A legszebb vízparti falvak Magyarországon

Májusban is varázslatosak

Magyarország zsúfolva van szebbnél szebb nyaralóhelyekkel. Pihenj itthon, és válaszd a vízpartot!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem kell külföldre utaznod ahhoz, hogy kipihend magad és csodákat láss. Kis országunk bővelkedik szebbnél szebb helyekben, ahol nemcsak a nyugalomnak és semmittevésnek hódolhatsz, de felfedezheted a környék szemet gyönyörködtető látnivalóit is.

Kert Szigligeten
Avasi templom, Szigliget

Amennyiben a tökéletes pihenőhelyet keresed, nézz körül a Balaton eldugott zugaiban vagy éppen a Tisza-tó szomszédságában. A következő falvak nem fognak csalódást okozni tavasz végén sem!

Szigliget

A Balaton-parti község azokról a kúpokról kapta a nevét, melyeket a víz lassú visszahúzódása alakított ki. Azonban Szigliget nem is annyira megjelenéséről, hanem a váráról híres.

Az eredeti várat a pannonhalmi bencés apátság építtette az 1260-as években, mai mérete a 16. századi állapotokat tükrözi. A törökök előrenyomulásának ellenállt, azonban a Habsburgok a törökök kiűzése után leromboltatták.

A többszintes, belső udvarokkal tagolt várnak ma már csak embermagasságú falai állnak, azok is nagyrészt újonnan épültek. Ennek ellenére Sümeg után Szigligeten található a Balaton környékének leglátványosabb vára, melyet az innen nyíló, lenyűgöző kilátásért már önmagában is érdemes felkeresni.

A szigligeti strand emellett a környék egyik legjobb, viszonylag csendes, kifejezetten családoknak való strandja, ahol a gyerekeknek egy kis homokos, sekély öblöt is kialakítottak. Homokos játszótér, néhány fajáték és vízibicikli is található a parton, így nyáron is érdemes visszalátogatni.

Poroszló

A Tisza-tó a vonuló madarak egyik legfontosabb pihenőhelye Európában. Jelentőségét mutatja, hogy a északi részén kialakított Tisza-tavi Madárrezervátum a Hortobágyi Nemzeti Park részeként az UNESCO védelme alatt áll. A legjellemzőbb madárfajok közé a szürke gém, a barna réti héja, a búbosvöcsök, a réti sas, a fekete harkály és a fekete gólya tartozik. Bár a megfigyelhető madárfajok hónapról hónapra változnak, a legtöbb egyedet nyáron láthatod. A növényvilága nyár elején kezd kibontakozni, a hatalmas területeket beborító hófehér tündérrózsa, de a sárga tavirózsa és tündérfátyol is lenyűgöző látványt nyújt.

Még több vízpart

Ha még több vízparti látnivalóra vágysz, a keszthelyi Festetics-kastélyt érdemes felkeresned. Íme, egy kis ízelítő.

A Tisza- körül számos helyen szerveznek csónaktúrát, melynek során motoros ladikon járhatod be a legérdekesebb vízi utakat, az ártéri erdők és nádasok között vezető keskeny csatornákat, holtágakat. Mindig kérj vezetőt, mivel a sok helyen nagyon sekély, a víz alól fatuskók állhatnak ki, és valójában csak a helybéliek ismerik a csónakkal járható útvonalakat. Csónakázni áprilistól októberig lehet a Tisza-tavon, a Madárrezervátum azonban egyáltalán nem látogatható motoros csónakkal.

Vízimadár a Tisza-tavon
Nádas a Poroszlói Tanösvényen

A élővilágát gyalogosan is felfedezheted, ha bejárod a tanösvényt. A magyarázótáblákkal ellátott, egy óra alatt végigjárható sétaút a közepére épített pallókon vezet végig, séta közben sűrű nádas és ártéri erdő szegélyezi az utat. A nézelődést, a vízimadarak meglesését három, fából készült kilátótorony segíti.

Poroszló és a tanösvény elején lévő kikötő között tavasztól őszig menetrend szerint közlekedő hajók járnak. Külön kérésre márciustól november közepéig menetrendtől függetlenül bármikor átvisznek motoros csónakkal a közeli Delfin-kikötőből a tanösvényhez, és bármikor érted is jönnek. A Poroszlón áthaladó országúton tábla jelzi a letérőt a tanösvényhez.

Balatonederics

Balatonederics szintén ideális kirándulóhelyet jelent az egész családnak már májusban is, ahol a víz közelsége mellett olyan látnivalókat is megcsodálhatsz, mint a híres Afrika Múzeum. Dr. Nagy Endrének, a 20. század egyik legnagyobb magyar vadászának nevét itthon csak kevesen ismerik.

Balatonederics
Parasztház Balatonedericsen

Ennek fő oka, hogy évtizedeken keresztül Tanzániában dolgozott, az ottani vadászéletet szervezte, irányította, megbecsültségének jeleként még egy tavat is elneveztek róla. 1984-ben költözött haza balatonedericsi villájába, ahol Afrikából hozott egzotikumaiból - trófeák, faragott bútorok, szobrok - múzeumot rendezett be.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A villa kertjében egy apró állatkertet is kialakítottak, amely ugyan nem hasonlítható az ország komolyabb állatkertjeihez, de a teve és a zebra így is meglepő látvány a Balaton partján. A múzeumlátogatás végén ülj be a Vízipipa kávéházba egy igazi afrikai kávéból készült feketére is.

Cikkünk Farkas Zoltán Hosszú hétvégék Magyarországon című könyve alapján készült, mely a JEL-KÉP Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: www.orszagalbum.hu, nora8, SmallG, boroka86, Bajzus, missmoon, gilmur.

Ezt is szeretjük