymúzeum Salemben

Az ördög képviselői vagy unatkozó fiatal lányok?

A salemi boszorkányok históriája egészen a 17. század végéig nyúlik vissza. A szerény körülmények között élő lakosság mindennapjait az indiánoktól való félelem, valamint a vallás előírásai töltötték ki, ami miatt szigorú erkölcsök szerint rendezkedtek be, és elítéltek, sőt, hajlamosak voltak az ördög művének tulajdonítani minden olyan megnyilvánulást, mely eltért az elfogadott normáktól. Így nem csoda, hogy néhány, szórakozásra vágyó fiatal lány is képes volt tömeghisztériát kiváltani.

Abigail Williams és Betty Paris 1691, illetve 1692 telén furcsa, összefüggéstelen mondatokban kezdtek beszélni egymással. Mivel az akkori orvosok nem tudtak egyértelmű magyarázatot adni a jelenségre, úgy vélték, a gonosz szelleme szállta meg a lányok testét. A boszorkánysággal elsőként megvádolt három nőt, Sarah Goodot, Sarah Osborne-t, valamint a rabszolgasorban élő Titubát 1692. március 1-jén azonnal bebörtönöztek.

Ezt követően, mivel a lányok több helybélit is boszorkánysággal vádoltak meg, a város vezetése hozzálátott a sorozatos elfogásokhoz. A börtön lassan megtelt, ám perbe fogni és jogerősen elítélni nem tudták a vádlottakat, mivel Salemnek ekkor még nem volt törvényes kormányzata. 1692 nyarán, miután létrehozták a városi bíróságot, a boszorkánysággal vádolt férfiakat és nőket egy kivételével bűnösnek találták, és halálra ítéltek.

A perek során húsz embert végeztek ki, akik közül 19-et felakasztottak, egy pedig, a nyolcvanéves Giles Corey nyújtópadon, szörnyű kínok között lelte halálát. Bár a boszorkányperek 1693 elején véget értek, a börtönre ítélt vádlottakat még jó darabig nem engedték szabadon.

Salem ma is a boszorkányok városa

Bár a hírhedt Salem mára nyugodt és csendes településsé vált, a régmúlt emlékeit máig őrzi. A bíróság épülete, a Boszorkányház a mai napig áll, a helyi boszorkánymúzeumban a látogatók 552 eredeti perdokumentumot tekinthetnek meg, közöttük az egyik áldozat, George Jacobs ujjának maradványait. A helyi temetőt is sokan keresik fel, ahol a boszorkánynak kikiáltott nők és férfiak létezéséről sírköveik is tanúskodnak.

Amellett, hogy Salem a telepesek egyik legkorábbi és legfontosabb kikötőjeként számos történelmi helyszínt és látnivalót is magáénak tud, elsősorban a boszorkányság kapcsán került fel a turisták térképeire. Ez a mítosz azonban napjainkban már korántsem csak a valóban megtörtént perekhez kapcsolódik, a várost ugyanis ellepték a modern boszorkányok, többek között számtalan New Age- és Wicca-üzlet található területén.

Az egymásra rakott gránitkövek az áldozatokra emlékeznek

Emellett az 1990-es években a város elindította Haunted Happenings nevű eseménysorozatát is a mindenszentek körüli időszakban, minek köszönhetően 2010-ben már százezren ünnepelték a Halloweent a városban. A város napjainkban boszorkányvárosként aposztrofálja magát - ahol még Boszorkányút nevű utca is található -, emellett más boszorkányoknak is emléket állítottak, többek között egy szobrot a Bewitched című szituációs komédia főszereplőjének.

Sokan tartják azonban úgy, hogy mindez elbagatellizálja a tragikus salemi eseményeket, nem utolsósorban pedig az áldozatok nevét és utolsó szavait őrző, nem messze található, valódi emlékművet.

Ezt is szeretjük