Százan sem lakják az erdők ölelésében megbújó kis falut: kisvasút és lombkorona-tanösvény is van Kaszón
A gyönyörű fekvésű Kaszó ideális úti cél az egész család számára, a természet szerelmeseinek kihagyhatatlan.

kaszó lombkoronasétány
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az apró falu, a Somogy zöld szíveként is emlegetett Kaszó erdők mélyén bújik meg. Csodás fekvése miatt ideális úti cél a városi nyüzsgéstől menekülő, természetbe vágyó kirándulók számára, látnivalói pedig a kisgyermekes családoknak is vonzóvá teszik.

A mindössze 86 lelket számoló község, amilyen kicsi, olyan sok nagyszerű programlehetőséget kínál, érdemes tehát felvenni a bakancslistára és megismerkedni vele közelebbről is.

Kaszó látnivalói

Csodás környezetben fekszik

A korábban Kaszópusztaként ismert település 1994 óta önálló község Somogy megye déli erdeiben, Nagykanizsa és Nagyatád között, a Nagyatádi kistérségben fekszik. A fővárosból autóval körülbelül 2-2,5 óra alatt közelíthető meg. Az erdős-lápos vidék mezőgazdasági szempontoknak kevéssé felel meg, leginkább arról híres, hogy itt található az ország legjobb vadászterülete. Számos ritka állat- és növényfaj él a területen, amely a történelem során sokszor cserélt gazdát. A Báthoriak, majd gróf Nádasdy Tamás birtokában volt, első írásos említése a 14. század végéről származik, a Zsigmond király aláírásával ellátott oklevélben Kazaw birtokként szerepel.

A 19. században Somogyszobhoz tartozó területen a Habsburgok is szívesen vadásztak, a feljegyzések szerint többek között Rudolf trónörökös és Ferenc Ferdinánd hódolt itt a vadászszenvedélyének. A környék igazán a 20. század első felében, Hohenlohe herceg idején virágzott fel, aki még részvénytársaságot is létrehozott, hogy felvásárolhassa a helyi birtokokat, erdőket. A természetért és a vadászatért rajongó herceg birodalmának központja Kaszó lett, ahol a korban szokatlan fejlesztéseket eszközölt, például közvilágítást intézett. Ebben az időszakban, 1913-ban épült a ma is álló víztorony, valamint a később tűzben elpusztult vadászkastély.

A második világháború után a birtok a Szovjetunió irányítása alá került, a vadakat irtották, a fákat pedig kivágták, hogy az anyagot a főváros újjáépítéséhez használják fel. A birtok 1950-ben lett a magyar állam tulajdona.

Kisvasút, vadaspark, lombkoronasétány

A kaszói erdő az ország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, amelynek centruma ma is a zöld ölelésében megbújó Kaszó. A dimbes-dombos, vízfolyásokkal tarkított vadregényes táj remek terep a kiránduláshoz. Az erdőben kisvasút üzemel, a Kaszó és Szenta közötti út hossza 8 kilométer, közben az utasok szebbnél szebb tájakon haladnak át, például a Baláta-tó Természetvédelmi Területen. A kisvasút egyik megállója a tó közelében található, innen rövid sétával felkereshető a madármegfigyelő torony.

A Kaszó, Somogycsicsó és Szenta között elterülő tó és környéke fontos természeti érték. Leghíresebb ritkasága a húsevő, vagyis rovaremésztő növény, az aldrovanda, a legfontosabb állatok közé például a keresztes vipera, a mocsári teknős és a vidra tartozik. Míg régebben csak a kilátóról lehetett megtekinteni a fokozottan védett területet, ma már egy közel 600 méteres stégrendszerről is felfedezhető, a tájékozódást információs táblák segítik.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Kaszón üdülő kicsik és nagyok számára jó program a Vadaspark meglátogatása, amely mintegy 2,5 hektáron mutatja be a vadászterület nagyvadjait, gímszarvast, dámvadat, vaddisznót. A közelben található, 2017-ben átadott lombkoronasétány szintén remek kikapcsolódást kínál. A fák lombjai között, helyenként 10 méteres magasságban, 124 méter hosszan kanyargó építményen sétálva a látogatók megismerkedhetnek a gyertyános-tölgyes erdő sajátosságaival, növény- és állatvilágával, mindezt interaktív elemek segítik elő. A tanösvény végén tükörfóliával borított lesről kémlelhető a táj, állatok után kutatva.

Mesébe illik a makói lombkoronasétány

A makói városnézés mellett a túrázóknak ajánlott meglátogatni a Maros partját is: egy kalandpark és szabadidőközpont mellett itt kacskaringózik az ország másodikként kiépített lombkoronasétánya is.

(Kiemelt kép: Indafotó/fülemüle. Cikken belüli képek: Wikipédia/Zerind, Indafotó/optomi)

Ezt is szeretjük