Hol van a Csúnyaföld? Hortobágy messze földön híres kincsévé vált az egykor szomorú vidék
Egykor Csúnyaföldnek nevezték a hortobágyi halastavak vidékét.

halastavak hortobagy
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hortobágy tengernyi titkot rejt, a hatalmas pusztaság sokféle arcát lehetetlen néhány út alatt kiismerni. Az alföldi terület korántsem kietlen vidék, hatalmas gyepek, szikes rónaság, mesterséges halastavak és sokszínű vadvilág egyaránt jellemzi.

Létezik a tájegységen egy terület, ami kiemelten értékes természeti kincseket rejt, nem véletlen, hogy ma védettséget élvez. Régen azonban szomorú arcáról volt ismert a környéken.

Csúnyaföld a Hortobágyon

Csúnyaföld egy művelésre alkalmatlan, terméketlen, mocsaras vidék volt, ahol az első világháború alatt orosz hadifoglyok, valamint később, az '50-es években az ország déli és nyugati területeiről deportáltak kényszermunkával építették ki a manapság nagy népszerűségnek örvendő hortobágyi Öreg-tavakat.

hortobágy
Fotó: Tamás Katalin

A környéken szalad végig Magyarország egyetlen halastavi kisvasútja, a Hortobágy-halastavi Kisvasút, mely még 1915-ben indult el, akkoriban lóvontatással. Célja eredetileg a kifogott halak lakott területre szállítása, illetve a halak etetésének biztosítása volt. 2006 óta működik turisztikai céllal, később útvonalát a Kondás-tóig meghosszabbították, ahol vízi sétányt és magaslest is biztosítottak a látogatók számára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Madárparadicsom a halastavaknál

Hortobágy halastavai ma nemzetközi védettséget élveznek, a gyönyörű vidék sokszínű élővilága egész évben nyüzsög: igazi madárparadicsom, ahol az elmúlt évtizedekben több száz madárfajt megfigyeltek már a Kárpát-medencében fészkelőktől az itt telelőkön át a megpihenő vándorokig. 

A tórendszer a világörökségi Hortobágyi Nemzeti Park része, és a nemzetközi szinten kiemelt Ramsari jegyzékhez tartozó vizes élőhely, területei továbbá Natura 2000-es védelem alá esnek.

A kisvasút végállomásánál a Kondás tavi pallósor a legalkalmasabb a vízparti világ megcsodálására, ősszel innen jól megfigyelhető a darvak be- és kihúzása, de a tavon pihenő lilikcsoportok, a vadludak izgága népsége is megcsodálható innen.

A nemzeti parki terület természetesen nem csak kisvasúttal járható be, belépőkártyával egy tanösvény jelzését is végigkövethetitek, mely a halastavak élővilágát mutatja be.

Hortobágy hagyományai

A gyönyörű és féltve őrzött hagyományokat mutatják be a képek.

(Képek: Indafotó/Nardai Károly, Tamás Katalin, Getty Images.)

Ezt is szeretjük