A Gaja-völgy gyöngyszemében harapni lehet a levegőt: Jásd nem véletlenül a túrázók kedvence

Jásd a Bakony gyönyörű fekvésű falva, amelyen még az Országos Kéktúra útvonala is áthalad.

jásd kép

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Veszprém megye északkeleti részén, a Keleti-Bakony dimbes-dombos vidékén, a Gaja-patak völgyében bújik meg a gyönyörű Jásd. A 700 fő körüli lakossal rendelkező falut elhelyezkedése és fekvése is különlegessé teszik a térségben.

A szeles Tési-fennsík szomszédságában erdős hegyoldalak által közrefogott falu mégsem csak szépsége miatt vált kedveltté a természetjárók körében: főutcáján az Országos Kéktúra útvonala is végighalad, hatalmas élményt adva a túrázóknak, akik gyakran pihenőhelyükként választják a települést. A település busszal Zircről vagy Várpalotáról közelíthető meg legegyszerűbben.

Jásd látnivalói

A falu legfőbb vonzerejét a környéket beszövő turistaútvonalak jelentik, az Országos Kéktúra 9., Zirc és Bodajk között vezető szakaszának fontos bélyegzőpontja a falu bisztrója, illetve vegyesboltja. De a település alatt vezet a Tési bükkös erdőismereti tanösvény is, melyre akár a Savanyú Jóska barlangja alatti piros jelzésen is becsatlakozhatnak a túrázók.

A Gaja-patak szurdokvölgye nyugodt kirándulásra csábít, amely Bakonynána felől is jól megközelíthető. Római fürdő nevű kis vízesése, valamint a közeli Széchenyi Zsigmond Kilátó is megéri a sétát, a közelben ráadásul több vendégház foglalható. Tésről is feltétlenül említést kell tenni: a falu mellett két gyönyörű állapotban fennmaradt szélmalom tekinthető meg, így egy kis kitérővel remek élménnyel gazdagítható a túra.

A patakon egyébként egykor számos vízimalom működött, ma már csak emlékek maradtak meg az egykori tárgyakból. A viszonylag jó állapotú Poós Vízimalom egy időben látogatható volt, ám sajnos magánterületen található, jelenleg felújítás alatt áll, a tulajdonosok döntése alapján jelenleg nem tekinthető meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Jásd fontos látnivalója a több mint hatszáz éves múltra visszatekintő szentkútja, az egyik legrégebbi ma is tisztelt búcsújáróhely, a településtől délre. A szentkútnál egy kis kápolnát építettek az 1800-as években egy korábbi faépület helyére. A műemléket többször felújították, bővítették, freskók és szobrok is díszítik, a közelében kálvária is található.

A falu műemlék plébániatemploma helyén egykor bencés kolostor állt, a török hódoltság idején azonban ez megsérült, az új, 1700-as évekből származó templomot Szűz Mária, a világ királynéja nevére szentelték fel.

A jásdi tájház felkeresése is értékes program lehet, az épületben a helyi mesterek munkái tekinthetők meg, és helyet kapott a szlovák kisebbség múltját, hagyományait bemutató szlovák szoba és konyha is. A kicsik népi játékokkal is játszhatnak.

A falu közelében régi idők nyomaira bukkanhatnak a nyitott szemmel járó túrázók, a Szentkút közelében avar vagy Árpád-kori földvár sáncai találhatók az egykori lakótorony maradványaival együtt. Jásdtól keletre, Bakonycsernye alatt pedig egy rég elpusztult vár romjaira lehet figyelmes az ember egy dombtetőn, melyet a középkorban vadászkastélynak is használhattak: ez a Csiklingvár, mely Isztimér településhez tartozik közigazgatásilag. A környéket ezért érdemes a kéktúrától függetlenül is jobban bejárni.

Ha Bakony, akkor Fenyőfő is érdemel egy túrát!

A bakonyi túrák idilli pihenőhelye az alig több mint 100 fős Fenyőfő, ahol csodás látnivalók várnak.

(Képek: Wikipédia/Darinko, Indafotó/lászló lovag, bugyihusztár.)

Ezt is szeretjük