Százan sem lakják az erdők ölelésében megbújó kis falut: kisvasút és lombkorona-tanösvény is van Kaszón

A gyönyörű fekvésű Kaszó ideális úti cél az egész család számára, a természet szerelmeseinek kihagyhatatlan.

kaszó lombkoronasétány

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az apró falu, a Somogy zöld szíveként is emlegetett Kaszó erdők mélyén bújik meg. Csodás fekvése miatt ideális úti cél a városi nyüzsgéstől menekülő, természetbe vágyó kirándulók számára, látnivalói pedig a kisgyermekes családoknak is vonzóvá teszik.

A mindössze 86 lelket számoló község, amilyen kicsi, olyan sok nagyszerű programlehetőséget kínál, érdemes tehát felvenni a bakancslistára és megismerkedni vele közelebbről is.

Kaszó látnivalói

Csodás környezetben fekszik

A korábban Kaszópusztaként ismert település 1994 óta önálló község Somogy megye déli erdeiben, Nagykanizsa és Nagyatád között, a Nagyatádi kistérségben fekszik. A fővárosból autóval körülbelül 2-2,5 óra alatt közelíthető meg. Az erdős-lápos vidék mezőgazdasági szempontoknak kevéssé felel meg, leginkább arról híres, hogy itt található az ország legjobb vadászterülete. Számos ritka állat- és növényfaj él a területen, amely a történelem során sokszor cserélt gazdát. A Báthoriak, majd gróf Nádasdy Tamás birtokában volt, első írásos említése a 14. század végéről származik, a Zsigmond király aláírásával ellátott oklevélben Kazaw birtokként szerepel.

A 19. században Somogyszobhoz tartozó területen a Habsburgok is szívesen vadásztak, a feljegyzések szerint többek között Rudolf trónörökös és Ferenc Ferdinánd hódolt itt a vadászszenvedélyének. A környék igazán a 20. század első felében, Hohenlohe herceg idején virágzott fel, aki még részvénytársaságot is létrehozott, hogy felvásárolhassa a helyi birtokokat, erdőket. A természetért és a vadászatért rajongó herceg birodalmának központja Kaszó lett, ahol a korban szokatlan fejlesztéseket eszközölt, például közvilágítást intézett. Ebben az időszakban, 1913-ban épült a ma is álló víztorony, valamint a később tűzben elpusztult vadászkastély.

A második világháború után a birtok a Szovjetunió irányítása alá került, a vadakat irtották, a fákat pedig kivágták, hogy az anyagot a főváros újjáépítéséhez használják fel. A birtok 1950-ben lett a magyar állam tulajdona.

Kisvasút, vadaspark, lombkoronasétány

A kaszói erdő az ország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, amelynek centruma ma is a zöld ölelésében megbújó Kaszó. A dimbes-dombos, vízfolyásokkal tarkított vadregényes táj remek terep a kiránduláshoz. Az erdőben kisvasút üzemel, a Kaszó és Szenta közötti út hossza 8 kilométer, közben az utasok szebbnél szebb tájakon haladnak át, például a Baláta-tó Természetvédelmi Területen. A kisvasút egyik megállója a tó közelében található, innen rövid sétával felkereshető a madármegfigyelő torony.

A Kaszó, Somogycsicsó és Szenta között elterülő tó és környéke fontos természeti érték. Leghíresebb ritkasága a húsevő, vagyis rovaremésztő növény, az aldrovanda, a legfontosabb állatok közé például a keresztes vipera, a mocsári teknős és a vidra tartozik. Míg régebben csak a kilátóról lehetett megtekinteni a fokozottan védett területet, ma már egy közel 600 méteres stégrendszerről is felfedezhető, a tájékozódást információs táblák segítik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Kaszón üdülő kicsik és nagyok számára jó program a Vadaspark meglátogatása, amely mintegy 2,5 hektáron mutatja be a vadászterület nagyvadjait, gímszarvast, dámvadat, vaddisznót. A közelben található, 2017-ben átadott lombkoronasétány szintén remek kikapcsolódást kínál. A fák lombjai között, helyenként 10 méteres magasságban, 124 méter hosszan kanyargó építményen sétálva a látogatók megismerkedhetnek a gyertyános-tölgyes erdő sajátosságaival, növény- és állatvilágával, mindezt interaktív elemek segítik elő. A tanösvény végén tükörfóliával borított lesről kémlelhető a táj, állatok után kutatva.

Mesébe illik a makói lombkoronasétány

A makói városnézés mellett a túrázóknak ajánlott meglátogatni a Maros partját is: egy kalandpark és szabadidőközpont mellett itt kacskaringózik az ország másodikként kiépített lombkoronasétánya is.

(Kiemelt kép: Indafotó/fülemüle. Cikken belüli képek: Wikipédia/Zerind, Indafotó/optomi)

Ezt is szeretjük