A 15 legnépszerűbb hely a Balatonnál
A magyar tengert mindenki szereti, de mely helyek a kedvencek?

Dia

	Révfülöp	Révfülöpöt a Balaton-átúszásról szinte mindenki ismeri, minden évben ezrek kelnek útra az itteni partról. A település ligetes-fás strandja sokak kedvence, de a Fülöp-hegyre is érdemes felkapaszkodni, ahonnan csodás kilátás nyílik a környékre. A legjobb a magyar tengert a Millennium-kilátóból megszemlélni, mely 2001-ben, a magyar államalapítás ezeréves évfordulójának emlékére épült meg.	Kapcsolódó galéria:	20 érdekes tény a Balatonról »

Révfülöp

Révfülöpöt a Balaton-átúszásról szinte mindenki ismeri, minden évben ezrek kelnek útra az itteni partról. A település ligetes-fás strandja sokak kedvence, de a Fülöp-hegyre is érdemes felkapaszkodni, ahonnan csodás kilátás nyílik a környékre. A legjobb a magyar tengert a Millennium-kilátóból megszemlélni, mely 2001-ben, a magyar államalapítás ezeréves évfordulójának emlékére épült meg.

Kapcsolódó galéria:
20 érdekes tény a Balatonról »

Dia

	Tihany	Tihany az ország egyik legszebb fekvésű települése, mely igazi kis ékszerként nyúlik a Balatonba. A tihanyi apátság kihagyhatatlan látnivaló, emellett a híres visszhang miatt is érdemes ide ellátogatni. A hangulatos utcák és az apró cukrászdák mellett a nyáron az egész tájat lilává változtató levendulák adnak meseszerű hangulatot a városnak.	Kapcsolódó cikk:	Nézd meg a magyar Provance-t! »

Tihany

Tihany az ország egyik legszebb fekvésű települése, mely igazi kis ékszerként nyúlik a Balatonba. A tihanyi apátság kihagyhatatlan látnivaló, emellett a híres visszhang miatt is érdemes ide ellátogatni. A hangulatos utcák és az apró cukrászdák mellett a nyáron az egész tájat lilává változtató levendulák adnak meseszerű hangulatot a városnak.

Kapcsolódó cikk:
Nézd meg a magyar Provance-t! »

Dia

	Fonyód	A különleges fekvésű városból nyílik az egyik legszebb kilátás a Balatonra, ha a vízparthoz közel kanyargó erdei úton felkapaszkodsz a Várhegyre, a Panoráma sétányról az egész tavat látni, Almáditól Keszthelyig. A hegytetőn emellett két kilátó is található, nem messze pedig az örök szerelem emlékére emelt Kripta-villát csodálhatod meg.	Kapcsolódó cikk:	Az örök szerelem háza Fonyódon - Itt fogd meg a párod kezét! »

Fonyód

A különleges fekvésű városból nyílik az egyik legszebb kilátás a Balatonra, ha a vízparthoz közel kanyargó erdei úton felkapaszkodsz a Várhegyre, a Panoráma sétányról az egész tavat látni, Almáditól Keszthelyig. A hegytetőn emellett két kilátó is található, nem messze pedig az örök szerelem emlékére emelt Kripta-villát csodálhatod meg.

Kapcsolódó cikk:
Az örök szerelem háza Fonyódon - Itt fogd meg a párod kezét! »

Dia

 	Balatonalmádi  	Az Öreg-hegy tó felőli oldalán fekvő Balatonalmádit két oldalról dombok ölelik körül, ami még festőibbé teszik fekvését. A település legnépszerűbb látnivalói közé tartozik az Öregpark, melyet a múlt század elején alakítottak ki, Petőfi, Kossuth és Rákóczi szobraival, a Sóhajok hídjával és az Örökmécsessel. A park látnivalói közé tartozik továbbá a század eleji mintára újjáépített Zenepavilon és az 1928-ban épült Liget kávéház is. Mindemellett Almádi vitorláskikötője is kihagyhatatlan.

Balatonalmádi

Az Öreg-hegy tó felőli oldalán fekvő Balatonalmádit két oldalról dombok ölelik körül, ami még festőibbé teszik fekvését. A település legnépszerűbb látnivalói közé tartozik az Öregpark, melyet a múlt század elején alakítottak ki, Petőfi, Kossuth és Rákóczi szobraival, a Sóhajok hídjával és az Örökmécsessel. A park látnivalói közé tartozik továbbá a század eleji mintára újjáépített Zenepavilon és az 1928-ban épült Liget kávéház is. Mindemellett Almádi vitorláskikötője is kihagyhatatlan.

Dia

	Balatonfüred	Balatonfüred a Balaton egyik legrégebbi és legpatinásabb üdülőhelye, ahová sokan a nosztalgikus hangulat és a hely eleganciája miatt látogatnak el. A régi villák és a tó látványa mellett a Tagore-sétányért is érdemes felkeresni a várost, melynek fáit egy-egy híres ember ültette el, miután Rabindranath Tagore indiai költő-író az itteni szanatóriumnak köszönhető gyógyulása miatt tette ezt meg.	Kapcsolódó cikk:	10 szuper nyaralóhely, ami a magyarok kedvence lesz »

Balatonfüred

Balatonfüred a Balaton egyik legrégebbi és legpatinásabb üdülőhelye, ahová sokan a nosztalgikus hangulat és a hely eleganciája miatt látogatnak el. A régi villák és a tó látványa mellett a Tagore-sétányért is érdemes felkeresni a várost, melynek fáit egy-egy híres ember ültette el, miután Rabindranath Tagore indiai költő-író az itteni szanatóriumnak köszönhető gyógyulása miatt tette ezt meg.

Kapcsolódó cikk:
10 szuper nyaralóhely, ami a magyarok kedvence lesz »

Dia

	Siófok	A népszerű üdülőhely a Balaton legnagyobb városa és kikötővárosa a déli parton. Egyúttal a fiatalok kedvence, rengeteg szórakozóhely található ugyanis a parton, emellett nyaranta egymást érik a fesztiválok. A nyaralóknak kedvez továbbá, hogy Siófok hatalmas szabadstranddal rendelkezik, mely kilométereken keresztül húzódik a tó partján.	Kapcsolódó cikk:	A legnépszerűbb nyaralóhelyek itthon »

Siófok

A népszerű üdülőhely a Balaton legnagyobb városa és kikötővárosa a déli parton. Egyúttal a fiatalok kedvence, rengeteg szórakozóhely található ugyanis a parton, emellett nyaranta egymást érik a fesztiválok. A nyaralóknak kedvez továbbá, hogy Siófok hatalmas szabadstranddal rendelkezik, mely kilométereken keresztül húzódik a tó partján.

Kapcsolódó cikk:
A legnépszerűbb nyaralóhelyek itthon »

Dia

	Balatonfűzfő	Mivel a Fűzfői-öbölben igen kedvező a széljárás, Balatonfűzfő nem csupán a strandolók, de a szörfösök és vitorlázók paradicsoma is. A part mellett továbbá olyan látnivalók várják az ideérkezőket, mint a Romkúti-mező és a római kori romok, illetve a Máma-tető, ahonnan csodás kilátás nyílik a magyar tengerre.	Kapcsolódó cikk:	A 3 legjobb bobpálya itthon »

Balatonfűzfő

Mivel a Fűzfői-öbölben igen kedvező a széljárás, Balatonfűzfő nem csupán a strandolók, de a szörfösök és vitorlázók paradicsoma is. A part mellett továbbá olyan látnivalók várják az ideérkezőket, mint a Romkúti-mező és a római kori romok, illetve a Máma-tető, ahonnan csodás kilátás nyílik a magyar tengerre.

Kapcsolódó cikk:
A 3 legjobb bobpálya itthon »

Dia

	Zamárdi	Zamárdi szintén a leghangulatosabb Balaton-parti települések közé tartozik, emellett itt található az egyik legnagyobb és legszebb szabadstrand, ahová nyár esténként is számos rendezvény csalogatja a turistákat. A Kálvária-dombon magasodó Hősök Kápolnáját sem szabad azonban kihagyni, mely szépséges épületével az I. világháborúban elesett zamárdi és környéki katonáknak állít emléket.

Zamárdi

Zamárdi szintén a leghangulatosabb Balaton-parti települések közé tartozik, emellett itt található az egyik legnagyobb és legszebb szabadstrand, ahová nyár esténként is számos rendezvény csalogatja a turistákat. A Kálvária-dombon magasodó Hősök Kápolnáját sem szabad azonban kihagyni, mely szépséges épületével az I. világháborúban elesett zamárdi és környéki katonáknak állít emléket.

Dia

	Keszthely	A Balatoni régió egyik leglátogatottabb városának számító Keszthely nem csupán gyönyörű vízparttal rendelkezik, de itt található a mesebeli Festetics-kastély is, mely az ország egyik legjelentősebb műemléképülete. Parkja természetvédelmi terület, de körbesétálható, csakúgy, mint a mólóhoz közel található Helikon-liget.	Kapcsolódó videó:	Egy elképesztő kastély Magyarországon »

Keszthely

A Balatoni régió egyik leglátogatottabb városának számító Keszthely nem csupán gyönyörű vízparttal rendelkezik, de itt található a mesebeli Festetics-kastély is, mely az ország egyik legjelentősebb műemléképülete. Parkja természetvédelmi terület, de körbesétálható, csakúgy, mint a mólóhoz közel található Helikon-liget.

Kapcsolódó videó:
Egy elképesztő kastély Magyarországon »

Dia

	Szántód	A Tihanyba közlekedő szántódi rév miatt a települést Somogy északi kapujának is nevezik. A hely egyik legszebb látnivalója Szántódpuszta, melyet Európa Nostra-díjjal jutalmaztak építészeti hagyományainak megőrzéséért. A harminc épület mellett az itt található képzőművészeti, kultúrtörténeti és néprajzi kiállításokat is érdemes megtekinteni.

Szántód

A Tihanyba közlekedő szántódi rév miatt a települést Somogy északi kapujának is nevezik. A hely egyik legszebb látnivalója Szántódpuszta, melyet Európa Nostra-díjjal jutalmaztak építészeti hagyományainak megőrzéséért. A harminc épület mellett az itt található képzőművészeti, kultúrtörténeti és néprajzi kiállításokat is érdemes megtekinteni.

Dia

	Balatonakali	Balatonakali már az őskorban is lakott volt, azonban napjainkban is csupán egyutcás falunak számít. Nem is lakják túl sokan, a nyári időszakban viszont valódi zarándokhellyé változik - ilyenkor több tízezren látogatnak el ide -, köszönhetően többek között a hamisítatlan balatoni hangulatnak, a modern strandnak vagy épp a bájos kis kertmozinak.

Balatonakali

Balatonakali már az őskorban is lakott volt, azonban napjainkban is csupán egyutcás falunak számít. Nem is lakják túl sokan, a nyári időszakban viszont valódi zarándokhellyé változik - ilyenkor több tízezren látogatnak el ide -, köszönhetően többek között a hamisítatlan balatoni hangulatnak, a modern strandnak vagy épp a bájos kis kertmozinak.

Dia

	Badacsony	A Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegyének számító Badacsony a magyar tenger két öble közé ékelődve a Balaton-felvidék egyik legfontosabb jelképévé vált. A hegyre felkapaszkodva nem csupán a mesebeli kilátásban gyönyörködhetsz, de a helyi borospincéket is meglátogathatod, nem beszélve arról, hogy a túraútvonalat kedves kis éttermek szegélyezik.

Badacsony

A Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegyének számító Badacsony a magyar tenger két öble közé ékelődve a Balaton-felvidék egyik legfontosabb jelképévé vált. A hegyre felkapaszkodva nem csupán a mesebeli kilátásban gyönyörködhetsz, de a helyi borospincéket is meglátogathatod, nem beszélve arról, hogy a túraútvonalat kedves kis éttermek szegélyezik.

Dia

	Balatonkenese	Balatonkenesén régi és új él egymás mellett békében, karöltve. A település kedves, nádtetős, boltíves tájháza az egyik legfőbb látnivaló, mely a Balaton vidékének építészeti sajátosságait őrizte meg az 1800-as évekből. Emellett azonban modern nyaralóövezet és strand várja a látogatókat Kenesén.

Balatonkenese

Balatonkenesén régi és új él egymás mellett békében, karöltve. A település kedves, nádtetős, boltíves tájháza az egyik legfőbb látnivaló, mely a Balaton vidékének építészeti sajátosságait őrizte meg az 1800-as évekből. Emellett azonban modern nyaralóövezet és strand várja a látogatókat Kenesén.

Dia

	Szigliget	Szigliget nem véletlenül számít az ország egyik legszebb településének, utcái ugyanis a várral megkoronázott tanúhegy oldalán kanyarognak. Az igazi kis ékszerdobozként tündöklő, hangulatos pihenőhelyen emellett minden nyáron lovagi játékokkal teszik felejthetetlenné a nyaralást.	Kapcsolódó cikk:	A legszebb vízparti falvak Magyarországon »

Szigliget

Szigliget nem véletlenül számít az ország egyik legszebb településének, utcái ugyanis a várral megkoronázott tanúhegy oldalán kanyarognak. Az igazi kis ékszerdobozként tündöklő, hangulatos pihenőhelyen emellett minden nyáron lovagi játékokkal teszik felejthetetlenné a nyaralást.

Kapcsolódó cikk:
A legszebb vízparti falvak Magyarországon »

Dia

	Balatonlelle	A balatonlellei vitorláskikötő a magyar tenger hajóközlekedésében nagyon fontos szerepet tölt be, ezért látványa is felejthetetlen, csakúgy, mint a Kishegy, melynek csúcsára vékonyka út vezet fel. A hegytetőn piciny kápolna, hangulatos vendéglátóhely és gyönyörű kilátás várja a kirándulókat, amiért is mindenképp érdemes felkapaszkodni rá.	Képgalériánk a www.orszagalbum.hu együttműködésével készült, akiknek ezúton is köszönjük a segítséget.

Balatonlelle

A balatonlellei vitorláskikötő a magyar tenger hajóközlekedésében nagyon fontos szerepet tölt be, ezért látványa is felejthetetlen, csakúgy, mint a Kishegy, melynek csúcsára vékonyka út vezet fel. A hegytetőn piciny kápolna, hangulatos vendéglátóhely és gyönyörű kilátás várja a kirándulókat, amiért is mindenképp érdemes felkapaszkodni rá.

Képgalériánk a www.orszagalbum.hu együttműködésével készült, akiknek ezúton is köszönjük a segítséget.

Ezt is szeretjük
Fotó: