Tudod, hol van Balassagyarmat? Jelöld be a vaktérképen!

Ebbe az általános iskolai feladatba sokaknak beletörne a bicskája. Te hogy teljesítenél?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vaktérképezés sokak számára a földrajzórák rettegett feladata volt: bár néhány gyermek zavarba ejtő pontossággal bökött rá Ugandára vagy hazai berkekben akár Gyöngyösre vagy Tiszaújvárosra is, a többség csak ellavírozott, vagy a pad alá bújt ijedtében, amikor előkerült a nagy, fehér, kiismerhetetlen térkép.

Akár te is a bujdosók között voltál, akár az istenadta tehetségek közé tartoztál, ez az alkalmazás nagyon érdekes lehet számodra. Vajon mennyit fejlődtél azóta, hogy nem koptatod az iskolapadot? Vagy lehet, hogy éppen az derül ki majd, hogy az akkor szerzett tudás már jócskán megkopott?

Bármi is legyen a válasz, tedd próbára az ügyességedet! Sokat tanulhatsz belőle a tájékozódásban. Az oldalon te választhatod ki azt a területet is, ahonnan a feladatokat kapod: ez lehet Magyarország, egész Európa, vagy a kontinensünk egyes országai, sőt, akár az Egyesült Államok térképével is megbirkózhatsz. Az öt kérdésből álló feladatsor eredménye az általad megadott pont és a valós helyszín közti távolságon múlik. Te vajon hogy mennyire teljesíted túl az átlagot? Kiderül, ha erre a linkre kattintasz. Jó okosodást!

A téma manapság azért is kiváltképp aktuális, mert március 22-én a Közoktatási Kerekasztal ülése benyújtott egy tervezetet, melynek értelmében a földrajz tantárgy jövő szeptembertől más természettudományi tárgyakkal együtt kikerülhetne több magyar középiskolai kerettanterv kötelező tárgyainak sorából. Ez pedig számos kétséget felvetett, és vitát eredményezett az alapműveltség tekintetében is: vajon mennyire része az alapműveltségnek a tájékozódás? Egy biztos: hátránya nem származik belőle a diáknak, ha Gemencet nem az Északi-középhegységben keresi.

Ezt is szeretjük