Hány év után évülnek el a büntetőpontok a jogosítványon? Meglepően gyorsan

Sokan nem tudják, de a büntetőpontok egy idő után elévülnek.

nő vezet nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az előéleti, közismertebb nevükön büntetőpontok mértékét mindig az adott szabálysértés, szabályszegés vagy bűncselekmény határozza meg. Ha egy óvatlan járművezető nyilvántartott pontjainak száma eléri, netalán meghaladja a 18-at, visszavonják a vezetési engedélyét.

Mielőtt bárki veszettül elkezdené számolgatni, az elmúlt évek során vajon hány pontot zsebelhetett be gyorshajtás, piros lámpán való áthajtás vagy szabálytalan előzés miatt, nem árt tudni, hogy ezek az előéleti pontok egy idő után elévülnek.

A büntetőpontok elévülési ideje

A büntetőpontokat a Belügyminisztérium Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartási Főosztály Közlekedési Igazgatási Osztálya tartja számon, kérelmet is be lehet nyújtani számukra, amiben tájékoztatás kérhető az eddig kiszabott pontokról.

GettyImages-74878829
Fotó: John Howard / Getty Images Hungary

A pontok elévülési ideje pedig maximum három év, a pontos szövegezés így olvasható a közleményükben: a nyilvántartásba vett pontszámot a pontszám alapját képező szabályszegést megállapító határozat jogerőre emelkedésének, illetve a helyszíni bírság tudomásulvételének időpontjától számított legfeljebb három évig lehet a pontok összesítésénél figyelembe venni.

Ez azt jelenti, hogy ha eltelik az idő, akkor a járművezető visszakapja azokat a pontokat, amiket három évvel korábban levontak a jogosítványban szereplő pontrendszer alapján. Az eddig kiszabott előéleti pontok függvényében indulhat tiszta lappal a sofőr, vagy csökkenthetik az elévült büntetőpontokkal a meglévőket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A járművezető a nyilvántartott pontjai számát utánképzéssel is csökkentheti, amiről kap egy igazolást. A dokumentum bemutatásával 13 pontig 9 ponttal, 14-17 pont között pedig 6 ponttal csökkentheti előéleti pontjainak számát.

Kinek van elsőbbsége a képen? A KRESZ-vizsgán sokan megbuknak a kérdéseken

A KRESZ-vizsga 3 pontos, képes tesztkérdései a forgalomban előforduló szituációkra készítik fel az embert: az elsőbbségadás szabályait betéve ismernie kell annak, aki a közlekedésben részt vesz. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük