8 varázslatos kisvasút itthon, amit nem érdemes kihagyni - Festői szépségű tájakon robognak

Az egész család számára remek kikapcsolódást nyújt a kisvasutas kirándulás.

gyermekvasut

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Kisvasúttal utazni nagy élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A vonatok gyönyörű tájakon robognak, tavasszal, nyáron és ősszel is fel lehet pattanni rájuk. 

A túra egy szakaszának kiváltására vagy pusztán a vonatozás kedvéért is megéri kipróbálni őket, a nyári melegben pedig a menetszél sem egy elhanyagolható szempont. Erdőkben és a pusztában is mennek a szerelvények, így mindenki megtalálhatja köztük a kedvére valót. 

Magyarországi kisvasutak 

A kisvasutak, hivatalos nevükön keskeny nyomtávú vasutak komoly múltra tekinthetnek vissza hazánkban. Eredetileg nem kifejezetten turisztikai célokra létesítették őket, hanem az áruforgalom bonyolítására. A legrégebbi ilyen szerelvény itthon 1882-ben kezdte meg működését. Az 1920-as évekre már rengeteg keskeny nyomtávú vasút közlekedett az országban, az erdőgazdálkodások és a bányák sorra létesítették az újabb vonalakat. A második világháború után egyre nagyobb részt vállaltak a személyszállításban is. A 20. század második felében már leginkább turisztikai célokra, úttörővasútként hozták létre őket. Napjainkban körülbelül 380 kilométert tehetünk meg kisvasúton, sok család iktatja be a vonatozást a nyaralás során. Ez nem is csoda, hiszen a gyerekeket lenyűgözi a szerkezet működése, a szülőket pedig a táj, amin keresztülhalad. Az alábbi vonalakat mindenképp érdemes felvenni a bakancslistára, ugyanakkor indulás előtt ajánlott tájékozódni az aktuális menetrendekről. 

(Borítókép forrása: Indafotó/irenne56)

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük