A Gaja-völgy gyöngyszemében harapni lehet a levegőt: Jásd nem véletlenül a túrázók kedvence
Jásd a Bakony gyönyörű fekvésű falva, amelyen még az Országos Kéktúra útvonala is áthalad.

jásd kép
beauty and style
Top olvasott cikkek

Veszprém megye északkeleti részén, a Keleti-Bakony dimbes-dombos vidékén, a Gaja-patak völgyében bújik meg a gyönyörű Jásd. A 700 fő körüli lakossal rendelkező falut elhelyezkedése és fekvése is különlegessé teszik a térségben.

A szeles Tési-fennsík szomszédságában erdős hegyoldalak által közrefogott falu mégsem csak szépsége miatt vált kedveltté a természetjárók körében: főutcáján az Országos Kéktúra útvonala is végighalad, hatalmas élményt adva a túrázóknak, akik gyakran pihenőhelyükként választják a települést. A település busszal Zircről vagy Várpalotáról közelíthető meg legegyszerűbben.

Jásd látnivalói

A falu legfőbb vonzerejét a környéket beszövő turistaútvonalak jelentik, az Országos Kéktúra 9., Zirc és Bodajk között vezető szakaszának fontos bélyegzőpontja a falu bisztrója, illetve vegyesboltja. De a település alatt vezet a Tési bükkös erdőismereti tanösvény is, melyre akár a Savanyú Jóska barlangja alatti piros jelzésen is becsatlakozhatnak a túrázók.

A Gaja-patak szurdokvölgye nyugodt kirándulásra csábít, amely Bakonynána felől is jól megközelíthető. Római fürdő nevű kis vízesése, valamint a közeli Széchenyi Zsigmond Kilátó is megéri a sétát, a közelben ráadásul több vendégház foglalható. Tésről is feltétlenül említést kell tenni: a falu mellett két gyönyörű állapotban fennmaradt szélmalom tekinthető meg, így egy kis kitérővel remek élménnyel gazdagítható a túra.

A patakon egyébként egykor számos vízimalom működött, ma már csak emlékek maradtak meg az egykori tárgyakból. A viszonylag jó állapotú Poós Vízimalom egy időben látogatható volt, ám sajnos magánterületen található, jelenleg felújítás alatt áll, a tulajdonosok döntése alapján jelenleg nem tekinthető meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jásd fontos látnivalója a több mint hatszáz éves múltra visszatekintő szentkútja, az egyik legrégebbi ma is tisztelt búcsújáróhely, a településtől délre. A szentkútnál egy kis kápolnát építettek az 1800-as években egy korábbi faépület helyére. A műemléket többször felújították, bővítették, freskók és szobrok is díszítik, a közelében kálvária is található.

A falu műemlék plébániatemploma helyén egykor bencés kolostor állt, a török hódoltság idején azonban ez megsérült, az új, 1700-as évekből származó templomot Szűz Mária, a világ királynéja nevére szentelték fel.

A jásdi tájház felkeresése is értékes program lehet, az épületben a helyi mesterek munkái tekinthetők meg, és helyet kapott a szlovák kisebbség múltját, hagyományait bemutató szlovák szoba és konyha is. A kicsik népi játékokkal is játszhatnak.

A falu közelében régi idők nyomaira bukkanhatnak a nyitott szemmel járó túrázók, a Szentkút közelében avar vagy Árpád-kori földvár sáncai találhatók az egykori lakótorony maradványaival együtt. Jásdtól keletre, Bakonycsernye alatt pedig egy rég elpusztult vár romjaira lehet figyelmes az ember egy dombtetőn, melyet a középkorban vadászkastélynak is használhattak: ez a Csiklingvár, mely Isztimér településhez tartozik közigazgatásilag. A környéket ezért érdemes a kéktúrától függetlenül is jobban bejárni.

Ha Bakony, akkor Fenyőfő is érdemel egy túrát!

A bakonyi túrák idilli pihenőhelye az alig több mint 100 fős Fenyőfő, ahol csodás látnivalók várnak.

(Képek: Wikipédia/Darinko, Indafotó/lászló lovag, bugyihusztár.)

Ezt is szeretjük