Az örök szerelem háza Fonyódon
Itt fogd meg a párod kezét!
Létezik egy kripta Magyarországon, melybe, ha belépsz pároddal, örök szerelmet nyerhettek. Ismerd meg!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Romantikus, összebújós helyekben nem szűkölködik az ország, ám arra nem sok példát találni, hogy egy röpke látogatás örök szerelemmel kecsegtetné a fiatal párokat. Ha hisztek a mendemondáknak, kedvelitek a titokzatos úti célokat, emellett pedig szeretnétek olyan helyre látogatni, mely a legendák szerint soha el nem múló boldogságot ad a pároknak, a Balaton gyöngyszeme, Fonyód különleges meglepetést tartogat számotokra. Látogassatok el a Kripta-villába, a továbbiakról pedig győződjetek meg ti magatok!

Az elveszett szerelem meséje

Az örök szerelmet ígérő kripta története egészen az 1900-as évek első feléig nyúlik vissza, amikor is Abrudbányai-Rédiger Ödön fiatalon elveszített szerelmének szeretett volna emléket állítani Fonyódon. A történet szerint az erdélyi származású, patikusként tevékenykedő Abrudbányai az 1910-evek elején, Kolozsváron beleszeretett egy Magdus nevű lányba, akinek szerelmének hevében a kezét is megkérte.

Az esküvőre sajnos már nem kerülhetett sor, hiszen a fiatal lány három héttel előtte elhunyt. Érthető módon a szerelmes férfi ezt nem tudta feldolgozni, és az imádott nő személyes dolgait magához véve hosszú ideig gyászolta kedvesét. A fiatalember fájdalmához társult, hogy a politikai döntések következtében Erdélyt Romániához csatolták, így még kedvese egykori otthonát is el kellett hagynia.

Annak ellenére, hogy Abrudbányai soha nem feledte igazi szerelmét, az évek során megnyugodott a lelke, és családot alapított. A politikai események azonban nem hagyták szunnyadni az érzelmeket, Észak-Erdély Magyarországhoz csatolása után az egykori szerelmes úgy döntött, emlékházat építtet kedvesének.

A szerelmesek zarándokhelye

Az emlékezés helyszínéül a fonyódi Sipos-dombot választotta, ahol 1940-ben megépült az a Cserna Sándor által tervezett ház, melynek alagsorában elhelyezték Magdus megmaradt emléktárgyait és azt a kőből faragott nászágyat, amiben Magdus és Ödön azóta is alszanak.

A ház az évek során kultikus zarándokhellyé vált, az örök szerelmet és az emlékekhez való hűséget hirdetve. A szóbeszéd szerint „a ház alagsorában, a kriptában most is álmodik Magdus és Ödön. Az álom azért álom, mert soha nem vált valóra. Hirdeti a ritka, de néha mégis előforduló nagy és tartós szerelmet, mely a sírnál sem ér véget.”

A lány csukott, a férfi nyitott szemmel álmodik. A legenda úgy tartja, ha kedveseddel a nászágy fölött megfogjátok egymás kezét, örök szerelmet nyerhettek, biztosítva ezzel a közös, boldog jövőt.

Fonyód turistaszemmel

A József utca 16. szám alatt található Kripta-villa július 1. és augusztus 20. között keddtől péntekig 10-től 12 óráig látogatható, előzetes bejelentés alapján azonban más időpontban is.

Fonyódon mindemellett további látnivalókat is megcsodálhattok. Amellett, hogy megmártózhattok a déli part egyik legszebb strandjának vizében, megtekinthetitek többek között a Balaton-part leghosszabb, 464 méter hosszú mólóját, ellátogathattok a Valkó-kilátóhoz, és rácsodálkozhattok a híres fonyódi villasorra is.

Zárásként pedig érdemes megnézni a 2001-ben felállított, 18 méter magasságig ívelő Millenniumi Apostoli Kettős-keresztet is.

A kép forrása: muzeum.fonyod.hu.

Ezt is szeretjük