Hol van a Csúnyaföld? Hortobágy messze földön híres kincsévé vált az egykor szomorú vidék

Egykor Csúnyaföldnek nevezték a hortobágyi halastavak vidékét.

halastavak hortobagy

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hortobágy tengernyi titkot rejt, a hatalmas pusztaság sokféle arcát lehetetlen néhány út alatt kiismerni. Az alföldi terület korántsem kietlen vidék, hatalmas gyepek, szikes rónaság, mesterséges halastavak és sokszínű vadvilág egyaránt jellemzi.

Létezik a tájegységen egy terület, ami kiemelten értékes természeti kincseket rejt, nem véletlen, hogy ma védettséget élvez. Régen azonban szomorú arcáról volt ismert a környéken.

Csúnyaföld a Hortobágyon

Csúnyaföld egy művelésre alkalmatlan, terméketlen, mocsaras vidék volt, ahol az első világháború alatt orosz hadifoglyok, valamint később, az '50-es években az ország déli és nyugati területeiről deportáltak kényszermunkával építették ki a manapság nagy népszerűségnek örvendő hortobágyi Öreg-tavakat.

hortobágy
Fotó: Tamás Katalin

A környéken szalad végig Magyarország egyetlen halastavi kisvasútja, a Hortobágy-halastavi Kisvasút, mely még 1915-ben indult el, akkoriban lóvontatással. Célja eredetileg a kifogott halak lakott területre szállítása, illetve a halak etetésének biztosítása volt. 2006 óta működik turisztikai céllal, később útvonalát a Kondás-tóig meghosszabbították, ahol vízi sétányt és magaslest is biztosítottak a látogatók számára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Madárparadicsom a halastavaknál

Hortobágy halastavai ma nemzetközi védettséget élveznek, a gyönyörű vidék sokszínű élővilága egész évben nyüzsög: igazi madárparadicsom, ahol az elmúlt évtizedekben több száz madárfajt megfigyeltek már a Kárpát-medencében fészkelőktől az itt telelőkön át a megpihenő vándorokig. 

A tórendszer a világörökségi Hortobágyi Nemzeti Park része, és a nemzetközi szinten kiemelt Ramsari jegyzékhez tartozó vizes élőhely, területei továbbá Natura 2000-es védelem alá esnek.

A kisvasút végállomásánál a Kondás tavi pallósor a legalkalmasabb a vízparti világ megcsodálására, ősszel innen jól megfigyelhető a darvak be- és kihúzása, de a tavon pihenő lilikcsoportok, a vadludak izgága népsége is megcsodálható innen.

A nemzeti parki terület természetesen nem csak kisvasúttal járható be, belépőkártyával egy tanösvény jelzését is végigkövethetitek, mely a halastavak élővilágát mutatja be.

Hortobágy hagyományai

A gyönyörű és féltve őrzött hagyományokat mutatják be a képek.

Gyönyörű képek a magyar tanyavilágból - A fiatal fotós a vidéki élet szépségét mutatja be

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Indafotó/Nardai Károly, Tamás Katalin, Getty Images.)

Ezt is szeretjük