8 varázslatos kisvasút itthon, amit nem érdemes kihagyni - Festői szépségű tájakon robognak

Az egész család számára remek kikapcsolódást nyújt a kisvasutas kirándulás.

gyermekvasut
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kisvasúttal utazni nagy élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A vonatok gyönyörű tájakon robognak, tavasszal, nyáron és ősszel is fel lehet pattanni rájuk. 

A túra egy szakaszának kiváltására vagy pusztán a vonatozás kedvéért is megéri kipróbálni őket, a nyári melegben pedig a menetszél sem egy elhanyagolható szempont. Erdőkben és a pusztában is mennek a szerelvények, így mindenki megtalálhatja köztük a kedvére valót. 

Magyarországi kisvasutak 

A kisvasutak, hivatalos nevükön keskeny nyomtávú vasutak komoly múltra tekinthetnek vissza hazánkban. Eredetileg nem kifejezetten turisztikai célokra létesítették őket, hanem az áruforgalom bonyolítására. A legrégebbi ilyen szerelvény itthon 1882-ben kezdte meg működését. Az 1920-as évekre már rengeteg keskeny nyomtávú vasút közlekedett az országban, az erdőgazdálkodások és a bányák sorra létesítették az újabb vonalakat. A második világháború után egyre nagyobb részt vállaltak a személyszállításban is. A 20. század második felében már leginkább turisztikai célokra, úttörővasútként hozták létre őket. Napjainkban körülbelül 380 kilométert tehetünk meg kisvasúton, sok család iktatja be a vonatozást a nyaralás során. Ez nem is csoda, hiszen a gyerekeket lenyűgözi a szerkezet működése, a szülőket pedig a táj, amin keresztülhalad. Az alábbi vonalakat mindenképp érdemes felvenni a bakancslistára, ugyanakkor indulás előtt ajánlott tájékozódni az aktuális menetrendekről. 

(Borítókép forrása: Indafotó/irenne56)

Ezt is szeretjük