Közel 100-an lakják az apró bakonyi falut, mégis igazi kincseket rejt: Fenyőfőről mesés túrák indulnak

A bakonyi túrák idilli pihenőhelye az alig több mint 100 fős Fenyőfő.

Fenyőfő látnivalói
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Magas-Bakony lábánál, Zirctől mintegy 15, Pápától 25 kilométer távolságra fekszik a meseszép Fenyőfő. A falut, amelyet mindössze 110-en laknak, gyönyörű fekvése és a környező túraútvonalak sokasága is különlegessé teszi a térségben.

A falu remek elhelyezkedésének köszönhetően a természetjárók számára is ideális célpont, a hosszabb-rövidebb túrák idilli pihenőhelye lehet, utcáiról csodás kilátás nyílik a bakonyi vonulatokra.

Fenyőfő szépségei és túraútvonalai

Fenyőfő nyugodt, szép településképét meghatározza a központjában álló, román kori alapokra épült Bűnbánó Magdolna római katolikus templom. Igazi vonzerejét mégis a környező túraútvonalak jelentik, közigazgatásilag a faluhoz tartozik a Bakony legmagasabb csúcsaként ismert Kőris-hegy is, a hegy a zöld, majd a piros jelzésű turistaúton haladva érhető el, a hegytetőről pedig bámulatos panoráma tárul a helyenként kaptatós úton megfáradt kirándulók elé.

Ősfenyves a falu mellett

De nem muszáj ilyen messzire menni a falutól, ha csodás tájakra kíváncsi az ember, a szomszédságában egy természetvédelmi terület található értékes kincsekkel. A homoki ősfenyvesen a hegyi és az alföldi élettér és élővilág keveredik, értékeire még a botanikus Kitaibel Pál hívta fel a figyelmet - emlékére kopjafát is állítottak a területen -, 1954 óta pedig kiemelt védettséget élvez hazánkban. 

Növényvilágában feltűnik többek közt a védett homoki varjúháj és a fekete kökörcsin is. A humuszban szegény talajon jól megél az erdei fenyő, a jégkorszakból fennmaradt növénytársulások között különös élmény gyalogtúrát tenni.

Az ősfenyvesen túl az ősborókás is páratlan kincs a térségben, ahol kellemes sétát tehetnek az aktív pihenésre vágyók. De elérhető távolságban van Fenyőfőtől a Hódos-ér, mely a zöld jelzésű úton közelíthető meg, illetve a Cuha-völgy is. Utóbbiba Vinye felől a legegyszerűbb bekapcsolódni, amely a piros jelzésű úton közelíthető meg a legkönnyebben.

A faluban több vendégházban megszállhatnak az érkezők, érdemes is több napot szánni a térség felfedezésére. Kihagyhatatlan látnivalónak tartják a környező vidéken a Pápalátó- és Likas-követ, a Kőpince-barlangot, a Kék-hegyi földvár sáncait, illetve a Savanyú Jóska búvóhelyeként is ismert Betyárpamlag-barlangot egyaránt.

Vinyéről a Bakonyba

Vinye vasútállomása rengeteg lehetőséget rejt, az erdő közepén lévő falurészből megannyi túraútvonal indul.

A Bakony festői völgyeiben bújik meg Vinye: már az odaút is varázslatos élmény

Vinye vasútállomása rengeteg lehetőséget rejt, az erdő közepén lévő falurészből megannyi túraútvonal indul.

Elolvasom

(Képek: Wikipédia/Pintye Dávid Győr Sóhivatal, Indafotó/lászló lovag, biroimbugyihusztár.)

Ezt is szeretjük